News Flash:

Consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat

24 Octombrie 2013
1416 Vizualizari | 0 Comentarii

Consumul de cafea poate reduce cu aproximativ 40% riscul de cancer la ficat, arată un studiu recent al cercetătorilor italieni. Mai mult, potrivit sudiului, 3 ceşti ce cafea pe zi au înjumătăţit, în unele cazuri, riscul de a dezvolta această afecţiune.

Dintre toate tipurile de cancer, cel de ficat se află pe locul trei în lume  în privinţa numărului de decese provocate. Carcinomul hepatocelular (cancer hepatic primar) este cea mai frecventă formă a acestei afecţiuni, iar bărbaţii sunt de trei ori mai predispuşi la această boală decat femeile.

Potrivit medicalnewstoday.com, studiul cercetătorilor italieni de la Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri confirmă rezultatele unor cercetări anterioare potrivit cărora consumul de cafea este benefic pentru sănătatea umană, însă arată că băutura este benefică în special pentru ficat. Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie analizand mai multe studii publicate în perioada 1996-2012, implicand 3.153 de persoane.

Oamenii de ştiinţă avertizează însă că, în ciuda rezultatelor obţinute, nu poate fi demonstrată o legătură de tip cauză-efect între consumul de cafea şi incidenţa scăzută a cancerului de ficat. „Efectul benefic al cafelei în prevenirea cancerului de ficat ar putea fi mediat de efectul demonstrat de prevenire a diabetului, pe care cafeaua îl are, diabetul fiind un factor de risc pentru cancer, sau de beneficiile aduse în cazurile de crioză”, precizează Dr. Carlo La Vecchia, coordonatorul studiului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006802 (s)