News Flash:

Cum sa cultivi rosii in ghiveci, pe balcon

31 Martie 2018
1051 Vizualizari | 0 Comentarii
rosii

O gradina in ghiveci poate fi o idee practica pentru orice gospodina in cautare de produse mereu proaspete. Rosiile sunt legume usor de cultivat la ghiveci, fapt care le transforma in alegerea ideala pentru gradina ta in miniatura. Descopera, in continuare, secretele cultivarii rosiilor in ghiveci!

1. Alege ghivecele potrivite
Chiar daca alegerea unor ghivece de mici dimensiuni poate fi mai inspirata atunci cand ai la dispozitie un spatiu limitat, ideal ar fi sa optezi pentru vase mai incapatoare, de cativa litri, pentru a le permite viitoarelor plante sa se dezvolte in voie.


Iata cateva ponturi de care ai putea sa mai tii cont:
- Alege ghivece din ceramica doar daca sunt arse sau lacuite.
- Vasul in care vei creste rosii ar trebui sa aiba mai multe gauri de scurgere , nu doar una singura.
- Presara pietris (5-7 cm) pe fundul ghiveciului pentru a spori drenajul.
- Umple 3/4 din vas cu pamant de flori. Restul de sol va fi adaugat pe masura ce planta se va dezvolta, astfel incat micuta plantuta sa aiba parte de sustinerea necesara.
- Pentru a tine insectele la distanta de ghiveciul cu rosii, nu ar strica sa plantezi si cateva galbenele in interiorul containerului.
- Rosiile cultivate in ghiveci au nevoie de multa lumina naturala (circa 8 ore pe zi).

2. Atentie la tipul de sol si ingrasamantul oferit
Buna dezvoltare a rosiilor cultivate in ghivece depinde foarte mult de tipul de sol in care legumele sunt plantate, dar si de fertilizantul cu care sunt hranite. Iata cateva sfaturi utile:
O greseala comuna este aplicarea unei cantitati prea mari de ingrasamant pentru rosii. Ofera-le fertilizant o data la doua saptamani si opreste procesul in momentul in care planta nu mai face flori.
Nu folosi pamant prelevat din gradina pentru rosiile cultivate in ghivece, intrucat acesta poate contine bacterii si fungi periculosi care vor pune in pericol sanatatea plantelor. In schimb, foloseste pamant cumparat din magazinele de specialitate.
Un amestec de compost si faina de oase reprezinta un adaos binevenit la pamantul de flori achizitionat din comert.
Evita ingrasamantul sub forma de balegar atunci cand cultivi legume la ghiveci. Este posibil ca fertilizantul de acest tip sa fie prea puternic, iar rosiile sa aiba de suferit.
 
3. Nu uita de necesarul de apa
Rosiile cultivate in ghiveci au nevoie de o cantitate ridicata de apa pe durata verii, intocmai ca acelea pe care le cresti, in mod normal, in gradina. Iata ce ar mai trebui sa stii despre udarea rosiilor din ghivece:
Daca tii containerele cu rosii pe balcon (iar acesta nu este inchis) sau pe prispa casei, muta-le in timpul furtunilor si al ploilor abundente, pentru ca vasele sa nu acumuleze prea multa apa.
Toarna apa in container pana cand lichidul incepe sa iasa prin gaurile de scurgere.
Uda rosiile zilnic in perioadele de arsita din sezonul fierbinte.

4. Culegerea rosiilor
In cele din urma, iata ce ar trebui sa stii despre culegerea roadelor pe care le produc plantele cultivate in ghivece:
Culege rosiile cat de des este necesar, pentru a evita supraincarcarea crengutelor. Frecventa cu care culegi rodul va determina si abundenta acestuia: cu cat mai des, cu atat mai bine!
Inainte de primul inghet, scoate pamantul din ghivece, spala containerele si plaseaza-le intr-un loc ferit pe durata iernii. Primavara vei putea lua procesul cultivarii de la capat.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1294 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004871 (s)