News Flash:

BREAKING NEWS: DOSARUL REVOLUTIEI: Procurorul general cere aviz pentru urmarirea penala a lui Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu pentru infractiuni contra umanitatii

2 Aprilie 2018
970 Vizualizari | 0 Comentarii
ion iliescu

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, cere presedintelui avizul pentru inceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Revolutiei, in legatura cu savarsirea infractiunii contra umanitatii.
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Augustin Lazar, a adresat presedintelui Romaniei o solicitare de exercitare a prerogativelor constitutionale si legale privind cererea de urmarire penala in legatura cu savarsirea infractiunii contra umanitatii in cazul lui Ion Iliescu, membru si presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (din 22 decembrie 1989), "organism care de facto a exercitat puterea executiva si legislativa centrala, comportandu-se ca un Guvern pana la aparitia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, cand presedintele consiliului a primit rolul unui sef de stat, iar atributiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesita autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989", precizeaza Parchetul General, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Totodata, se cere urmarirea penala fata de Petre Roman, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989 si fata de Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada in perioada 22-31 decembrie 1989.

Solicitarile vin in cauza intitulata generic ”Dosarul Revolutiei”, mai precizeaza Parchetul General.
In cadrul Dosarului Revolutiei, procurorii au anuntat, pe 18 decembrie 2017, ca au inregistrat avansari in ancheta, fiind clarificate imprejurarile legate de fuga cuplului Ceausescu din decembrie 1989, dar si cele legate de declansarea si efectuarea diversiunii militare, aceasta fiind cauza numeroaselor decese.

Totodata, a fost identificata sursa sunetului cu efect de panica emis in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu din 21 decembrie '89 care a dus la izbucnirea protestelor in Capitala. Anchetatorii s-au edificat si cu privire la declansarea si executarea diversiunii militare, incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989.

Procurorii au mai clarificat, in cadrul dosarului, si succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.

„Probele au evidentiat existenta unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale acestei unitati militare, precum si existenta unor ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului Ceausescu. Totodata, urmare a probatoriului administrat exista o mai buna intelegere a diversiunii radio-electronice. Au fost realizate progrese notabile pentru intelegerea fenomenului diversionist (unic in istoria Romaniei prin complexitate si anvergura) atat sub aspectul mecanismelor concrete de actiune cat si din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de asteptat ca viitoarele cercetari sa aduca lamuriri privind autorii diversiunii si eventualele complicitati in realizarea acesteia”, a spus atunci procurorul Marian Lazar.

Astfel, pana la executia celor doi, care a avut loc pe 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizica a acestora, potrivit Parchetului.

Procurorii au mai precizat faptul ca, dupa anul 1989, probe importante au fost distruse sau alterate.


augustin lazar
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006166 (s)