News Flash:

Zvon incendiar: BRD Pensii, cu 500.000 de clienti, pleaca din Romania?

19 Decembrie 2022
849 Vizualizari | 1 Comentarii
BRD Pensii

BRD Pensii, cel mai mic si mai putin performant administrator de pe piata pensiilor private obligatorii (pilon II), si-a anuntat intentia de a parasi Romania, informand in acest sens inclusiv o parte a angajatilor, scrie economica.net.

Nu este exclus ca fondul unde cotizeaza jumatate de milion de romani sa ajunga in administrarea indirecta a autoritatilor, avand in vedere ca legea s-a schimbat recent in acest sens, insa nu acesta este cel mai probabil scenariu.

Reprezentantii societati au afirmat ca nu comenteaza zvonuri.

Performanta BRD Pensii in ceea ce priveste randamentele obtinute din plasamente este de departe cea mai slaba din sistem. Veniturile din comisioane sunt mici, societatea fiind pe pierdere in aproape toata perioada de 14 ani de la infiintarea sistemului de pensii private. Mai mult decat atat, structura portofoliului BRD Pensii pe zona de Pilon II este una nu foarte buna, societatea avand cea mai mare pondere a persoanelor in varsta, al caror ciclu de cotizare se va incheia mai devreme. Aceste performante slabe, precum si lipsa unei perspective mai bune, au determinat actionarul, grupul francez Societe Generale, prin banca BRD, sa ia decizia de a iesi de pe piata pensiilor private din Romania.

Care sunt cele mai probabile scenarii pentru viitor?

Legea garanteaza activul participantilor, indiferent ce se intampla cu administratorul si, mai nou, permite Fondului de Garantare sa preia functiile administratorului.

Primul lucru care trebuie subliniat este ca legea face o distinctie clara intre administrator si fondul in sine, astfel ca daca un administrator paraseste piata, indiferent de motiv, banii participantilor nu sunt afectati.

In acest punct al discutiilor, BRD Pensii are mai multe variante la dispozitie.

Prima si cea mai logica este aceea de a transfera portofoliul catre un alt administrator, prezent deja pe piata din Romania. Fara BRD ar ramane doar 6 jucatori. Cel mai mare fond, NN, controleaza singur peste 28% % din piata, in timp ce locul 2, AZT, are peste 20%, iar locurile 3 si 4, Metropolitan Life si Aegon Vital intre 12 si 13%.

Un al doilea scenariu ar fi ca BRD Pensii sa isi uneasca activitatea investitionala cu BRD Asigurari de Viata, pe un tipar care a mai fost aplicat si de alti administratori. In cazul pilonului II, insa, cel obligatoriu, trebuie vazut daca permite o astfel de mutare altfel decat in conditiile in care BRD Asigurari de Viata ar fi autorizat ca administrator de pensii private.

Al treilea scenariu s-a nascut recent, prin modificarile aduse legii pensiilor private prin OUG. Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private (FGDSPP) a primit dreptul de a prelua, temporar, functia de administrator de fond de pensii, daca apar situatii care impun aceasta miscare.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Ensunse  | #53056
Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004938 (s)