News Flash:

Jandarmeria: Nu suntem trupe pretoriene in serviciul nimanui, suntem in sprijinul cetateanului; am citit amenintari cu moartea la adresa jandarmilor care vor fi vineri la protest, va asiguram ca nu vom tolera astfel de atitudini

9 August 2018
904 Vizualizari | 0 Comentarii
jandarm00

Jandarmeria Romana spune ca au fost lansate in spatiul public mesaje si amenintari cu moartea la adresa jandarmilor care vor asigura ordinea la protestul diasporei de vineri, din Piata Victoriei, si ca nu va tolera astfel de atitudini si manifestari violente, iar jandarmii nu vor sta impasibili. "Nu suntem trupe pretoriene in serviciul nimanui, tocmai de aceea noi suntem in sprijinul cetateanului si furnizam un serviciu public”, au afirmat reprezentantii institutiei.
"Am vazut si citit amenintari cu moartea, varsare de sange la adresa jandarmilor care ar urma sa asigure buna desfasurare a protestului. Vreau sa va asigur, si cand spun acest lucru am mandatul institutional, ca autoritatile nu vor tolera astfel de atitudini si nu vor sta impasibile in fata unor astfel de manifestari care sunt in afara cadrului legal. De asemenea, nu vom tolera niciun fel de subordonare civica, de actiuni violente, care urmaresc destabilizarea sociala sau ordinii de drept si a ordinii constitutionale”, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru.

El a spus ca au aparut mesaje si amenintari in spatiul public, cu indemnuri la ocuparea institutiilor statului, iar autoritatile vor lua masuri in acest sens impotriva celor care au lansat astfel de mesaje de instigar, iar acestia vor suporta consecintele.

"Este foarte important sa intelegem ca Jandarmeria Romana nu se confrunta cu cetatenii sau cu participantii la o adunare publica. Rolul nostru este de a asigura ordinea de drept, de a asigura siguranta participantilor si a celor care vor sa manifeste, adoptand un anumit mod, dar si al celorlalti care nu au legatura cu protestul. Recomandam tuturor sa se delimiteze cu fermitate de acest tip de atitudini care nu sunt altceva decat incitari menite sa creasca riscul radicalizarii impotriva fortelor de ordine, cu intentia de a obtine o reactie. Acesta este mesajul nostru principal - sa ne exprimam cu totii, asa cum spune Constitutia, la aricolul 39, la intrunirea si la libertatea de intrunire, dar intr-un mod pasnic”, a explicat Militaru.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei a subliniat ca jandarmii nu sunt "trupe trupe in serviciul nimanui”, ci vin in sprijinul cetatenilor, asigurand un serviciu public, in conditiile in care de-a lungul timpului Jandarmeria a asigurat la mii de adunari publice protectia participantilor care au manifestat pasnic, fara violenta.

"De-a lungul timpului, pe parcursul a zeci, sute, poate chiar mii de adunari publice, Jandarmeria Romana a asigurat intotdeauna protectia participantilor care au ales sa-si manifeste acest drept in mod pasnic si fara gandul la violenta. Vom face in continuare acest lucru cu profesionalism, cu moderatie si cu respectarea principiului legalitatii. (...) Nu in ultimul rand, vreau sa va reamintesc ca Jandarmeria Romana, prin statutul sau, prin legea sa este o institutie exhidistanta politic. Nu are legatura cu acest spectru, nu suntem trupe pretoriene in serviciul nimanui, tocmai de aceea noi suntem in sprijinul cetateanului si furnizam un serviciu public”, a subliniat Marius Militaru.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, a subliniat ca protestul de vineri trebuie sa se desfasoare in asa fel incat drepturile celorlalti cetateni sa nu fie incalcate si fara sa fie afectat transportul public. 

El nu a indicat un numar al fortelor de ordine care vor fi prezente in Piata Victoriei, insa a explicat ca dispozitivul va fi dimensionat in mod gradual, in functie de numarul de participanti: "Vom creste gradual acest efectiv, astfel incat sa putem sa ne indeplinim obiectivul. Daca va fi nevoie de suplimentarea lui, cu siguranta vom face acest lucru”. 

Reprezentantii Jandarmeriei au mai spus ca vor veni in Bucuresti, in spriinul jandarmilor din Capitala, pentru asigurarea ordinii la protest, forte de ordine din mai multe judete. 

De asemenea, ei au facut si o serie de recomandari pentru cei care vor participa la miting, respectiv sa aiba un comportament civilizat, sa respecte legea si indicatiile politistilor si jandarmilor, sa evite conflictele de orice natura, sa anunte jandarmii daca observa persoane care au un comportament antisocial ce ar putea pune in pericol siguranta oamenilor, sa nu aiba la ei bagaje voluminoase, sa isi supravegheze copiii si sa se delimiteze de grupurile al caror scop este de a provoca o interventie a fortelor de ordine. 

"La ultilmele evenimente care au avut loc in spatiul public au existat incidente cu fortele de ordine. De ce? In situatia in care un jandarm a identificat o persoana care a incalcat legea, obligatia lui este aceea de a intercepta persoana respectiva si de a o trage la raspundere, in functie de fapta pe care a savarsit-o. (...) In jurul celui care a incalcat legea se coalizeaza alte persoane, grupuri care incearca sa impiedice actiunea jandarmilor. Am avut jandarmi muscati, zgariati, loviti din cauza acestui lucru, fapt care nu face altceva decat sa escaladeze niste situatii tensionate, care sunt exploatate ulterior de catre cei care provoaca aceste situatii in scop mediatic, emotional, acuzand abuzuri fara sa cunoasca ceea ce s-a intamplat in realitate acolo. Nu ne facem singuri dreptate, exista institutii ale statului care au acest rol, iar jandarmii prezenti in spatiul public se afla in exercitarea atrbutiilor de serviciu si au aceasta obligatie de a sanctiona orice comportament antisocial”, a mai spus Georgian Enache.

Mitingul romanilor din strainatate este programat pentru vineri, de la ora 17.00, in Piata Victoriei.


News.ro


jandarmeria romana mesaje amenintari jandarmilor protestul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005575 (s)