News Flash:

Multi o folosesc in vorbire, dar cati stiu de unde vine expresia „la cucuiata”? Originea ei este localizata adanc in istorie

26 Aprilie 2018
1035 Vizualizari | 0 Comentarii
g2 1 631x420

Cand spunem „La cucuiata” ne gandim la un loc izolat in salbaticia muntelui, dar multi dintre noi nu stim de unde provine aceasta formulare. Pentru academicieni, originea expresiei este localizata adanc in istorie.

Stelian Dumistracel, un reputat cercetator stiintific al Academiei Romane, afirma ca acest cuvant, „cucuiata”, avea initial sensul de lacas de cult. „S-a pornit de la diferite enunturi din vorbirea populara; de exemplu, dupa surse citate in Dictionarul Academiei, acesta ar fi sensul cuvantului in contextul Ca mane, poimane, m-or duce si pe mine acolo la cucuieta, insotit de explicatia voi muri. Nu lipsesc nici referiri la amplasarea bisericii (Iuliu Zanne), deoarece, in multe asezari, lacasul de cult era cladit pe un loc mai inalt, iar in jur sau in vecinatate se afla cimitirul, care, s-a presupus, a fi primit apoi acelasi nume prin extensie. (…) Ca argument pentru o legatura directa intre cucuiata si biserica, s-a invocat faptul ca aceasta este (sau era) cea mai inalta cladire dintr-un sat”, nota profesorul.

Sensul cuvantului a capatat in timp intelesul pe care i-l atribuim astazi.
„Daca ar mai fi nevoie de marturii in aceasta directie, sa ne amintim faptul ca printre denumirile ironice pentru o localitate situata undeva la… capatul lumii, la munte, se afla si improvizatia Cucuietii din deal, respectiv oximoronic, Cucuietii din vale! Dar, dincolo de gluma, este de crezut ca din cele sase localitati din Romania care poarta numele Cucuieti (din judetele Bacau, Vrancea, Olt si Ilfov), macar in cazul unora referirea s-a facut la pozitia asezarii lor fata de acelea dintr-o zona mai joasa, din jur”, mentiona profesorul Stelian Dumistracel.

Multi dintre buzoieni considera ca expresia ”la cucuiata” vine de la denumirea unui deal de pe Valea Buzaului, in varful caruia se afla ruinele unei mici fortificatii vechi de peste 500 de ani.

Cetatuia de pe dealul Cucuiata, de la Grajdana, comuna Tisau, este ctitorie a doamnei Neaga.
„Cetatuia a fost folosita ca un turn de observare: de aici se vedea o mare parte a Vaii Niscovului pana spre raul Buzau. Este asezata intr-un loc greu accesibil, de aici si expresia asezata la Cucuiata sau parca ar fi de la Cucuiata”, nota Gheorghe Petcu, in cartea ”Judetul Buzau – Legende si istorie”.

Autorul cartii preciza ca in caz de pericol, de la cetatuia de pe Cucuiata plecau stafete pe carari ascunse „Vestile circulau si pe traseul Cetatuia de la Cucuiata – Manastrirea Bradu – Lapos – Buda Craciunesti, vestita doamna fiind la curent cu miscarile de trupe dusmane. Cetatuia de la Cucuiata este construita de doamna Neaga ca punct de observatie a vaii Niscovului si pana la apa Buzaului”. (Gheorghe Petcu, ”Judetul Buzau – Legende si istorie”)
Doamna Neaga a fost fiica clucerului Vlaicu din Cislau. Provenea dintr- o familie de boieri cu mosii intinse pe raza mai multor localitati, Rusavat, Cislau, Lapos, Tisau, Grajdana, Sarate, Valea Scheilor. Ea a ajuns sotia lui Mihnea Turcitul, domn al Tarii Romanesti intre anii 1577-1583, 1585-1591.

Citeste mai mult


stelian dumistracel
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1112 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006242 (s)