News Flash:

Narcis Teodor Lupou, designerul logo-ului pentru Bucuresti: Am fost total surprins sa vad ca exista similitudini cu Taipei

5 Mai 2017
999 Vizualizari | 0 Comentarii
Bucuresti
Narcis Teodor Lupou, designerul de 32 de ani, din Timisoara, descalificat din concursul logo-ului Bucurestiului din cauza asemanarii cu cel al Taipei, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca nu a stiut de existenta acelui logo si ca a fost „total surprins” sa vada ca exista similitudini.
Narcis Teodor Lupou are 32 de ani, este din Timisoara, unde a terminat Facultatea de Arte si Design in anul 2008. De cativa ani, designerul locuieste in Germania si lucreaza ca independent in acest domeniu. Narcis Teodor Lupou a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca a aflat de concursul organizat de Primaria Capitalei pentru logo in luna februarie.
„Cu ceva timp inainte de a fi deschis concursul, prin februarie, am aflat de pe Internet de concurs. Am fost entuziasmat, pentru ca genul acesta de brief (n.r. concept, ce-si doreste clientul) nu l-am mai vazut niciodata in Romania, genul de brief de identitate vizuala a unui oras, pentru mine a fost o chestie inedita, o provocare si m-a inspirat foarte mult. Am inceput procesul de brainstorming (n.r. tehnica de gandire creativa), de adunare a ideilor inca de atunci asa, vag, dar consecvent si catre final am restrans aria inspirationala, strict axata pe istoria culturala a orasului si pe elementele lui definitorii, caci asta am cautat in brainstorming”, a spus Narcis Teodor Lupou.
Designerul povesteste si ideea logo-ului pentru Bucuresti a pornit de la culorile nationale ale Romaniei, la care a adaugat verde, pentru turism.
„Am dorit sa realizez un simbol care sa reuneasca trei idei: prima idee a fost arcul trilobat specific arhitecturii neoromanesti, am considerat ca acest detaliu este unul extrem de important, caracteristic si autentic pentru Bucuresti, pentru mostenirea lui arhitectonica si culturala implicit. Totodata, numele Bucuresti are o conotatie pozitiva, etimologia lui vine de la Bucur, stim cu totii legenda pastorului Bucur, bucurie si am dorit sa transmit asta printr-un simbol care sa denote bucurie, am zis ca bucuria vine din inima. Am folosit un simbol universal recognoscibil, probabil si din cauza aceasta am ajuns in situatia in care am realizat un logo care a fost asimilat cu multe alte variante invocate de cei care ma acuza de plagiat. De asemenea, am folosit culorile nationale, plus verde, deoarece am zis ca e reprezentativ tricolorul pentru Bucuresti, este epicentrul natiunii romane si al tarii. Conform brief-ului, s-a cerut sa facem variante derivate sectoriale, sa poata fi adaptat la categorii: Bucuresti cultural, sportiv, turistic, iar verde a fost pentru categoria de turism”, a detaliat designerul.
Narcis Teodor Lupou a mai precizat ca nu a avut nicio sursa de inspiratie directa si ca nu a stiut de existenta logo-ului orasului Taipei, despre care a aflat dupa ce au inceput comentariile pe retelele de socializare.
„Pot sa va zic si sa va asigur de faptul ca nu am avut o sursa de inspiratie directa si pana miercuri nu am stiut de existenta logo-ului pe care se presupune ca l-as fi plagiat, logo-ul Taipei-ului. Inainte sa depun documentatia si sa trimit varianta aceasta, pur si simplu am facut un research pe Google, sa vad vizual vorbind daca se gasesc rezultate asemanatoare cu varianta propusa de mine. Nu am gasit rezultate concludente. Pur si simplu a fost surprinzatoare varianta logo-ului Taipei-ului. Intr-adevar, exista similitudini de culoare, morfologice, insa registrul stilistic e cu totul altul si e cu mult mai complex logo-ul lor, al celor din Taipei, cu totul alt registru stilistic. Are cu totul alta insemnatate, cu siguranta, si e compus din mult mai multe elemente”, a explicat Narcis Lupou.
Designerul recunoaste ca exista asemanari dintre cele doua logo-uri si a mai precizat ca este dezamagit ca Primaria Capitalei a luat decizia de a-l descalifica.
„Asemanarile exista, cei de la Primaria Capitalei cu siguranta nu au vrut sa fie prinsi intre ciocan si nicovala si sa faca fata unor afronturi publice vehemente, probabil, si au decis ca e mai bine sa nu starneasca controverse si mai multe. E o decizie a primariei de a descalifica lucrarea, a echipei care a organizat concursul, pentru mine personal e o dezamagire. Eu am fost total surprins sa vad ca exista similitudini intre cele doua logo-uri. Nici nu stiam de existenta logo-ului Taipei, miercuri am aflat. Sunt dezamagit, e normal, e o reactie naturala si nu pot contesta decizia primariei, sunt multi factori in joc, ei au organizat concursul. Initial, am fost extrem de entuziasmat si recunoscator pentru oportunitatea asta. Juriul m-a validat in prima instanta, apoi am fost descalificat si ma aflu in situatia actuala”, a conchis Narcis Teodor Lupou. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1346 (s) | 32 queries | Mysql time :0.011079 (s)