News Flash:

Doliu in lumea artistilor. Ieri s-a stins din viata un adevarat rapsod al muzicii lautaresti

24 Ianuarie 2022
600 Vizualizari | 0 Comentarii
Rela Ciulei

Rela Ciulei a fost sufletul tarafului „Rapsozii Gorjului“. Din nefericire, s-a stins din viata duminica, 23 ianuarie, la varsta de 84 de ani. Rela Ciulei s-a nascut la Telesti, judetul Gorj intr-o familie de muzicanti.
Rela Ciulei a crescut cu muzica. Era sora cu marele violonist Victor Tambu, iar tatal ei a fost Ionita Tambu, unul dintre cei mai cunoscuti lautari din zona, la vremea aceea. Taraful din Pestisani ii poarta numele regretatei interprete de muzica lautareasca.


„Muzica lautareasca este viata mea! Talentul vine de la tatal meu, cel mai vestit muzicant din Telesti. Tatal meu ma urca sus pe masa sa ma vada lumea cum cant. Pot sa spun ca am crescut in muzica si asta m-a facut ceea ce sunt. Tot tatal meu a fost omul care mi-a pus chitara in mana, a simtit ca am in sange iubirea pentru muzica lautareasca. Chitara este aceeasi la care cant si acum. Mi-a adus-o tata cand s-a intors din razboi. Este o chitara deosebita pentru ca are doar patru coarde, iar cu ea se poate realiza un acord autentic din batrani“, a povestit Rela Ciulei acum ceva timp, pentru gazetadesud.ro.

Rela Ciulei a cantat pe marile scene ale Romaniei. Pe numele ei real Aurelia Tambu, zisa Rela, s-a casatorit cu vioristul Nicolae Ciulei. In 1950, la varsta de 12 ani, Rela Ciulei a obtinut premiul cel mare la un festival al lautarilor din Targu Jiu.

Pe atunci, cunoscuta artista a impresionat pe toata lumea cu piesa „Facui o prostie si vreau sa o mai fac”. Din anul 2005 a fost membru al Tarafului traditional „Rapsozii Gorjului” al Scolii Populare de Arta, infiintat de fratele sau, Victor Tambu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005538 (s)