News Flash:

Copii din Timisoara si din alte judete inclusi in programul "Crestem Impreuna" pentru sustinerea celor ramasi singuri acasa

11 Octombrie 2013
1377 Vizualizari | 0 Comentarii

Organizatia Salvati Copiii Romania redeschide programul 'Crestem Impreuna', destinat sustinerii copiilor ramasi singuri acasa în urma plecarii parintilor la munca în strainatate.

La nivel national, programul include anual 1.040 copii si este derulat în colaborare cu unitati scolare din: Pitesti (judetul Arges), Bucuresti, Resita (judetul Caras-Severin), Mangalia (judetul Constanta), Targoviste (judetul Dambovita - 2 centre), Craiova (judetul Dolj), Petrila (judetul Hunedoara), Brasov (judetul Brasov), Piatra-Neamt (judetul Neamt), Suceava (judetul Suceava), Iasi (judetul Iasi), Negresti (judetul Vaslui), Lupeni (judetul Hunedoara), Sighisoara (judetul Mures), Timisoara (judetul Timis), potrivit unui comunicat al organizatiei remis joi AGERPRES.

Copiii beneficiaza de sprijin pentru efectuarea temelor si pregatire scolara suplimentara, consiliere psihologica, activitati de socializare si de petrecere a timpului liber, asigurarea comunicarii permanente cu parintii plecati. Personalul implicat în programe tine legatura cu persoanele în a caror îngrijire se afla copiii si asigura orientarea, pregatirea si consilierea acestora prin întalniri si vizite la domiciliu. In fiecare program sunt implicati un cadru didactic, un consilier scolar/psiholog, un asistent social si voluntari.

In Romania, potrivit datelor furnizate de Directia pentru Protectia Copilului, la finalul primului trimestru al anului 2013 se înregistreaza 82.073 de copii ai caror parinti muncesc în strainatate. Dintre acestia, 23.312 au ambii parinti plecati, ei fiind lasati în grija rudelor sau, în unele cazuri mai severe, chiar în grija asistentilor maternali.

'Plecarea parintilor la munca în strainatate genereaza consecinte negative asupra dezvoltarii copiilor ramasi acasa, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional, social si educational. Scaderea interesului acordat scolii, cresterea absenteismului si tendinta de abandon scolar, pe fondul lipsei de preocupare a parintilor fata de educatia lor, caracterizeaza situatia multora dintre acestia. Tinand cont de nevoile copiilor ramasi singuri acasa, în urma migratiei economice a parintilor, Salvati Copiii le acorda sprijin atat în activitatea scolara, cat si în viata lor sociala si emotionala, prin servicii educationale, de consiliere si dezvoltarea de programe de timp liber', a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania, citata în comunicat.

Numarul real al copiilor afectati este mult mai mare, luand în considerare ca nu toti parintii declara ca muncesc în strainatate. Ruperea legaturii cu parintii îi face pe copii vulnerabili, fiind expusi riscului de abandon scolar si delincventa, evidentiaza organizatia.

Obiectivul general al programului 'Crestem împreuna' îl constituie diminuarea impactului negativ asociat migratiei parintilor asupra copiilor ramasi singuri acasa. Metodologia de implementare parcurge cateva etape esentiale, printre care: identificarea copiilor aflati în situatie de risc prin plecarea parintilor în strainatate; initierea unor programe de suport scolar, de orientare scolara si consiliere pentru copii; dezvoltarea programelor de timp liber, facilitarea socializarii si asigurarea comunicarii permanente cu parintii plecati; initierea unor programe de suport si consiliere pentru persoanele în a caror grija au ramas copiii.


timisoara gabriela alexandrescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1210 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005691 (s)