News Flash:

Dupa ce a salvat sute de vieti, Simona are acum nevoie de sprijinul nostru

13 Septembrie 2022
493 Vizualizari | 0 Comentarii
Simona Enciu

Simona Enciu are 42 de ani si este biochimist la Spitalul de Arsi din Capitala. In urma cu 24 ani, chiar la varsta majoratului, Simona a simtit o durere acuta la piciorul stang. Dupa mai multe consultatii de specialitate, diagnosticul avea sa fie unul care ii zguduia perceptia asupra vietii: osteosarcom – cancer osos. In ciuda sanselor de supravietuire extrem de scazute, date de medici, Simona a invins boala, iar astazi se dedica la randul ei pacientilor.

,,Experienta asta mi-a schimbat complet viata si perceptia despre ea. Tin minte si acum ziua in care am implinit 18 ani. Parintii mi-au organizat petrecerea de majorat, dar eu nu am fost in stare nici sa suflu in lumanari. In noaptea aceea am avut dureri inimaginabile asa ca m-au dus la spital din Braila, unde mi-au pus piciorul in gips. Cum durerile deveneau insuportabile, au decis sa ma duca la Bucuresti unde au aflat ca am cancer osos. A fost un soc pentru noi toti, mai ales ca medicii imi dadeau sanse de supravietuire de numai 1%, adica... nicio speranta!", povesteste Simona.

Amputarea piciorului, singura sansa!

Un miracol a facut insa ca tratamentele urmate: amputarea piciorului bolnav, chimioterapie, radioterapie, sa functioneze, iar 24 de ani mai tarziu Simina sa fie perfect sanatoasa. Femeia a ramas insa cu o infirmitate care o urmareste intreaga viata: lipsa piciorului stang. Pentru a putea merge si a duce o viata cat mai aproape de normalitate, femeia foloseste o proteza ce trebuie schimbata la fiecare 3-4 ani din cauza limitarilor si a presiunii pe care o pune pe piciorul sanatos si pe coloana. O proteza bionica, fabricata in Germania, ar rezolva acest neajuns si i-ar oferi stabilitatea si independenta la care viseaza orice persoana aflata in situatia ei.

,,A fost extrem de greu de acceptat, la acea vreme, atat pentru mine, cat si pentru parinti, care trebuiau sa ma duca si sa ma aduca de la scoala. Eram in clasa a XI cand am primit diagnosticul, iar intr-a XII mi-au amputat piciorul. Recuperarea a fost foarte grea! A trebuit sa aman Bacalaureatul pentru un an. Visam sa devin avocat. Dupa experienta asta am decis sa ma pun in slujba oamenilor in alt mod, mai personal. Anul imediat urmator am intrat la Facutatea de Biologie. O facultate facuta in baston, dar cu multa pasiune si dedicare din partea mea, simteam ca ma implineste! Atunci am avut prima proteza... din lemn, decontata cu greu de statul roman. A fost foarte greu! Daca nu eram atenta o scapam in timpul mersului, pe strada. Nu puteam sa stau foarte mult in picioare si imi provoca rani. Cu toate acestea, am invatat sa ma bucur mai mult de lucrurile simple, sa fiu recunoscatoare pentru sansa la viata pe care o primisem," isi aminteste Simona.

Proteza bionica, sansa pentru cei care si-au pierdut o mana sau un picior

Intre timp, tehnologia a evoluat, iar Simona poata in prezent o proteza mecanica. Nu a scapat insa de baston, nici de schiopatat. Infirmitatea o priveaza inca de multe activitati banale precum urcatul scarilor, condusul masinii, nu mai vorbim de alergat ori de mersul cu bicicleta.

O proteza bionica, fabricata in Germania, i-ar oferi Simonei stabilitatea si independenta la care viseaza orice persoana aflata in situatia ei. Spre deosebire de protezele clasice, piciorul bionic functioneaza cu ajutorul unor electrozi atasati la nivelul pielii. Astfel, pentru protezare nu e nevoie de interventie chirurgicala. Pacientul este invatat, in cadrul unui centru de protezare, cum sa-si foloseasca noul membru, prin intermediul unui simulator pe calculator. Un astfel de dispozitiv costa insa 46.000€, o suma mult prea mare pentru posibilitatile financiare ale Simonei. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza doar 5% din pretul oricarei proteze, indiferent de costurile dispozitivului, iar pacientul trebuie sa scoata din buzunar restul banilor.

,,Banii sunt, iata, un nou obstacol, o noua batalie in care este aruncata aceasta femeie pentru a obtine un lucru de care noi, cei sanatosi fizic, ne bucuram fara sa fim cu adevarat constienti de valoarea lui. Simona e o luptatoare, dar nimeni nu poate lupta singur la nesfarsit. Fiecare dintre noi are nevoie de ajutor la un moment dat. Impreuna putem strange banii necesari pentru achizitionarea protezei speciale de care are nevoie Simona. Donatiile noastre ii pot oferi viata activa, lipsita de griji si eforturi inutile, la care viseaza de zeci de ani!" Vlad Placinta, presedintele Asociatiei Salveaza o inima.


Pentru donatii:

Denumire entitate: Asociatia „SALVEAZA O INIMA"

Cod de inregistrare fiscala: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botosani

Va rugam sa specificati in transferul bancar, la detaliile platii, numele SIMONA ENCIU

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006981 (s)