News Flash:

De ce ne este cald atunci cand temperatura aerului e aceeasi cu cea a corpului nostru?

10 August 2018
740 Vizualizari | 0 Comentarii
cald

Un profesor de fiziologie la Universitatea din Arizona (SUA) explica de ce ne este cald atunci cand afara temperatura o atinge sau chiar o depaseste pe cea a corpului nostru.

Jeffery W. Walker explica, in revista de stiinta americana „Scientific American“, cum reactioneaza corpul nostru atunci cand temperatura aerului din mediul inconjurator e la fel de ridicata ca a corpului nostru si de ce ne este cald. Potrivit acestuia, „corpul uman este ca un motor care genereaza continuu mari cantitati de caldura, iar radiatorul sau, ca sa spunem asa, nu disperseaza eficient caldura in special in perioadele caniculare“. 

De ce? „Caldura este un produs secundar, imposibil de evitat, care provine din felul in care actioneaza tesuturile corpului. Muschii inimii, diafragma si bratele; canalele ionice care mentin proprietatile electrice ale nervilor si reactiile biochimice care ajuta, printre altele, procesul digestiv si sintetizeaza tesuturi celulare – toate genereaza continuu caldura corporala. In acest vulcan de organe interne active, corpul are o nevoie acuta de a risipi caldura in jurul sau. Iar acest lucru se petrece cand sangele circula foarte aproape de suprafata pielii, cand se elimina aerul cald, umidificat, din plamani, si prin evaporarea transpiratiei. 

Aceste procese functioneaza cel mai bine atunci cand temperatura ambientala este de aproximativ 20 de grade Celsius, atunci cand ne simtim cel mai confortabil. Tot ele ajuta ca temperatura corpului sa se mentina la 37 de grade. Dar atunci cand aerul de afara se potriveste cu temperatura corpului, mecanismele de risipire a aerului nu sunt optime, astfel ca incepe sa ne fie foarte cald, mai ales cand umiditatea e ridicata.

De altfel, umiditatea are un efect semnificativ asupra corpului, pentru ca apa de pe corp absoarbe caldura, pe care apoi o risipeste prin evaporare. Or, orice lucru care intervine in procesul de vaporizare a apei (aerul umed, lipsa unui brize, imbracamintea grea) ne face sa ne fie foarte cald si sa simtim un mare disconfort“, explica profesorul, potrivit adevarul.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005188 (s)