News Flash:

Lacul din Romania care seamana cu Marea Mediterana. Motivul pentru care apa are culorile spectaculoase

10 Mai 2018
1629 Vizualizari | 0 Comentarii
lac

Un lac din Apuseni are culori atat de spectaculoase incat ar putea fi asemanat din acest punct de vedere cu Marea Mediterana. Culorile apei din acest lac nu au insa o sursa naturala, fiind rezultatul unei activitati economice cu impact negativ asupra mediului.

Iazul din Apuseni s-a format ca urmare a deversarii sterilului rezultat din activitatea economica a SC Cupru Min SA Abrud, in cariera de explotarea a cuprului de la Rosia Poieni si in uzina din Dealul Piciorului.

Iazul Valea Sesei este principalul iaz in functiune al societatii fiind in acelasi timp cel mai mare iaz din tara. Prin constructie este un iaz de vale format prin bararea vaii Sesei cu un baraj construit din anrocamente, cu masca filtranta pe versantul amonte, amplasat la circa 7,2 km de confluenta vaii Sesei cu raul Aries. Reprezentantii Cupru Min sustin ca moedul de constructie si exploatare a acestui iaz respecta toate Normele tehnice privind lucrarile hidrotehnice de acest tip. de altfel, iazul de la Valea Sesei are autorizatie de functionare in regim de siguranta si aviz corespunzator valabil pana in 23 decembrie 2018. Culorile spectaculoase ale apei din iaz, albastru deschis, verde, turcoaz sau rosu inchis sunt rezultatul interactiunii chimice dintre apa vaii Sesei cu sterilul evacuat in baraj si cu varul deversat in scopul mentinerii aciditatii sub control.

Cresterea capacitatilor de productie de la uzina din apropiere a facut ca in ultimii ani nivelul barajului sa creasca foarte mult astefel incat ameninta locuinte si ale constructii publice, cum ar fi biserica din satul Vinta. Biserica este foarte aproape de a fi inundata de apa din iaz, ceea ce inseamna disparitia acesteia, la fel ca in cazul bisericii din geamana. In decursul deceniilor de exploatare, sute de case au fost aciperite de staril, peste 1.000 de oameni fiind obligati sa plece din aceasa zona.

In documentatia publicata pe site-ul Curpu MIn se afirma ca sterilul de flotatie se prezinta ca un solid fin macinat, cu particule nisipoase, insolubile in apa, stabile din punct de vedere fizic si chimic in conditii normale de depozitare. Transportul sterilului de flotatie de la uzina de preparare la iaz se face hidrogravitational, iazul avand practic rol de bazin de decantare. In amonte de iazul Valea Sesei sunt amplasate haldele de steril de la Cariera Rosia Poieni.


”Principala problema de mediu a societatii o constituie scurgerile acide din roci, care solubilizeaza metale grele din haldele de steril si impactul acestora asupra calitatii apelor de suprafata. Zacamintele tip «porphyry copper», asa cum este cel de la Rosia Poieni, au o caracteristica esentiala, mineralele de cupru sunt fin diseminate in intreg corpul zacamantului. In timp, in contact cu aerul si in prezenta umiditatii, sterilul de cariera are un caracter acidofil. Apele care strabat haldele de steril devin acide si puternic mineralizate, formandu-se asa numitele «ape de mina», ca rezultat al procesului natural de solubilizare biochimica oxidativa. Astfel, in iazul Valea Sesei, aflat in aval de haldele de steril, ajung pe langa tulbureala sterila provenita de la uzina de preparare, ce are un pH bazic, apele neutre din zona si apele acide provenite de pe haldele de steril cu pH acid (de aproximativ 1,5-2,8), si cu continuturi ridicate de metale grele.

Pentru a realiza neutralizarea acestora se utilizeaza tratarea activa prin adaugarea de var hidratat sau var stins, conform documentelor de referinta BREF privind cele mai bune tehnici disponibile pentru Managementul sterilului si a sedimentelor reziduale din activitatile miniere, pentru tratarea efluentilor acizi. Cupru Min S.A.Abrud a realizat o instalatie de neutralizare a apelor acide prin dozare solutie de var 3-10%, solutia de var se prepara in statia de var apartinand uzinei de preparare, si este transportata gravitational, pe conducta pana in zona apelor acide”, se mai sustine in documentatie.


 

Galerie Foto

lac4
marea mediterana culorile dealul piciorului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1255 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005095 (s)