News Flash:

Doua focare de pesta porcina active in Timis. Un caz de trichineloza in Sannicolau Mare

23 Decembrie 2021
391 Vizualizari | 0 Comentarii
pesta porcina

Perioada sacrificarii porcilor pentru Craciun este in toi, iar Directia Sanitar Veterinara Timis informeaza cetatenii despre importanta verificarii carnii consumate, fie ca este cumparata sau produsa direct in gospodarii. In Timis mai sunt active doua focarele de pesta porcina, iar la Sannicolau Mare a fost depistat un caz de trichineloza.
 
 
Conform DSV Timis, doua focare de pesta porcina mai sunt active in judet la aceasta data, in localitatile Opatita si Ficatar. Pe o raza de 10 km, comercializarea sau mutarea porcilor este strict interzisa pana la stingerea oficiala a focarelor. Desi pesta nu afecteaza oamenii, virusul este transmis prin aceasta cale suinelor sanatoase.

Lucrurile stau diferit in cazul trichinelozei, unde in Timis a fost confirmat un caz la un porc din gospodaria unui localnic din Sannicolau Mare. Daca carnea care contine acest parazit este consumata de om, parazitii ajung in intestin, unde se inmultesc si apoi patrund prin mucoasa intestinala in sange, mai apoi ajung in muschii striati, unde se inchisteaza, afectand functionarea lor.

Parazitii pot ajunge si in alte organe: inima, plamani sau chiar in sistemul nervos, ceea ce duce la aparitia unor complicatii severe, ce pot cauza decesul. Cu cat parazitarea este mai intensa, cu atat boala este mai severa. Evolutia infectarii depinde de timpul in care descoperim ca am mancat carnea contaminata. Medicii au si sfaturi.

Astfel, pentru a evita o astfel de situatie, detinatorul animalului are obligatia de a recolta, imediat dupa taiere, bucati de muschi din doua puncte – muschii intercostali si diafragma, iar ulterior probele sa fie supuse examinarii pentru depistarea trichinelozei la un medic veterinar avizat. Carnea nu trebuie consumata decat dupa rezultatul analizelor. Daca cumparati carne, asigurati-va ca o faceti de la producatori autorizati, care au acte pentru comercializare.

DSV face controale
DSVSA Timis a facut mai multe controale de la inceputul lunii decembrie si pana in prezent. Pentru transportul de carne de porc, din peste 1.300 de controale, s-a dat o singura amenda de 1.500 de lei pentru ca nu existau acte pentru carnea transportata. In actiunile pentru identificarea pestei, in 68 de gospodarii si opt producatori, probleme au fost doar in gospodarii. S-au dat 47 de amenzi de peste 73.000 de lei pentru porci vanduti fara acte si doua avertismente.

In ceea ce priveste controalele in spatiile de comercializare si productie a carnii de porc, din 268 de controale in locurile unde se vinde carne de porc s-au acordat opt amenzi de 84.000 de lei pentru depozitare necorespunzatoare, iar din 214 de abatoare sau firme de productie verificate s-au dat sase avertismente si sase amenzi de 54.000 de lei pentru conditii slabe de igiena.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1307 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005717 (s)