News Flash:

Ministrul Justitiei a cerut Parchetului General desecretizarea protocoalelor cu SRI

19 Martie 2018
901 Vizualizari | 0 Comentarii
tudorel toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a transmis, luni, catre Parchetul General, o cerere de desecretizare a protocoalelor incheiate cu Serviciul Roman de Informatii, precum si informatii despre existenta acestora.
"In data de 19 martie 2018, ministrul justitiei, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, a solicitat domnului Augustin LAZAR, Procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza prerogativelor constitutionale si a competentelor legale, comunicarea urmatoarelor aspecte:
•daca si cate protocoale secrete au fost incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pe de o parte si Serviciul Roman de Informatii, pe de alta parte;
•data incheierii si semnatarii respectivelor protocoale;
•demararea procedurii legale de desecretizare a continutului acestora", transmite Ministerul Justitiei printr-un comunicat de presa.

Vineri, Presedintia a transmis ca CSAT nu a impus incheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor institutii, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intra in responsabilitatea Consiliului Suprem sau a presedintelui. Sursa citata precizeaza ca, in ceea ce priveste declasificarea, aceasta se face prin Hotarare a Guvernului, la solicitarea motivata a emitentului.

Ulterior, premierul Viorica Dancila a anuntat ca solicita desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, avand in vedere interesul public, precum si pozitia oficiala exprimata de Administratia Prezidentiala.

"Daca solicitarea premierului nu acopera si o solicitare catre Ministerul Public, in limitele mele de competenta legala, cele ale Constitutiei, care spune ca procurorii sunt sub autoritatea Ministerului Justitiei, nu sub control Ministerului, cum spunea cineva, atunci eu, in calitate de ministru, voi solicita luni, la prima ora, desecretizarea protocoalelor de catre Mininisterul Public si DNA. Ministerul Public nu-si poate desfasura activitatea in afara legii. Procurorul isi desfasoara activitatea numai in baza legislatiei penale. Nu exista lege care sa-i permita procurorului sa constituie alte premize in anchetele penale. Eu nu pot decat sa fiu de acord cu doamna prim-ministru. Daca s-a adresat SRI, in egala masura trebuie sa ne adresam Ministerului Public si DNA, cealalta parte semnatara a protocolului. Daca CSAT a spus ca nu are competenta desecretizarii, citim faptul ca indirect se recunoaste existenta protocoalelor, ceea ce este un fapt bun, ni se spune la rang inalt ca ele exista", a anuntat si ministrul Tudorel Toader, intr-o interventie la postul Antena 3.


parchetul general
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1187 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005772 (s)