News Flash:

Mai multe obiecte dacice, descoperite de un amator si predate muzeului din Deva

18 Octombrie 2013
1931 Vizualizari | 0 Comentarii

Mai multe obiecte dacice, între care o sabie si o spada, au fost descoperite de un barbat în zona localitatilor Ursici si Romosel, situate în apropierea Muntilor Orastiei, piesele fiind predate muzeului din Deva unde vor fi expuse dupa ce vor fi restaurate.

Specialistii Directiei Judetene pentru Cultura Hunedoara au declarat vineri ca este pentru prima oara, în ultimii 20 de ani, cand un cetatean preda institutiei obiecte descoperite cu ajutorul unui detector de metale.

'Sunt sase piese care au fost descoperite pe raza localitatilor Ursici si Romosel. Cele mai valoroase sunt o spada si o sabie curbata, cu un singur tais. Este un caz fericit ca aceste piese ajung în patrimoniul muzeului din Deva', a declarat vineri, într-o conferinta de presa, cercetatorul stiintific Vasile Iosif Ferencz, de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva.

Obiectele au fost gasite de un barbat care detine un detector de metale autorizat de Inspectoratul de Politie Judetean Hunedoara. El a predat cele sase piese specialistilor de la Directia Judeteana de Cultura Hunedoara, afirmand ca este pasionat sa caute obiecte vechi cu ajutorul detectorului de metale.

'Stiam ca persoana respectiva detine un detector de metale si are autorizatie de detinere, de la politie. Barbatul a spus ca pentru el este un hobby sa caute astfel de obiecte. Este pentru prima oara cand se predau asemenea obiecte la sediul Directiei Judetene de Cultura Hunedoara', a afirmat arheologul Angelica Balos, din cadrul institutiei mentionate.

Ea a precizat ca specialistii Directiei de Cultura Hunedoara au anuntat politia si autoritatile locale de faptul ca pe teritoriul comunelor Bosorod si Romos au fost descoperite piese de origine dacica si ca acele zone trebuie protejate.

Piesele dacice sunt evaluate la 1.200 de euro, cetateanul care le-a gasit fiind îndreptatit sa primeasca 30% din valoarea lor. Cea mai valoroasa este sabia curbata, pentru ca este rara si s-a pastrat mai bine decat celelalte obiecte. AGERPRES


muntilor orastiei restaurate
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1177 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004781 (s)