News Flash:

Rusia isi plange victimele de la mall. Un barbat si-a pierdut sotia si copiii in incendiul devastator de la Kemerovo

29 Martie 2018
1138 Vizualizari | 0 Comentarii
rusia mall

Zi de doliu miercuri in Rusia, unde au avut loc funeraliile primelor victime ale incendiului izbucnit duminica intr-un mall din orasul Kemerovo (vestul Siberiei), soldat cu cel putin 64 de morti, intre care 41 de copii, relateaza AFP.

Focul a decimat o clasa de elevi si familii intregi. Clasa a 5-a A din satul Tresciovski a pierdut jumatate dintre elevele sale in incendiu. Sase fete cu varste cuprinse intre 11 si 12 ani, inclusiv doua surori, si-au pierdut viata in cinematograful caruia i-au fost inchise usile cu cheia si unde venisera sa vada filmul de animatie “Peter Rabbit”.

’Spune-i mamei ca o iubesc!’, i-a spus la telefon matusii sale micuta Vika Pociankina, cu putin timp inainte de a muri.

Nadejda Vostrikova a pierdut cinci fiinte dragi ei in incendiul de la centrul comercial, locul unde mergeau multe familii duminica: fiica sa Aliona, de 23 de ani, nora Elena, de 30 de ani, si cei trei nepoti - Anna (7 ani), Artiom (5 ani), Roman (2 ani).

‘Pentru micul Roman aceasta era prima iesire la cinematograf. In acea zi, am avut sentimentul ca ar fi mai bine sa ramana acasa. Ar fi trebuit sa-mi ascult instinctul’, spune femeia devastata de durere, pentru cotidianul Moskovski Komsomolet.

Fiul ei, Igor Vostrikov, tatal celor trei copii morti si sotul Elenei, a fost unul dintre cei mai virulenti critici ai autoritatilor la mitingul de marti din centrul orasului Kemerovo. ‘Nu am nimic de pierdut’, a declarat el pentru televiziunea rusa.

In Kemerovo, oras industrial de 500.000 de locuitori, unde cladirea mall-ului a ars duminica si luni, mai multe sute de protestatari, inclusiv rude ale victimelor, s-au adunat in piata centrala pentru a-si exprima furia pentru nepasarea autoritatilor.

Viceguvernatorul regiunii, Serghei Tsiviliov, a ingenuncheat in fata multimii, cerandu-si scuze, dar furia multimii il viza pe guvernatorul Aman Tuleev (73 de ani), aflat la conducerea regiunii din 1997, caruia i-a fost ceruta demisia.

Vezi si: In Rusia este zi de doliu national, dupa incendiul devastator care a luat 64 de vieti intr-un mall din Siberia. Oamenii acuza autoritatile ca ascund numarul real al mortilor

Incendiul a provocat reactii spontane de compasiune in toata Rusia si, in unele cazuri, de furie din partea rusilor, multi oameni fiind socati de incalcarile grave ale masurilor de securitate care au dus la blocarea copiilor in salile de cinema, inchise cu cheia, in timp ce sistemul de alarma nu a functionat.

Douasprezece persoane urmau sa fie inhumate miercuri la Kemerovo, potrivit media ruse. Printre acestea, o femeie care venise cu cei doi nepoti ai ei, de opt si zece ani, la cinematograf, potrivit agentiei RIA Novosti.

‘Toti acesti copii au murit din cauza coruptiei si a impunitatii. Puterea este cea care i-a ucis’, declara o participanta la o manifestatie organizata marti la Sankt Petersburg in semn de solidaritate cu victimele din Kemerovo. ‘Incendii se intampla pretutindeni, dar numai la noi autoritatile sunt atat de indiferente’, adauga ea. O manifestatie asemanatoare a avut loc si la Moscova, potrivit AFP.

Potrivit ministrului situatiilor de urgenta, Vladimir Pucikov, recomandarile de securitate facute dupa o noua inspectie in 2016 nu au fost urmate, iar mall-ul a fost inregistrat drept o companie cu mai putin de 100 de angajati pentru a se evita controalele prea frecvente.

Comitetul de Ancheta a declarat ca a descoperit ‘incalcari flagrante’ ale regulilor de securitate, atat in constructia, cat si in functionarea centrului comercial, care era extrem de aglomerat duminica, mai ales ca venisera si elevi din satele vecine la cinematograf. 

Sursa: agerpres.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1302 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006926 (s)