News Flash:

Vladimir Putin a castigat alegerile prezidentiale din Rusia, cu peste 76% dintre voturi

19 Martie 2018
914 Vizualizari | 0 Comentarii
putin 1

Peste 55 de milioane de cetateni rusi au votat pentru Vladimir Putin in cadrul alegerilor prezidentiale din 18 martie, a anuntat luni Comisia Electorala Centrala de la Moscova, dupa ce au fost numarate 99% dintre circumscriptiile electorale, relateaza site-ul agentiei Tass.


UPDATE 05.40: Presedintii din Serbia, China, Cuba si Venezuela l-au felicitat pe Putin pentru victoria din alegeri

Presedintii din Serbia, China, Cuba si Venezuela l-au felicitat, luni, pe Vladimir Putin pentru victoria inregistrata in cadrul alegerilor prezidentiale din 18 martie, in urma carora liderul de la Kremlin a obtinut peste 76% dintre voturile exprimate.

Presedintele sarb Aleksandr Vucici a fost primul sef de stat care i-a transmis un mesaj lui Putin. Recent, Vucici a anuntat ca Serbia va pastra legaturi stranse cu Rusia si nu va impune niciodata sanctiuni impotriva Moscovei, chiar daca negociaza aderarea la Uniunea Europeana.
"Va rog sa acceptati felicitarile mele sincere pentru realegerea in calitate de presedinte al Rusiei si urarile de a va conduce in continuare tara pe calea clar definita a progresului, in beneficiul tuturor cetatenilor. Sunt increzator ca, prin prisma talentului remarcabil de lider, cu o intelegere clara si o vointa inflexibila, responsabilitate si angajament fata de cauza dumneavoastra, veti continua sa aveti succes in rezolvarea tuturor problemelor importante pentru Rusia si in implementarea planurilor de dezvoltare a tarii", se arata intr-un comunicat al presedintiei de la Belgrad.

Liderul venezuelean Nicolas Maduro si presedintele cubanez Raul Castro l-au felicitat, de asemenea, pe Vladimir Putin, accentuand victoria categorica a acestuia in cadrul scrutinului prezidential si legaturile stranse intre Caracas si Moscova, respectiv intre Havana si Moscova.

Presedintele chinez Xi Jinping a transmis ca, sub conducerea lui Vladimir Putin, "poporul rus joaca un rol important pe scena internationala, urmarind cu fermitate calea de dezvoltare a unei mari puteri".

Dupa anuntarea rezultatelor partiale, presedintele rus in exercitiu a declarat ca parteneriatul strategic cu China este extrem de important si ca va urmari dezvoltarea relatiilor bilaterale cu regimul de la Beijing.

"Nivelul relatiilor dintre Rusia si China este fara precedent. Pretuim foarte mult acest parteneriat strategic. Il felicitam pe presedintele Xi Jinping pentru realegerea in calitate de presedinte al Republicii Populare Chineze si ne exprimam increderea ca, sub conducerea acestuia, China si Rusia vor face totul pentru a spori cooperarea", a spus Putin.

UPDATE 04.30: Peste 55 de milioane de cetateni rusi au votat pentru Vladimir Putin la scrutinul prezidential

Rezultatele reprezinta o premiera pentru Vladimir Putin in privinta anvergurii sustinerii sale. Potrivit rezultatelor preliminare, aproape 55,5 milioane de votanti au optat pentru presedintele in exercitiu.

Putin a obtinut 76.65% dintre voturile exprimate, fiind urmat de: Pavel Grudinin (Partidul Comunist) - 11,81%; Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat) - 5,67%; Ksenia Sobciak (Initiativa Civica) - 1,66%; Grigori Iavlinski (Iabloko) - 1,04%, Boris Titov (Partidul Cresterii) - 0,75%, Maxim Suraikin (Comunistii Rusiei) - 0,68%, Serghei Baburin (Uniunea Nationala a Rusiei) - 0,65%.

Vicepresedintele Comisiei Electorale Centrale, Nikolai Bulaiev, a mai anuntat ca prezenta la vot a fost actualizata la "putin peste 67%", in conditiile in care au fost inregistrate peste 110 milioane de persoane cu drept de vot.

Ministerul rus de Externe a transmis ca s-a inregistrat o prezenta la urne fara precedent in cadrul sectiilor de votare din strainatate.

In 2002, Putin a primit 52,94% dintre voturi - 39,74 milioane de persoane. In 2004, a obtinut 71,31% dintre voturi - 49,56 milioane de persoane. La alegerile din 2012, 45,6 milioane de cetateni rusi (63,6%) l-au votat pe Vladimir Putin.

UPDATE 02.00: Senatul Rusiei si Ministerul de Externe au semnalat tentative de influentare din exterior a alegerilor prezidentiale

Camera superioara a Parlamentului Rusiei a inregistrat o serie de incercari din partea altor tari de a impiedica desfasurarea de alegeri prezidentiale democratice in Rusia si va prezenta un raport in acest sens pana la inceputul lunii mai, relateaza site-ul agentiei Sputnik.

Anuntul a fost facut duminica de catre presedintele Comisiei pentru Afaceri Internationale din Consiliul Federatiei Ruse, Konstantin Kosachev.

"Nu am nicio indoiala ca alegerile din Rusia au reprezentat o poveste foarte atractiva pentru adversarii nostri din intreaga lume, in primul rand pentru a discredita Rusia prezentand-o ca pe o tara nedemocratica, o tara in care alegerile libere sunt imposibile. In al doilea rand, desigur, acestia au vizat slabirea autoritatilor ruse, astfel incat sa divizeze societatea. Am vazut cum a existat o incercare de a sustine opozitia nesistemica, de a prezenta refuzul privind inregistrarea unuia dintre candidatii opozitiei ca pe un complot care submineaza pe deplin caracterul democratic al campaniei electorale in ansamblu", a spus Kosachev.

Parlamentarul rus a mai precizat ca au existat si incercari de a finanta mai multe organizatii neguvernamentale cu scopul de a preveni organizarea alegerilor corecte in Rusia.

"Au existat multe fapte pe care le-am depistat prin intermediul comisiei noastre, care functioneaza in cadrul Consiliului Federatiei, multe fapte de finantare din strainatate a organizatiilor neguvernamentale. Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidentiale din Rusia dovedesc stabilitatea sistemului nostru politic, iar incercarile din exterior de a influenta campania au condus la rezultatul opus", a declarat Konstantin Kosachev.

Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, a precizat ca incercarile Occidentului de a exercita presiuni si a influenta rezultatul alegerilor prezidentiale din Rusia au fost evidente si fara precedent.

"Ne-am concentrat pe domeniul informatiilor, intrucat opozitia Occidentului fata de alegerile noastre a fost evidenta si fara precedent. Ne-am asteptat sa spuna ca votul a fost netransparent sau ceva de genul acesta. Asa ca ne-am concentrat pe sprijinul informational chiar si la sectiile de votare din ambasade", a transmis Zaharova.

UPDATE 00:15: Putin le-a multumit sustinatorilor sai, in cadrul unui discurs la Moscova

Presedintele rus Vladimir Putin va fi reales inca din primul tur cu peste 70% dintre voturi si le-a multumit, duminica, sustinatorilor sai, in cadrul unui discurs sustinut in Piata Maneznaia din centrul Moscovei, relateaza site-ul agentiei Tass.

Putin a precizat ca rezultatul alegerilor este o recunoastere a obiectivelor realizate in ultimii ani, in ciuda conditiilor dificile, si ca Rusia are un viitor stralucit daca poporul va ramane unit.

"As vrea sa le transmit celor care s-au adunat aici la Moscova si sustinatorilor nostri din toata tara: multumesc pentru acest rezultat. Vad in aceasta situatie recunoasterea lucrurilor facute in ultimii ani, in conditii foarte dificile, precum si increderea si speranta poporului nostru ca vom lucra la fel de greu, la fel de responsabil si mai eficient", a spus presedintele rus in exercitiu.

Dupa anuntarea rezultatelor partiale, Vladimir Putin s-a deplasat la sediul de campanie pentru a discuta cu echipa acestuia.

"Toate schimbarile in cadrul guvernului trebuie sa fie efectuate de catre presedinte, care va prelua noul mandat, asa ca acum ma voi gandi la ce trebuie facut si cum trebuie facut. Toate schimbarile vor avea loc dupa inaugurare. Este foarte important pentru noi ca diferitele forte politice sa fie motivate nu de grupuri sau de interesele unor clanuri, ci de interesul national. Este important sa intelegem ca ne confruntam cu provocari uriase, pe care trebuie sa le depasim, trebuie sa indeplinim obiectivele natiunii. Si ma bazez pe voi toti sa continuam aceasta munca impreuna", a mai declarat Putin.

Intrebat daca intentioneaza sa fie presedintele Rusiei si in 2030, Putin a raspuns amuzat: "Sa calculam. Credeti ca voi ramane in functie pana la 100 de ani? Nu, este putin ridicol". Urmatorul mandat al lui Vladimir Putin este in perioada 2018-2024.

UPDATE 23.30: Vladimir Putin conduce cu 75% dintre voturi, dupa numararea a 60% dintre circumscriptiile electorale

Pe locul doi in preferintele rusilor s-a clasat Pavel Grudinin (Partidul Comunist), care a obtinut 12,73% dintre sufragii, iar Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat) a obtinut 6,13%.

Ksenia Sobciak (Initiativa Civica) are pana in prezent 1,46% dintre voturi, fiind urmata de Grigori Iavlinski (Iabloko) - 0,87%, Boris Titov (Partidul Cresterii) - 0,67%, Maxim Suraikin (Comunistii Rusiei) - 0,66%, Serghei Baburin (Uniunea Nationala a Rusiei) - 0,64%.

Potrivit datelor preliminare, Vladimir Putin a primit 91,7% dintre voturile exprimate in regiunea Crimeea, anexata de Rusia in anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevra criticata dur de Occident.

Prezenta la vot in Rusia a fost de 63,7%.

UPDATE 20.30 

Potrivit rezultatelor in urma numararii a 22% din voturi, exprimate in principal in estul tarii, Vladimir Putin conduce in cursa prezidentiala cu 72%. Candidatul Partidului Comunist,  Pavel Grudinin, se claseaza pe al doilea loc cu 15%, iar nationalistul Vladimir Jirinovski are 7%

Niciunul dintre ceilalalti cinci candidati nu au obtinut mai mult de doua procente din voturi.

Rezultatul de astazi al lui Putin este mai mare comparativ cu precedentele alegeri prezidentiale organizate in 2012, cand liderul de la Kremlin a a obtinut 63.6% din sufragii.

Rusia a organizat duminica alegeri prezidentiale, la exact patru ani de la anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea. Peste 110 milioane de alegatori au fost asteptati la urne.

Marele absent al acestor alegeri a fost Alexei Navalnii, liderul opozitiei din Rusia, caruia i-a fost interzis sa candideze in cadrul alegerilor prezidentiale din cauza unei condamnari.

La startul cursei electorale au fost aliniati opt candidati: Vladimir Putin (independent), Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat), Pavel Grudinin (Partidul Comunist), Grigori Iavlinski (Iabloko), Boris Titov (Partidul Cresterii), Serghei Baburin (Uniunea Nationala a Rusiei), Maxim Suraikin (Comunistii Rusiei) si Ksenia Sobciak (Initiativa civica).

Conform sondajelor de opinie, 71% dintre rusi il votau pe Vladimir Putin. Acesta este urmat la mare distanta de Pavel Grudinin, care este creditat de 7% dintre cetatenii Rusiei.

Vladimir Putin isi va continua mandatul de presedinte la Kremlin pentru inca 6 ani. 

Profilul lui Putin

Vladimir Putin a dominat scena politica din Rusia ultimilor 18 ani, iar cel mai important obiectiv al liderului de la Kremlin il reprezinta recastigarea influentei internationale a Rusiei.

Fost ofiter KGB si fost director al FSB, Putin a ajuns presedinte al Rusiei dupa atacurile teroriste din 1999 din Moscova. In acest fel, fosti ofiteri ai serviciilor de securitate ruse au preluat controlul politic si au distrus perspectivele democratiei reprezentative.

Ales prima data la presedintie cu 53 la suta din voturi in timp ce era sef de stat interimar dupa demisia predecesorului sau Boris Eltin, si gratie unui razboi lansat in Cecenia dupa atentate sangeroase la Moscova, Putin a fost reales triumfal in 2004 cu peste 71 la suta din voturi.

Cresterea rapida a nivelului de viata, permisa in special de cresterea cursului mondial al petrolului si de o politica perceputa ca restabilind locul tarii pe scena mondiala, a alimentat aceasta popularitate, potrivit sociologilor.

Vladimir Putin a ramas cel mai puternic om din tara dupa ce l-a propulsat, in 2008, la presedintie pe Dmitri Medvedev, unul dintre subordonatii sai, Constitutia nepermitandu-i sa candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.

In toti acesti ani, Putin a avut obiectivul a fost restaurarea influentei Rusiei in lume, el catalogand colapsul Uniunii Sovietice drept ”cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului al XX-lea”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1138 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006265 (s)