News Flash:

Veste bună pentru femeile însărcinate!

De la 1 iulie este decontată testarea pentru HIV-SIDA a femeilor gravide neasigurate

4 Iulie 2024
83 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto Tion ro

Începând cu 1 iulie, testarea pentru HIV-SIDA a femeilor gravide neasigurate este decontată.

„Este o noutate, începând cu data de 1 iulie, intrarea în vigoare a testării pentru HIV-SIDA la gravidele care nu fac dovada calității de asigurat. Până la această dată, în cadrul sistemului se decontau aceste testări numai pentru gravidele asigurate. În ceea ce priveşte prevenţia la nivelul medicului de familie, este reglementată prevenţia tuturor bolilor cu transmitere sexuală ca şi componentă a consultaţiei de prevenţie începând din adolescenţă. În cazul supravegherii gravidei, medicul de familie recomandă printre alte investigaţii necesare şi poate elibera un bilet de trimitere pentru testarea HIV. La fel, în cadrul consultaţiilor de planificare familială acordate de medicul de familie se recomandă pentru gravide testarea HIV”, a declarat miercuri Iulia Stoea, director în cadrul CNAS, la dezbaterea „Infecţia HIV în România – prevenire, diagnostic, tratament, protecţie socială”.

Potrivit acesteia, în ambulatoriul de specialitate și în spitalizarea de zi sunt reglementate servicii de diagnostic pentru gravide, inclusiv supravegherea unei sarcini normale. Aceste servicii includ consultații de specialitate, diverse investigații de laborator și testarea pentru HIV-SIDA. De asemenea, bolnavii confirmați cu HIV-SIDA au acces direct în ambulatoriul de specialitate fără bilet de trimitere și la serviciul de spitalizare de zi pentru monitorizarea afecțiunii.

„Acestea sunt serviciile specifice decontate de sistem”, a mai precizat Stoea.

Ea a precizat că pentru persoanele neasigurate nu există un pachet minimal reglementat de servicii paraclinice.

„Aceste persoane, în general, nu au acces la testare în ambulatoriu. În aplicarea Legii 95 de la 1 iulie persoanele neasigurate au dreptul la testare pentru virusul hepatitic B, C şi HIV-SIDA doar la gravidă”, a mai afirmat directorul.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1413 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005166 (s)