News Flash:

Kazahstanul castiga teren in Romania pe fondul sanctiunilor impotriva petrolului rusesc

7 Decembrie 2022
460 Vizualizari | 0 Comentarii
petrol


Lukoil, Petrom OMV produceau benzina si motorina din petrol brut extras din Rusia. Rafinariile celor trei companii nu mai au voie sa prelucreze combustibili din Rusia, in baza sanctiunilor internationale. UE interzice importul de titei rusesc originar din Rusia. Este vorba de achizitia petrolul brut extras de pe teritoriul rusesc si exportat apoi spre rafinariile din intreaga lume.

„Am avut discutii cu toate companiile, cu toate rafinariile, si, de azi, toti, si rafinaria Petrom, si rafinaria Petromidia, si rafinaria Petrotel, nu vor mai procesa titei rusesc, s-au stabilit surse alternative si rute alternative”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

In Romania, pana la aprobarea sanctiunilor, trei rafinarii importau petrol rusesc pe care il prelucrau in special in motorina, dar si in benzina, informeaza intr-o analiza Europa Libera: Petromidia (detinuta de KMG International – fostul Rompetrol), Petrobrazi (OMV Petrom), Petrotel (Lukoil). In plus, Gazprom Romania importa benzina si motorina rafinata in Serbia din petrol rusesc. Si rafinaria din Novisad este lovita de sanctiuni, pentru ca petrolul BRUT ajunge pe teritoriul Europei intr-un terminal din Croatia, stat membru UE. In 2021, cele trei rafinarii romanesti au procesat 9,9 milioane de tone de titei, dintre care 6,82 milioane de tone au fost din import. Cam 2,5 milioane de tone de titei au provenit din Rusia, conform datelor Institutului National de Statistica.

Pana la startul razboiului, doua treimi din titeiul rafinat in Romania era importat din portul rusesc Novorosisk. Printr-un terminal este exportat petrol rusesc, care ajunge inclusiv la Petrotel Ploiesti (rafinarie detinuta de Lukoil) si la Petrobrazi (rafinaria detinuta de OMV Petrom).

Prin al doilea terminal din Novorosisk se importa petrol kazah, transportat prin Rusia prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimenteaza rafinaria Petromidia.

Petromidia, rafinaria detinuta de Rompetrol Rafinare, companie controlata de grupul KazMunaiGaz (KMG), va putea importa in continuare titei din Rusia, cu conditia ca acesta sa fie de provenienta kazaha, reiese din textul celui de-al saselea pachet cu sanctiuni impuse Rusiei, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Embargo-ul european impotriva titeiului rusesc nu va afecta activitatea de la Petromidia pentru ca rafinaria nu prelucreaza titei rusesc. De altfel, Kazahstanul si-a redenumit petrolul pe care il exporta prin porturile maritime rusesti si pe care-l proceseaza in Romania, titei care va fi comercializat sub numele de Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia si a evita riscurile de sanctiuni si problemele de finantare.

Petrobrazi, rafinaria detinuta de OMV Petrom, procesa pana la inceperea razboiului in jur de 3 milioane de tetei. 70% din petrolul brut rafinat la Petrobrazi provenea din titeiul extras pe teritoriul Romaniei. Restul de 30% il reprezenta titei importat din Rusia. „Din martie, nu mai importam petrol”, au precizat reprezentantii companiei pentru Europa Libera. Petrolul brut din tarile scandinave, Africa de Nord si cel din Kazahstan ar fi inlocuit titeiul rusesc rafinat la Petrobrazi.

Petrotel Ploiesti, a treia rafinarie mare din Romania, detinuta de compania rusa Lukoil, a importat anul trecut in jur de 2 milioane de tone de titei. Petrolul brut care ajungea la Petrotel era 100% din Rusia.

Europa Libera a contact reprezentantii Petrotel Lukoil SA, compania gigantului rus care opereaza rafinaria din Ploiesti, pentru lamuriri legate de originea petrolului rafinat la Petrotel insa nu a primit niciun raspuns pana in prezent. Din informatiile primite de la Europa Libera de la operatorii portuari din Constanta, Lukoil Romania ar importa titei din Kazahstan si din Turcia, a carui provenienta initiala nu poate fi precizata.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1126 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004593 (s)