News Flash:

Parlamentul a votat legea lui Teodorovici: Bacsisul va fi declarat si impozitat

13 Decembrie 2022
933 Vizualizari | 0 Comentarii
bacsis impozitat

Bacsisul urmeaza sa fie impozitat cu 10%, dupa ce o lege depusa in 2019 de fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala. Daca nu va fi atacata la CCR, legea va ajunge pe masa presedintelui Iohannis, pentru promulgare. Exceptie de la impozitarea bacsisului fac operatorii economici care livreaza produse la domiciliu.

Potrivit variantei adoptate de comisie, clientul va alege valoarea bacsisului pe care vrea sa-l plateasca si indica pe nota de plata fie suma procentuala, fie suma absoluta. Suma urmeaza a fi trecuta distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigura distribuirea integrala a bacsisurilor adunate catre angajati, iar la data platii retine impozitul de 10% si il vireaza la bugetul de stat.

„(3) Operatorii economici prevazuti la alin.(1) au obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client, a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei. Nota de plata trebuie sa contina si o alta rubrica in care clientul sa poata inscrie, suma oferita drept bacsis, in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a valorii bacsisului acordat.

(4) Este interzis operatorilor economici sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacsisului.

(5) Prin exceptie de la prevederile alin.(2), pentru livrarea produselor la domiciliul clientilor, operatorii economici prevazuti la alin.(1) nu au obligatia de a evidentia bacsisul pe bonul fiscal.

(6) Bacsisul poate fi evidentiat atat pe un bon fiscal distinct, cat si pe acelasi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate si este introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea „bacsis”.

(7) In situatia in care, la solicitarea clientilor, utilizatorii elibereaza acestora si factura, bacsisul se evidentiaza distinct si pe aceasta. drept bacsis, in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a valorii bacsisului acordat”, se arata in proiectul de lege.

Potrivit proiectului de lege, sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, dupa retinerea impozitului pe venit, pe baza unei evidente nominale a acestora.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005807 (s)