News Flash:

Mihaiela Iorga, trimisa in judecata de colegii ei de la DNA Ploiesti

8 Februarie 2018
928 Vizualizari | 0 Comentarii
iorga

Mihaiela Iorga, procuror in cadrul DNA, a fost trimisa in judecata de colegii ei de la Ploiesti, fiind acuzata de favorizarea faptuitorului si fals intelectual. Iorga a fost revocata din Directie, insa si-a reluat postul dupa o decizie a instantei. Iorga urmeaza sa fie suspendata din magistratura.
In perioada 2015 – iunie 2017, la rugamintea expresa a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploiesti, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a ingreuna cercetarile si tragerea la raspundere penala a inculpatului, cu intentie directa, l-a ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive si omisive, precizeaza DNA, intr-un comunicat de presa.

Mai exact, aceasta ar fi desfasurat activitati de ancheta in afara unui cadru legal, in paralel cu urmarirea penala derulata de procurorii D.I.I.C.O.T Ploiesti.

Procurorul Moraru Iorga Mihaiela a purtat cu inculpatul, la vremea respectiva urmarit international, mai multe discutii informale in cadrul carora, printre altele, i-a transmis acestuia „aiba un pic de rabdare ca lucrurile nu se rezolva peste noapte”. Acelasi gen de discutii au fost purtate si cu intermediari ai aceleiasi persoane, in biroul sau din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a stabili modalitatea in care poate fi ajutata, se mentioneaza in comunicat.
De asemenea, spun anchetatorii, Iorga "a facut demersuri de identificare si, ulterior, de preluare nelegala spre solutionare, a unui dosar inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, aflat in lucru la un alt procuror, prin inducerea in eroare in sensul ca ar instrumenta o cauza mai veche si care priveste aceleasi fapte".

Dupa preluarea cauzei, magistratul ar fi dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile si fiscale "cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infractionala a persoanei protejate, care s-a finalizat prin formularea unor concluzii favorabile acesteia" si "i-a pus sub acuzare pe inspectorii antifrauda care au intocmit procesele verbale – mijloace de proba avute in vedere de judecatorul de drepturi si libertati pentru confirmarea masurii arestarii preventive dispusa fata de persoana respectiva, la data de 06.03.2016, fara ca la dosar sa existe probe care sa releve, in mod rezonabil, intentia infractionala a acestora"

"Moraru Iorga Mihaiela nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiza, dupa predarea acestuia de catre expertii desemnati. Mai mult, magistratul a invocat in cuprinsul a patru ordonante de prelungire a masurii controlului judiciar a imprejurarii, neadevarate, ca raportul de expertiza nu a fost finalizat (in conditiile in care acest raport de expertiza ajunsese la inculpata in data de 17 octombrie 2016 si chiar aceasta dispusese prin ordonanta stabilirea cuantumului onorariului final si achitarea contravalorii expertizei, in cea mai mare parte din fondurile Directiei Nationale Anticoruptie)", precizeaza DNA.

Omul de faceri favorizat ar fi fost Florian Walter.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Iorga a fost revocata din DNA la ordinul procurorului sef, Laura Codruta Kovesi, in iulie 2017, revenind ulterior in cadrul parchetului ca urmare a unei decizii a instantei.

Potrivit procedurii, atunci cand fata de un magistrat se pune in miscare actiunea penala, CSM dispune suspendarea din magistratura.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1200 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006815 (s)