News Flash:

Ministrul Sanatatii: Pentru prima data, vom introduce sporuri pentru numarul de ore petrecute in sala de operatii

1 Martie 2018
887 Vizualizari | 0 Comentarii
sorina pintea

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca, pentru prima data, vor fi introduse in regulament sporuri pentru numarul de ore petrecute in sala de operatii, pentru neurochirurgie sau cardiologie interventionala, precizand ca salariile vor fi la nivelul grilei din anul 2022.
"Sumele sunt rezonabile si sindicatele au inteles, in acest moment, aceasta limitare a sporurilor, dar si de cresterea foarte mare a salariilor personalului medical. Nu este o crestere falsa, este o crestere, dar sporurile sunt limitate la 30%, dar nu se pune problema sa nu se aplice. (...) De exemplu, UPU avea sporuri de 100% , acum vor avea 85%, dar le va creste baza. Reumatologia are 15%, chirurgia are 15%, dar pentru prima data, se va introduce un spor aferent orelor petrecute in sala de operatie, ceea ce este foarte important, se introduc sporuri noi pe neurochirurgie, la cardiologie interventionala", a explicat Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a explicat faptul ca sporurile maxime vor fi pana la 85%, dar trebuie o limitare la 30% pe fiecare ordonator principal de credite.

"Poate nu in procentul pe care si-l doresc spitalele, dar cred ca sunt sume rezonabile, asigurate prin bugetul de stat si cred ca asta este cel mai important. Regulamentul sporurilor presupune o limita maxima de 85% si o limita minima, marjele sunt stabilite pentru fiecare specialitate in parte. Aceste medii, in acest moment, reprezinta 46%. Noi trebuie sa ne limitam la 30%, deci, cresc si salariile si sporurile, dar vedem cum le asezam. Eu am facut personal calcule (...) si cresterile sunt semnificative pentru ca, in afara de salariu de incadrare care creste semnificativ, avem si aceste sporuri, desi limitate la 30% adauga o majorare", a adaugat ministrul Sanatatii.
Sorina Pintea a explicat ca sindicalistii au fost de acord cu propunerile ministerului, dar le cere acestora sa fie "realisti si echilibrati" in ceea ce priveste eventuale proteste.

Pe de alta parte, sindicalistii au declarat ca, daca nu se va gasi o solutie pentru regulamentul de sporuri, atunci cresterile salariale anuntate din sistemul de sanatate nu vor fi la fel de mari cum au fost prezentate, cerand eliminarea plafonului de 30% pe principalul ordonator de credite.

"Daca acest regulament ramane in forma de astazi, castigurile medicilor nostri, medici, asistenti nu vor fi nici pe departe asa cum au fost prezentate, adica, cresterea pentru medici, pe net ar fi undeva la 30%, in oricare dintre situatii, vor castiga mai mult medicii si asistentii din spitalele mici, care erau salariati pe neclinic si cei care nu au sporuri mari in momentul de fata. Personalul medical din prima linie din sistemul sanitar va avea castigurile celor mai mici. Eu sper sa se rezolve", a declarat vicepresedintele Sanitas Iulian Pope.

Intrebat ce se va intampla cu acest regulament pentru ca termenul limita era 1 martie, vicepresedintele Sanitas a raspuns: "Nu este o problema ca astazi, 1 martie, avem o intanire pentru regulamentul de sporuri, practic il vom putea aplica in salarizarea din martie, iar colegii nostri il vor primi pe 15 aprilie. Suntem intr-un impas, daca identificam solutii, avem timp sa il aplicam".

De asemenea, sindicalistii isi doresc ca regulamentul de sporuri sa fie amanat pana la sfarsitul anului pentru a se gasi o solutie, altfel, acestia ameninta cu proteste daca nu vor cadea la o intelegere cu Guvernul.

"Bineinteles ca ne gandim ( la proteste - n.r.). Este o situatia paradoxala. Cel putin, la nivel declarativ, vorbim despre sume imense care intra in sistemul de sanatate, iar toata lumea este nemultumita, ceea ce este ceva in neregula in situatia asta", a mai spus Pope.

Reprezentantii principalelor sindicate din sanatate au avut, joi, o intalnire cu ministrul Sanatatii pentru a discuta regulamentul pentru sporuri.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a subliniat, luna trecuta, ca personalul medical din sistemul de sanatate va avea cresteri de la 70 la 170%, astfel un medic primar va ajunge sa castige net, de la 1 martie, peste 9.000 de lei, in timp ce medicii legisti vor primi chiar si 4.000 de euro.

De asemenea, vor fi si scaderi pentru 3% dintre angajatii din sistem, fiind vorba despre cei care lucreaza in aparatul central.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1772 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004897 (s)