News Flash:

Legea care permite derularea programului „O familie, o casa” a fost promulgata. Ce implica programul si cine poate aplica

14 Aprilie 2022
506 Vizualizari | 0 Comentarii
Prima casa

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea pentru aprobarea aplicarii programului „O familie, o casa”. Programul prevede acordarea de credite in lei pentru achizitia unei singure locuinte.

 
Valoarea maxima a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro (pentru locuinte al caror pret este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5%) sau 119.000 Euro – pentru locuinte al caror pret este de maxim 140.000 Euro, in acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobanda este variabila, calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adauga o marja fixa de maxim 2%.

Cine poate aplica
Daca doriti sa aplicati pentru un credit Prima Casa, trebuie sa va incadrati intr-una dintre situatii:

nu detineti in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita;
detineti in proprietate cel mult o locuinta, cu o suprafata utila mai mica de 50 mp, dar care nu a fost achizitionata prin programul Prima Casa. In acest sens va trebui sa dati o declaratie pe propria raspundere.
Prin accesarea Programului, veti avea calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul si va trebui sa dispuneti de avansul minim obligatoriu pentru locuinta pe care o doriti si de o suma ce va fi blocata intr-un depozit colateral. Acesta va reprezenta garantia pentru acordarea creditului, blocat pana la rambursarea integrala a creditului si nepurtator de dobanda.

Suma respectiva va reprezenta echivalentul a trei rate de dobanda.

Daca imobilul nu e finalizat sau nu te-ai hotarat asupra locuintei pe care doresti sa o cumperi, poti utiliza creditul Noua Casa optand pentru o Promisiune unilaterala de creditare, emisa de banca. In completarea acesteia vine o promisiune de garantare emisa de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Valabilitatea maxima a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni.

Cat te costa
Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casa este necesar sa soliciti informatii bancii. In continuare, vor trebui acoperite urmatoarele:

Avansul minim obligatoriu – 5% daca locuinta nu depaseste 70.000 Euro sau 15% daca are un pret cuprins intre 70.001-140.000 Euro, calculat in lei la cursul valutar din ziua analizei.
Depozitul colateral – adica contravaloarea a trei rate de dobanda, constituit pentru garantarea dobanzii.
Dobanda – IRCC + max. 2% (IRCC=Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor).
Comisionul anual de garantare catre FNGCIMM – 0,3% – stabilit anual de MFP si calculat la sold.
Pentru locuintele de pana in 70.000 euro, comisionul se aplica la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplica la 60% din soldul creditului.

Alte costuri: prima de asigurare a imobilului si taxele notariale pentru cumpararea locuintei.

Ce trebuie sa faci dupa ce ai gasit locuinta dorita
1. Asigura-te ca dispui de avansul minim obligatoriu si de depozitul colateral solicitat. Ai in vedere si alte cheltuieli generate de cumpararea casei (taxe notariale etc);

2. Alege banca cu care vei lucra si pregateste actele solicitate de banca pentru dosarul de credit. Banca va analiza documentatia de credit si dupa aprobarea finantarii va transmite catre FNGCIMM solicitarea/promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicatii web.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006540 (s)