News Flash:

Tu stii cat de curate iti sunt mainile dupa ce te-ai spalat cu sapun? Raspunsul te va uimi

17 Martie 2018
940 Vizualizari | 0 Comentarii
maini

Un experiment stiintific demonstreaza ca oricat te-ai spala pe maini, chiar si dupa ce mergi la toaleta, microbii nu vor disparea foarte usor.
Spalarea mainilor reprezinta un gest absolut firesc si necesar, in conditiile in care acestea gazduiesc colonii intregi de microbi, E.coli, salmonella, MRSA (rezistent la unele antibiotice), dar si virusi ai racelii si gripei.

Ce inseamna insa o spalare eficienta a mainilor? Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, un reporter a folosit o camera speciala UV, pentru a testa diferite tehnici de spalare a mainilor, de la cele mai superficiale la cele mai elaborate.

O autoritate avizata in controlul bolilor recomanda o durata de 30 de secunde a spalarii mainilor. Reporterul a folosit mai intai un gel denumit Glo Germ, care simuleaza modul in care bacteria ramane pe epiderma. Gelul, care straluceste in lumina ultravioleta, este folosit ca ajutor vizual in instruirea privind igiena – spre exemplu, de catre asistentele medicale care vor lucra cu pacienti bolnavi de Ebola.

Gelul contine particule de marimea unei bacterii, astfel incat poate oferi o imagine clara despre cat de eficienta este o tehnica de spalare a mainilor. Cu cat mainile noastre sunt mai albe, cu atat sunt mai murdare. De asemenea, cu cat sunt mai intunecate, cu atat sunt mai curate. Rezultatele v-ar putea pune pe ganduri.

Clatirea si scuturarea mainilor
Cu totii am facut acest gest: nu exista sapun, nici prosop, suntem grabiti si trebuie sa ne spalam, apoi sa ne uscam mainile. 25% dintre noi preferam sa ne udam superficial mainile, potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Michigan in 2013. Cercetatorii au analizat 3.500 de oameni, dupa ce acestia au folosit toaletele publice si au descoperit ca barbatii sunt mai predispusi sa se spele rapid pe maini, comparativ cu femeile.
Bineinteles ca o asemenea metoda de igienizare a mainilor nu da rezultatele scontate si multe bacterii raman la locul lor, dupa cum se poate observa in imagini.

Bacteria fecala pe maini reprezinta un lucru comun, explica dr. Val Curtis, expert in igiena si sanatate publica la Scoala de Igiena si Medicina Tropicala din Londra. „Am realizat un studiu in randul navetistilor din Anglia si am descoperit ca 28% dintre ei au bacteria fecala pe maini”.

Cercetatorii sugereaza ca doar 37% dintre barbati si 61% dintre femei se spala pe maini, dupa ce folosesc baia. Mai mult, oamenii sunt mai putin dispusi sa isi spele mainile intr-o baie murdara.

Spalarea de 6 secunde, fara sapun
Sase secunde. Atat „investeste” o persoana in igienizarea mainilor, potrivit studiilor de specialitate. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o spalare a mainilor de cel putin 15 secunde. Aceasta abordare curata mai bine pielea de bacterii. Totodata, uscarea mainilor dupa spalare este la fel de importanta precum spalarea.

Spalarea de 6 secunde, cu sapun
Cel mai important lucru este folosirea unui sapun care sa indeparteze bacteriile. Proprietatile antibacteriene ale sapunului vor „lupta” contra microbilor, dar nu vor face diferenta pe termen lung. Cercetatorii recomanda spalarea mainilor prin frecarea varfurilor degetelor de palme, pentru a curata mizeria de sub unghii.


Spalarea de 15 secunde cu sapun
Acest interval este unul ideal, sustine OMS. Cele 15 secunde sunt suficiente pentru a curata o mare parte din bacteriile de pe maini, sustin cercetatorii.

Spalarea de 30 de secunde, cu sapun
Ar trebui sa ne spalam atat de mult pe
maini? Cu siguranta. Recomandarea vine din partea CDCP (Centres For Disease Control and Prevention) din SUA. Diferenta este vizibila, dupa cum demonstreaza imaginea.

Cum ar trebui sa ne uscam mainile – cu prosopul sau uscatorul?
Cel mai important este timpul alocat uscarii. Potrivit studiului, 85% din microbi sunt transmisi de mainile umede, fata de 0,06% in cazul mainilor uscate.
 


gelul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005807 (s)