News Flash:

Ministrul Muncii ofera detalii despre noua Lege a salarizarii

20 Ianuarie 2016
1349 Vizualizari | 0 Comentarii
salariu marit
Data de 10 februarie este un termen pe care Grupul de lucru pe Legea salarizariiunitare s-a angajat sa il respecte chiar daca va trebui sa munceasca zi si noapte pentru a termina proiectul, a declarat, marti, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ana Costea. "Astazi ne-am intalnit, am stabilit care va fi metodologia de lucru pentru ca in aceeasi sedinta de Guvern de saptamana trecuta a fost aprobat si un calendar al consultarilor cu ordonatorii de credite. Grupul de lucru a stabilit astazi ca Ministerul Muncii sa trimita o adresa catre toate ministerele care urmeaza sa vina la consultari, potrivit calendarului, prin care acestia sa isi faca o evaluare a discrepantelor pe care ministerul le-a identificat la ora actuala pe baza legislatiei in vigoare. De asemenea, ei sa vina pregatiti cu o situatie exacta a numarului de posturi, cate ocupate, care sunt distributiile pe grade si trepte profesionale, astfel incat sa reusim sa finalizam la 10 februarie. Este un termen de care intregul grup de lucru, dar in special Ministerul Muncii, se va tine si isi va indeplini termenele la care s-a angajat, chiar daca ar fi sa lucram zi si noapte. Ne vom tine de acest termen. Aceasta a fost hotararea luata astazi de Grupul de lucru", a afirmat Ana Costea.

Potrivit sursei citate, pe baza acestor date se vor putea aplica corectiile necesare, in paralel cu reforma administrativa, din care Legea salarizarii administrativeeste un prim pas. Ministrul Muncii a explicat ca Legea 284 din 2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nu s-a putut aplica din cauza lipsei de sustenabilitate economica, pentru ca asa cum a fost alcatuita s-a dorit intrarea in vigoare de la data la care a fost publicata, iar din cauza crizei financiare nu a putut fi sustinuta. "Din acest motiv, la ora aceasta, o parte din Legea 284 se aplica. Nu in totalitate. Pe de alta parte, aplicarea Legii 284 s-a facut intr-un mod neunitar. Si cand spun acest lucru, cu riscul de a fi mai tehnica in exprimare, in practica legea si majorarile salariale care au avut loc, inclusiv cele de anul trecut, s-au aplicat in unele institutii la salariul de baza, in celelalte institutii la salariul de incadrare, care insemna si includerea anumitor sporuri. Astfel, in prezent suntem intr-o situatie de discrepante majore care conduc la nemultumiri si la asteptari foarte mari", a afirmat ministrul Muncii. Presedintele CNS Cartel AlfaBogdan Hossu, a declarat marti, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, ca toate ministerele si federatiile sindicale trebuie sa vina pana vineri cu observatii si propuneri de rezolvare a celor sase puncte care arata disfunctionalitati la legea actuala de salarizare, negocierile urmand sa se incheie pana pe 10 februarie.

"Conform celor stabilite de comun acord in comisie, a ramas ca pana vineri toateministerele, impreuna cu federatiile sindicale din domeniul lor de aplicabilitate, sa vina cu observatii, cu propuneri de rezolvare si cu datele anexe la cele sase puncte din Memorandum care arata disfunctionalitati la legea de functionare actuala si care sa fie corectate. De asemenea, se inainteaza criteriile de perfomanta, de motivare a personalului de la nivelul fiecarui minister in parte, urmand ca saptamana viitoare, ca sa ne incadram in calendar, sa fie luate in discutie, comisia cu fiecare minister in parte, pentru a gasi solutionari de rezolvare la problema respectiva", a spus Hossu. Potrivit acestuia, negocierile ar trebui sa se incheie in data de 10 februarie, urmand ca proiectul sa fie pus in dezbatere pana la inceputul lunii martie, dupa care va fi inaintat Parlamentului, astfel incat legea sa poata fi promovata de Parlament pana in luna mai. Guvernula decis, saptamana trecuta, sa formeze un grup de lucru interministerial care sa elaboreze noua lege a salarizarii publice, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Dan Suciu, care mentiona ca actul normativ ar urma sa fie finalizat pana la jumatatea lunii februarie. Potrivit lui Dan Suciu, acest grup interministerial va incepe un proces de consultare cu toate institutiile, ministerele, care sa isi poata exprima un punct de vedere in legatura cu modificarile legii salarizarii publice.

legea salarizarii ana costea guvern ministerul muncii bogdan hossu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005219 (s)