News Flash:

De ce sa nu combinam fructe cu legume

4 August 2018
671 Vizualizari | 0 Comentarii
frigider

Îti deconspiram mai jos care este explicatia pentru care nu ai voie sa mananci fructe si legume împreuna, dar si situatiile în care trebuie sa tii cont de una dintre cele mai contestate legi ale nutritiei!

Teoria combinarii alimentelor, motivul pentru care nu amestecam fructe si legume
Daca multe dintre regulile de nutritie care ne invadeaza în prezent sunt atat de avansate încat ne întrebam cum de am reusit pana acum sa supravietuim fara ele, teoria combinarii alimentelor pleaca de la compozitia chimica a alimentelor si producerea digestiei, informatii pe care nu putem sa le contestam.

E de la sine înteles ca nu ne vom opune necesitatii de a consuma fructe si legume, care ar trebui sa reprezinte baza dietei tale. Pline de substante nutritive (între care sunt incluse vitaminele A si C, potasiul si fibrele), fructele si legumele se deosebesc prin compozitia lor: primele sunt bogate în zahar si carbohidrati (atentie, vorbim despre compusii naturali, diferiti de periculosul zahar din briosa ta), în timp ce legumele contin proteine.

Cu ce alimente putem combina laptele si lactatele fara sa ne afecteze sanatatea

Aceasta deosebire le afecteaza si modul în care sunt digerate. Ca sa întelegi mai bine la ce ne referim, sa aruncam o privire asupra acestui proces misterios. Alimentele încep sa fie digerate în cavitatea bucala, acolo unde enzimele din saliva descompun carbohidratii. Digestia continua în stomac, unde acidul gastric începe sa descompuna proteinele, si se încheie în intestinul mic, locul în care carbohidratii sunt transformati în glucoza, iar proteinele, în peptide si aminoacizi, eliberand vitaminele si mineralele în fluxul sangvin.

Iar acesta este principalul motiv pentru care ar trebui sa limitezi consumul de fructe si legume împreuna. Fiind digerate în mod diferit (fructele sunt imediat descompuse, în timp ce legumele mai trebuie sa astepte), ele pot cauza perturbatii în procesul de digestie.

Am motive sa ma îngrijorez?
Nu, nu îti vom interzice ca de acum încolo sa mai consumi rosii si castraveti sau sa incluzi cateva boabe de rodie în salata. Regula combinarii alimentelor, desi pleaca de la principii cat se poate de sensibile, nu va avea un impact prea mare asupra noastra. Organismul uman este un mecanism perfect alcatuit, care, atunci cand plezneste de sanatate, merge brici, fiind capabil sa digere în acelasi timp toate aceste substante nutritive.

Dar, asa cum ai remarcat, cu siguranta, am facut o mica precizare: poti combina dupa bunul plac fructe si legume, atat timp cat ai o sanatate de fier si un stomac de otel. Dimpotriva, daca ai probleme cu digestia, lucrurile se schimba, iar teoria combinarii alimentelor ar trebui deprinsa pe de rost. În caz contrar, poti ajunge sa suferi de indigestie, crampe stomacale, greturi, varsaturi, constipatie si diaree. Nu suna prea bine, nu?

Un alt factor de care ar trebui sa tii cont sunt valorile de glicemie pe care le-ai obtinut la ultimele tale analize. Chiar daca zaharul si carbohidratii din fructe sunt de preferat celor din sortimentul tau preferat de înghetatat, acest lucru nu ar trebui sa te încurajeze sa consumi struguri sau pepene cu un apetit scapat de sub control. Daca te confrunti cu risc de diabet sau suferi de aceasta teribila afectiune, fructele si legumele nu ar trebui sa se afle împreuna în farfuria ta!

Stii sa mananci corect din punct de vedere dietetic? 8 combinatii alimentare periculoase pentru sanatate

Exista totusi o exceptie: fructele pot fi consumate fara frica alaturi de legumele verzi proaspete, mai usor de digerat. Este motivul pentru care spanacul apare atat de des în compozitia retetelor tale preferate de smoothie.

La ce ar trebui sa fii atenta
Teoria combinarii alimentelor nu si-a spus singurul cuvant cu interdictia de a consuma fructe si legume împreuna, ci mai are si alte observatii de facut!
Limiteaza consumul de proteine si carbohidrati împreuna! Proteinele (ouale, laptele, fructele de mare, soia, fasolea) nu au o relatie prea placuta pentru digestia ta cu carbohidratii (cereale, paine, orez, paste, cartofi, dulciuri).
Nu bea apa în timpul mesei. Se spune ca apa dilueaza sucurile gastrice, îngreunand digestia. E un sfat de care trebuie sa tii cont!

Ai grija cum combini fructele! Cele dulci si cele acide nu sunt cele mai bune amice din lume!
Pastreaza mesele simple. Da, stim, cu atatea superalimente, laudate intensiv, este usor sa ajungi la concluzia ca le poti arunca pe toate în farfurie sau în bolul de salata, dar, daca vrei o digestie usoara, pastreaza-ti mesele cat mai frugale.
Mai jos, îti prezentam si un top al celor mai sanatoase alimente pe care sa le incluzi în dieta ta. Acum, cunostintele tale despre nutritie nu mai au rival!

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004767 (s)