News Flash:

Tariceanu, despre protocolul SRI-Parchet: Ar trebui sa sesizam CSM

3 Aprilie 2018
891 Vizualizari | 0 Comentarii
tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, marti, ca ar trebui sesizat CSM care sa sesizeze mai departe Curtea Constitutionala in privinta protocolului SRI- Parchet.
"Nu stiu daca inca CCR poate face ceva. Ea poate face ceva numai in cazurile in care este sesizata. Cred ca in primul rand ar trebui sa se autosesize sau sa sesizam CSM care are aceasta misiune constitutionala de a asigura independenta justitiei. Cred ca prin aceste protocoale care incalca drepturile fundamentale si libertatile cetatenilor, cu atat mai mult CSM ar trebui sa-si arunce o privire atenta si sa transeze intr-un fel aceasta chestiune. Sigur ca noi, prin legislatia pe care o modificam in aceste momente, putem sa venim dupa o analiza atenta, cu elemente in legislatie care sa impiedice pe viitor asemenea colaborari institutionale neconstitutionale", a spus Calin Popescu Tariceanu.

Seful Senatului a mai spus ca in perioada in care era premier nu s-a discutat in CSAT problema protocoalelor.

"Protocoalele nu au fost discutate in CSAT. Nici acest protocol nu pare sa fie aprobat in mod expres in CSAT. Ele sunt facute intre institutii. Deci nu am avut cunostinta sau cel putin eu nu-mi aduc aminte sa fi avut cunostinta de continutul acestor protocoale. Cred ca puteti sa intelege lesne ca a trecut ceva vreme, sunt 13 ani din 2005, si nu-mi aduc aminte detaliile, dar nu am absolut niciun fel de rezerva ca aceste protocoale sa fie scoase la lumina. E absolut necesar. Pozitia mea este cred ca una extrem de clara. Doresc desecretizarea oricaror documente care vizeaza o colaborare intre aceste institutii, pentru ca asa cum am vazut din protocolul desecretizat saptamana trecuta, apar o serie de lucruri foarte clare si foarte clare si foarte grave care demonstreaza ca principiile separatiei puterilor in stat, principiul functionarii independente a justitiei a fost incalcat. Sunt elemente care depasesc cadrul legal, care ar trebui sa asigure functionarea justitiei in orice stat de drept, asa incat ma declara absolut de acord care orice astfel de protocol sa fie desecretizat", a afirmat Tariceanu, dupa sedinta Biroului Permanent al Senatului.
Serviciul Roman de Informatii (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 incheiat intre SRI si Parchetul General, in baza caruia Serviciul Roman de Informatii a acordat asistenta procurorilor, timp de 7 ani.

Protocolul dintre Parchetul General si SRI a fost semnat in 4 februarie 2009 de Tiberiu Nitu (prim-adjunct al Procurorului general) si Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) si aprobat de Laura Codruta Kovesi (procuror general la acea data) si George Maior (director SRI la data incheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperarii se afla "constituirea de echipe operative comune care sa actioneze in baza unor planuri de actiune pentru exercitarea competentelor specifice ale partilor, in vederea documentarii faptelor prevazute la art.2". Articolul 2 prevede ca partile, respectiv SRI si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, coopereaza, potrivit competentelor si atributiilor prevazute de lege, in activitatea de valorificare a informatiilor din domeniul prevenirii si combaterii infractiunilor impotriva securitatii nationale, a actelor de terorism, infractiunilor ce au corespondent in amenintarile la adresa securitatii nationale si a altor infractiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede ca SRI acorda, cu titlu gratuit, "asistenta in domeniul protectiei informatiilor clasificate detinute si utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date si informatii cu acest caracter, colectarea, transportul si distribuirea in tara a corespondentei oficiale".

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1597 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006476 (s)