News Flash:

Cum sa prepari cei mai gustosi COZONACI

24 Decembrie 2016
1102 Vizualizari | 0 Comentarii
cozonac
RETETA COZONAC DE CRACIUN. Cozonacul, fie ca este cu nuca si cacao sau cu rahat, este desertul traditional al masei de Craciun. Nutritionistii recomanda sa nu mancam prea mult cozonac in perioada Sarbatorilor de iarna, mai ales daca nu vrem sa ne ingrasam.
RETETA COZONAC DE CRACIUN. O singura felie de cozonac are pana la 180 de kilocalorii, afirma medicii, motiv pentru care acestia ne recomanda o singura felie pe zi, de preferat in afara meselor principale, ca aliment dulce. Cozonacul, fie ca este cu nuca si cacao sau cu rahat, este desertul traditional al mesei de Craciun. Mai jos puteti citi retete simple pentru cozonac.
RETETA COZONAC CU CREMA DE CACAO, NUCI SI STAFIDE
Ingrediente maia:
50 grame drojdie proaspata
2 linguri de lapte
o lingura de faina
Ingrediente aluat:
1 kilogram de faina
6 galbenusur
i o jumatate litru de lapte
300 grame zahar
200 grame unt
50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie
4 fiole esenta de rom
4 fiole esenta de vanilie
Ingrediente crema:
stafide si mac 300 grame
nuca maruntita 20 grame
unt
2 linguri cacao
4 linguri de zahar
5 linguri de lapte
Pasul 1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.
Pasul 2. .Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.
Pasul 3. Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.
Pasul 4. Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).
Pasul 5. Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.
Pasul 6. Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.
Pasul 7. Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.
Sfaturi: Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.
Sursa cozonaci.info
RETETA COZONAC CU CACAO SI NUCA
Ingrediente aluat:
1 kg faina
50 g drojdie proaspata
500 ml lapte
100 g unt
250 g zahar
5 galbenusuri
o lingurita sare
coaja de lamaie si portocala
2 plicuri zahar vanilat
Ingrediente umplutura:
250 g miez de nuca macinata
5 albusuri
100 g zahar
2 linguri de cacao
1 praf de sare
esenta de rom
Pasul 1. Faina se cerne de 3 ori cu cateva ore inainte de preparare. Cozonacul va fi mai pufos daca cernem faina asa. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora inainte de folosire. Incalzim laptele intr-un vas peste care adaugam coaja de lamaie si portocala si cele 2 plicuri de zahar vanilat si amestecam bine. Separat galbenusurile le frecam cu cele 250 g de zahar pana ce acesta se topeste. Pregatim maiaua. Drojdia o amestecam cu o lingurita de zahar pana cand se omogenizeaza, adaugam 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina, apoi amestecam putin. Faina o punem intr-un vas mare, iar in mijlocul ei facem un cuibusor in care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Cand maiaua si-a dublat volumul, adaugam un praf de sare, laptele caldut si galbenusurile frecate cu zahar.
Pasul 2. In continuare, va trebui sa va inarmati cu multa rabdare, pentru ca succesul unui cozonac bine crescut si foarte pufos consta in framantat. Aluatul se framanta cu pumnii si cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul framantarii, ne ungem cu unt pe maini, astfel se incorporeaza untul in aluat foarte bine. Aluatul se acopera si se pune la dospit langa aragaz sau o sursa de caldura timp de o ora. Este foarte important ca in incaperea in care se pastreaza aluatul sa fie cald tot timpul, astfel aluatul va creste foarte frumos. Cat creste aluatul, facem compozitia. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, peste care adaugam treptat 100 g zahar.
Pasul 3. Peste nuca macinata adaugam 2 linguri de cacao, o lingurita de esenta de roma si albusurile spuma. Se amesteca usor, ca sa isi pastreze consistenta pufoasa. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 portii egale. Pe masa de lucru presaram putina faina. Fiecare portie se intinde cu ajutorul unui sucitor, pana cand diametrul foii este cat forma de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa, adaugam cate un sfert din compozitie, care se distribuie uniform pe toata suprafata foii. Foile se ruleaza si se impletesc doua cate doua.
Pasul 4. In forma de cozonac punem hartie pentru copt, pe care o ungem putin cu ulei. Punem cozonacii in forme si ii lasam la crescut pana ce isi dubleaza volumul, in aceeasi incepere incalzita. Dupa ce au crescut, ii ungem cu 1 ou batut cu 1 lingurita zahar. Apoi, ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora. In primele 20 de minute evitati deschiderea cuptorului. Se verifica cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare. Se scot, se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie, preferabil din bumbac si se lasa la racit.
Sursa cozonaci.info

COZONAC DE CRACIUN cu rahat
Ingrediente:
● 1 kilogram de faina
● 50 grame drojdie
● 400 grame de zahar
● 500 mililitri de lapte
● 100 mililitri de ulei
● 6 oua
● coaja de la o lamaie
● 1 sticluta de esenta de rom
● 3-4 bucati de rahat
● 2 linguri de cacao
● nuca macinata
● vanilie
● 1 praf de sare
Preparare:
Se cerne faina de 2-3 ori pentru ca cozonacul sa iasa pufos. Apoi, se prepara maiaua din drojdie: 2 linguri de faina si 50 de mililitri de lapte. Se dizolva zaharul (350 de grame) si vanilia in restul de lapte, care este incalzit in prealabil. Galbenusurile se freaca cu sare si cu coaja de lamaie.
Mai apoi, se adauga peste faina, maiaua, laptele, galbenusurile, treptat, timp in care compozitia se framanta continuu. La sfarsit se adauga uleiul, iar mai apoi se mai framanta compozitia inca 5 minute. Se lasa la dospit in jur de o ora.
Intre timp, se amesteca nuca cu albusurile batute spuma, cu 50 grame de zahar, 2 linguri de cacao si romul.
Se portioneaza aluatul in 3 parti egale, apoi se intinde foaia de aluat, se adauga deasupra umplutura de nuca si rahat, se ruleaza, si se stropeste cu apa si se presara zaharul si apoi se punem in tava. Se mai lasa la dospit circa 30 minute, dupa care se da la copt timp de 45 minute, la foc potrivit.
Sursa: PetitChef
COZONAC DE CRACIUN pufos
Ingredinte de aluat:
● un kilogram de faina
● 50 de grame de drojdie
● 250 de grame de zahar
● 500 de mililitri de lapte de 3,5% grasime
● 200 de grame de grasime, ulei si unt topit
● cinci galbenusuri
● o lingurita rasa de sare
● arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie
Ingredinte pentru umplutura:
● crema de mac, din mac macinat, fiert in lapte cu zahar si vanilie
● rahat
● nuca
Mod de preparare:
Intr-un castron mai mare se cerne faina, de preferat de doua ori, deoarece asa iese mai pufoasa. Apoi se incalzeste laptele, in care se dizolva zaharul si vanilia.   Maiaua se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte, se adauga rahatul si nuca si se lasa la un loc cald timp de 15 minute ca sa creasca.
Galbenusurile de ou se freca cu sare, coaja de lamaie si portocala. Se adauga maiaua impreuna cu restul de lapte caldut. Intreaga compozotie se freamata pana cand devine un continut omogen. Pe masura ce aluatul se leaga, se adauga si grasimea, uneliul sau untul care a fost topit in prealabil. Dupa ce a-ti framantat pret de 30 de minute intregul continut, se lasa aluatul la crescut, intr-un loc cald si ferit de curent timp de o ora si jumatate.
Dupa ce aluatul a crescut, acesta se imparte in doua, pentru ca din compozitie vor iesi doi cozonaci. Apoi, fiecare jumatate se imparte iar in doua. Pe suprafata de lucru se preseaza faina din abundenta si se ia fiecare jumatate in parte de aluat si se intinde bine cu un facalet. Se adauga umplutura si se ruleaza, dupa care se iau doua suluri si se impletesc. Se aseaza in tavile speciale pentru cozonac si se mai lasa la crescut timp de 40 de minute. Apoi se ung cozonacii cu galbenus de ou amestecat cu lapte. Inainte de a-i baga la cuptor se presara pe cozonaci faina, mac sau susan. Se baga in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade si se lasa timp de 45 de minute. sursa: gandul.info
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1275 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006341 (s)