News Flash:

Procurorul general Augustin Lazar, la bilant: Hexi Pharma si Mineriada, printre dosarele reprezentative in 2017. Iohannis si Kovesi sunt prezenti, ministrul Toader, absent

7 Martie 2018
881 Vizualizari | 0 Comentarii
Augustin Lazar

Procurorul general Augustin Lazar prezinta la Cercul Militar din Capitala, raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2017. La eveniment sunt prezenti, printre altii, Klaus Iohannis si Laura Codruta Kovesi. Printre invitati sunt presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea, seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, reprezentantii CSM si seful Politiei Romane.
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a anuntat, la prezentarea bilantului pe anul trecut ca, in anul 2017, procurorii au solutionat peste 500.000 dosare,unele dintre cele reprezentative fiind Hexi Pharma si Mineriada.

"Coordonatele majore ale activitatii procurorilor in anul 2017 au constat in volumul mare al cauzelor de solutionat, complexitatea deosebita data de obiectul si natura acestora, numarul mare de persoane implicate, diversitatea ariilor sociale si juridice din aceste spete si abordarea multidisciplinara a cauzelor, unele din acestea cu reverberatii in istoria recenta a Romaniei. Astfel, in anul 2017, procurorii au avut de solutionat 1.752.067 dosare, din care au solutionat 533.040 dosare, 59.839 de inculpati fiind trimisi in judecata (circa 3882 inculpati minori), din care arestati preventiv 6092. Au fost achitati definitiv 1036 inculpati, din care 123 ca urmare a dezincriminarii (1,7% din inculpatii trimisi in judecata)", a declarat Augustin Lazar.

Procurorul general al Romaniei a dat exemplu cauzelor reprezentative pentru Parchetul General in 2017.
"Cauza avand ca obiect fapte savarsite de membrii comisiei pentru acordarea titlului de Luptator in Revolutie care au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma de 14.047.085 lei, reprezentand indemnizatiile acordate revolutionarilor, platite de catre casele judetene de pensii. Dosarul HEXI PHARMA, in care s-a retinut ca societatea comerciala mentionata a produs si comercializat catre numeroase unitati sanitare produse biocide neconforme sub aspectul concentratiei de substante active si al eficientei biocide. Cauza cunoscuta sub denumirea de ,,tezaurele antice”, privind valorificarea si reciclarea de bunuri sustrase din siturile arheologice monument istoric; in acest dosar, este de mentionat recuperarea pentru patrimoniul cultural national a doua tabulae din bronz, cunoscute ca fiind Constitutia de la Troesmis, Dobrogea sau Lex Municipii Troesmensium, datate la 170 d.Hr., reprezentand cel mai vechi document epigrafic si legislativ descoperit pe teritoriul Romaniei, unul dintre cele mai vechi din Europa", a precizat procurorul general.

Un alt exemplu dat de procurorul general este Dosarul Mineriadei.

Lazar: Prevederile constitutionale impiedica imixtiuni ale altor autoritati

La prezentarea raportului de activitate pe anul 2017, procurorul general al Romaniei, a declarat ca "independenta procurorilor este menita sa contribuie la edificarea unei justitii eficiente", mentionand ca prevederile constitutionale impiedica imixtiuni ale altor autoritati.

"Procurorii se bucura de statutul de magistrat care le confera in activitatea judiciara respectul si autoritatea cuvenite, iar, in contrapondere, le atrage si o mare responsabilitate. Atentia publica permanent si uneori insistent orientata catre munca procurorilor a impus, alaturi de responsabilizarea amintita, asumarea unei conduite integre, a unei tinute etice inalte care sa faciliteze acceptarea de catre societate fara rezerve a produsului activitatii Ministerului Public", a declarat Augustin Lazar.

De asemenea, procurorul general al Romaniai sustine ca "prevederile constitutionale si legale asigura in prezent in mod practic si efectiv independenta operationala a procurorilor in luarea deciziilor in activitatea judiciara si impiedica imixtiuni sau ingerinte ale altor autoritati din afara puterii judecatoresti".

"Aceasta permite ca principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat sa fie respectat, in cadrul democratiei constitutionale. Independenta procurorilor este menita sa contribuie la edificarea unei justitii eficiente si echitabile care trateaza dupa acelasi standard statul si individul. Actiunile din ultimii ani ale procurorilor in combaterea marii coruptii, a abuzului in folosirea fondurilor publice si a nesocotirii principiilor de atribuire a serviciilor de achizitii publice se inscriu in aceasta directie", a precizat Lazar.

Un exemplu privind separatia puterilor in stat si relatia cu celelalte puteri, dat de Augustin Lazar, se refera la decizia CCR privind predarea dosarului alegerilor din 2009 comisiei parlamentare de ancheta.

"Mentionam cu titlu de exemplu decizia Curtii Constitutionale nr.611 din 3 octombrie 2017, care a consfintit ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a actionat in limitele Constitutiei si legilor interne atunci cand a apreciat ca nu exista cadru legal care sa impuna transmiterea catre o comisie de ancheta parlamentara a unor dosare penale, indiferent de stadiul acestora", a precizat Lazar.

Declaratiile referitoare la independenta procurorilor vin in contextul modificarii legilor justitiei, pe care Augustin Lazar le-a criticat de-a lungul timpului, dar si in contextul demararii procedurii de revocare a Laurei Codruta Kovesi.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a confirmat ca va veni la prezentarea bilantului Ministerului Public. Toader nu a participat nici la sedinta de bilant prezentata de DNA.

Presedintele Klaus Iohannis a felicitat DNA pentru rezultatele de anul trecut si a declarat ca evaluarea facuta de Tudorel Toader activitatii DNA este subiectiva, tententioasa si partizana, mentionand ca eficienta institutiei este departe de a putea fi contestata.
"Cifrele nu mint, sunt obiective. In 2017 au fost solutionate peste 3800 dosare, cu 16,5 % mai multe decat in 2016, si trimisi in judecata aproape o mie de incuplati. Pe baza rechizitoriilor DNA, anul trecut, instantele de judecata au condamnat definitiv 713 inculpati, ponderea achitarilor fiind de 12%, din care o patrime ca efect a deciziei CCR prin care abuzul in serviciului a fost limitat doar la incalcarea legii nu si a HG sau alte acte normative. Toate demonstreaza ca DNA este o institutie care functioneaza eficient si se afla deja de ani buni in prima linie a luptei anticoruptie, contrar unei evaluari subiective, tendentioase si partizane prezentata opiniei publice de cineva saptamana trecuta. Eficienta DNA este departe de a putea fi contestata", a spus Klaus Iohannis, la prezentarea raportului de activitate al DNA.


cercul militar ministerului public klaus iohannis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1170 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006213 (s)