News Flash:

Romanii care au dat lovitura dupa ce au cultivat ”fructul tineretii vesnice”

11 Mai 2018
881 Vizualizari | 0 Comentarii
fruct

Romanii au prins gustul fructelor de goji, iar fermierii care au asemenea culturi au dat lovitura. In ultima perioada cererea a crescut atat de mult incat nu mai fac fata comenzilor.

Numit si “fructul tineretii vesnice”, goji se consuma atat proaspat, cat si deshidratat. Din el se fac sucuri si ceiauri, multi il amesteca in salate, iar in bucataria chinezeasca apare des langa peste si pui.

La Scobinti, in Iasi, Florin Vieru a investit 2.000 de euro intr-o plantatie de goji. A plantat 400 de arbusti pe o mie de metri patrati de teren, mostenit de la bunici, si dupa un an a inceput sa culeaga roadele.

Florin Vieru, cultivator de goji: “Nu este o planta pretentioasa, se intretine usor. Cererea este foarte mare. Am ajuns sa aman oamenii de pe o saptamana pe alta, pentru ca nu mai aveam sa le dau produse.”

In 2017, proprietarul a recoltat peste 50 de kg de fructe goji. Anul acesta estimeasza ca productia va ajunge la 150-200 de kg de fructe.

Goji este originar din Himalaya si este considerat un izvor de sanatate. Terapeutii chinezi si tibetani il folosesc di vremuri stravechi. Arbustul este rezistent la seceta si s-a adaptat usor conditiilor de la noi.

Localnic: “Acesta este butasul de goji, dupa aproximativ 2 luni, este facut din seminte. Asa arata butasul dupa 2 ani. De la an la an se formeaza coronamentul care creste, iar productia creste de la an la an.”
Plantatii de goji exista si in Vaslui. Eugenia Ignat a cumparat cu 900 de dolari seminte din Canada si le-a sadit pe un hectar. Anul trecut, din plantatie a cules 400 de kilograme de fructe iar acum spera sa stranga o tona.

Eugenia Ignat, cultivatoare de goji: “Am scos cam 1,8 kilograme de la o planta. Anul asta sper sa se dubleze. Am consumat proaspte, am dat la prietene, am facut suc, nectar.”

Un kilogram de fructe proaspete de goji se vinde cu 60 de lei. Pretul se dubleaza in cazul celor deshidrate.

Fructele de goji seamana cu macesele si sunt foarte dulci. Cu un indice glicemic mic – goji este puternic antioxidant si are de 500 de ori mai multa vitamina C decat portocalele.

Din goji se prepara sucuri si siropuri, iar fructele deshidratate se consuma ca atara sau in combinatie cu iaurtul. In mancare – mai ales in bucataria chinezeasca – goji se pune langa peste sau pui, in supe si in sosuri. In ultima vreme, in restaurantele de la noi, apreciate sunt si salatele.

Cu atat de multe variante de consum, fuctele sunt tot mai cerute.
Anca, vanzatoare: “Multe persoane vin si cumpara goji. Este bun, mai ales pentru copii. Este un fruct cu multa vitamica C.”

In Romania, goji se culege din august pana in octombrie. Fructele sunt folosite si in industria de cosmetica – la creme si masti pentru intinerirea pielii.

sursa: stirileprotv.ro


romanii fructelor goji fermierii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1127 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006858 (s)