News Flash:

Planul prin care autoritatile bulgare vor sa aduca la suprafata ruinele orasului Seuthopolis, fosta capitala a Traciei

29 Martie 2018
908 Vizualizari | 0 Comentarii
tracia

Un proiect extrem de ambitios este derulat la vecinii nostri bulgari – acestia doresc sa stranga fonduri pentru a aduce la suprafata ruinele orasului Seuthopolis, fosta capitala a Traciei. In prezent, situl arheologic se afla sub lacul de acumulare Koprinka, insa cu ajutorul unor subscriptii publice si a mai multor ONG-uri de peste ocean, bulgarii doresc sa stranga suma de cincizeci de milioane de dolari, necesara readucerii la viata si includerii in circuitul turistic a importantei asezari.

„Situl este de o importanta mondiala si ar atrage un aflux foarte mare de turisti in tara. Seuthopolis ar putea deveni o destinatie turistica minunata. Speram ca proiectul de readucere la suprafata sa inceapa cat mai curand, mai ales ca orasul ar fi singura asezare tracica din lume care va putea fi vizitata la un asemenea nivel. Zidurile sale aflate pe fundul lacului sunt inca intacte”, a declarat arheologul Krasimira Stefanova.

Seuthopolis dateaza din secolul al 4-lea i.Hr, asezarea fiind numita dupa regele trac Seuthes al-III-lea. Asezarea a fost redescoperita in anii ’50, in timpul construirii unui baraj in apropiere de Kazanlak. Mult mai tarziu, in 1980, autoritatile de la sud de Dunare au golit lacul de acumulare, iar arheologii au putut investiga, pentru prima data in istorie, structurile sale. Insa din lipsa de fonduri, de atunci si pana astazi, nimeni nu a mai incercat sa aduca la viata Seuthopolis.

Acum proiectul nu vizeaza doar excavarea zonei si protejarea acesteia, ci si deschiderea ei pentru publicul larg. Potrivit autoritatilor bulgare, accesul la situl arheologic se va face cu ajutorul barcilor si a unor platforme pietonale unice in lume. Practic situl arheologic disponibil publicului va fi sub nivelul apei, in mijlocul lacului…

Sursa: cunoastelumea.ro

Galerie Foto

trac
bulgari seuthopolis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1327 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005219 (s)