News Flash:

Dumitru Dragomir si omul din umbra a RCS&RDS, urmariti PENAL de DNA

5 Mai 2017
1005 Vizualizari | 0 Comentarii
mitica dragomir
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 05 mai 2017, fata de inculpatul


DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 

- luare de mita 

- complicitate la spalare de bani. 

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii: 


BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al unei companii se televiziune prin cablu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 

- dare de mita, 

- spalare de bani. 

OPREA ALEXANDRU, la data faptei, directorul general si presedintele consiliului de administratie al aceleiasi companii de televiziune prin cablu, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la dare de mita,

DINEI MIHAI, la data faptelor, coordonatorul activitatii juridice a aceleiasi companii se televiziune prin cablu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 

- complicitate la dare de mita, 

- complicitate la spalare de bani. 

BADITA FLORIN-BOGDAN, la data faptelor administrator al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 

- complicitate la luare de mita 

- spalare de bani, 

BOGDAN-DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor, asociat unic al aceleiasi societati comerciale sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 

- complicitate la luare de mita, 

- complicitate la spalare de bani, 

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt: 


In perioada aprilie 2009 - mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, in scopul atat de a indeplini cat si de a nu indeplini acte privitoare la indatoririle sale de serviciu precum si de a indeplini acte contrare acestora.

Banii respectivi, au fost pretinsi si primiti de inculpatul Dumitru Dragomir in contextul executarii, in perioada respectiva, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, incheiat la data de 08.04.2008 intre L.P.F. si consortiul constituit din doua societati comerciale, printre care si societatea administrata de suspectul Bendei Ioan.

Aceasta suma de bani a fost disimulata ulterior, sub forma unor plati facute in cadrul unui contract de asociere in participatiune incheiat intre o firma controlata de inculpatul Dumitru Dragomir si compania de televiziune prin cablu.

Concret: 

In cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitatie avand ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competitiei Liga I „PARTENER”, in sezoanele competitionale 2008-2009, 2009-2010 si 2010-2011.

In urma desfasurarii licitatiei cu strigare, consortiul de firme mentionat anterior a fost declarat castigator, pretul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).

In cursul anului 2009, in contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor conditii contractuale mai avantajoase. 

In aceste imprejurari, inculpatul Dumitru Dragomir, urmarindu-si interesul personal, intrevazut din iminenta neindeplinire a obligatiilor contractuale ale consortiului, a solicitat reprezentantilor companiei de televiziune prin cablu sa intre intr-un parteneriat de afaceri cu o firma pe care acesta o controla.

Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir sa sustina interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., in legatura cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, intre societatea controlata de presedintele L.P.F., reprezentata de suspectul Badita Florin-Bogdan si compania administrata de suspectul Bendei Ioan s-a incheiat un contract de asociere in participatiune.

Continutul contractului a fost anume conceput de parti astfel incat sa creeze aparenta unei asocieri tipice si sa mascheze cat mai bine vointa lor reala interna, aceea de a da, respectiv de a lua mita.

In baza acestui contract, in perioada 18.08.2009 - 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a platit societatii respective, in 27 de transe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

In perioada 2015-2016, partile implicate in incheierea contractului de asociere in participatiune, au actionat pentru „spalarea” si „curatarea” sa de caracterul infractional, in scopul disimularii originii ilicite a acestuia.

Astfel, au fost incheiate mai multe contracte, partile preocupandu-se exclusiv sa confere contractului de asociere in participatiune un caracter licit, in special in privinta sumei de 3.100.000 euro, platita in conditiile de mai sus.

Aceste operatiuni, care s-au derulat pana in anul 2016, au condus in final la cumpararea de catre compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.

De mentionat este faptul ca, in acest demers infractional au fost implicate si celelalte persoane suspecte care au cunoscut detaliile acestui „parteneriat”, au redactat si au semnat diverse documente. Inculpatului si suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 si 307 Cod de procedura penala.  Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale, respectiv punerea in miscare a actiunii penale reprezinta etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitati care nu pot, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Ioan Bendei este membru executiv al boardului firmei din 1996, el fiind implicat în industria de cablu TV din România din 1992, la companiile TVS Holding Braşov şi Eurocable Oradea. Până în 1992, Bendei a fost tehnician la uzina Roman Braşov, la acea dată cel mai important producător de camioane din România.  


Informaţiile despre Ioan Bendei nu abundă. Numele lui apare în licitaţiile la care RCS&RDS a participat pentru cumpărarea drepturilor de transmisie a meciurilor din Liga I la fotbal şi în mai multe conflicte de lucru.   


În urma unui asemenea conflict, întâmplat în 2010, Ioan Bendei s-a ales cu o plângere penală la Procuratura Iaşi din partea unei angajate.. Ce s-a întâmplat atunci? Ea a intrat în 2007 în concediu de maternitate, iar la întoarcerea din 2009 a fost dată afară. Ea a dat în judecată compania pentru daune morale de 20.000 de lei şi cheltuieli de judecată de 4.000 de lei. Ea a povestit reacţia lui Ioan Bendei în această privinţă.    

 "Nu pot reproduce cuvintele pe care mi le-a adresat, sunt prea jignitoare. Ştia ca eu nu pot demonstra atacul psihologic. Este cuvântul meu contra cuvântului lui. Era deranjat de faptul ca nu m-am mulţumit cu şomajul si ca o sa ma plimbe în toată tara cu procesul. Ca as face bine sa renunţ de buna voie la decizia instantei şi sa semnez un act adiţional prin care sa se încheie relaţiile contractuale dintre mine si firma. Mi-a spus ca dragoste cu sila nu se face", a declarat Anca Lupu. 

dumitru dragomir bendei ioan oprea alexandru dinei mihai bogdan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1399 (s) | 32 queries | Mysql time :0.010774 (s)