News Flash:

Fostul sef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost achitat de magistratii ICCJ

30 Iunie 2016
1266 Vizualizari | 0 Comentarii
Traian Berbeceanu1
Fostul sef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost achitat, joi, Ioan Muresan, fostul sef al DIICOT Alba, fiind condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare, au stabilit magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), decizia nefiind definitiva
Inalta Curtea de Casatie si Justitie a pronuntat, joi, o prima decizie in dosarul in care fostul sef al Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate(BCCO) Alba, Traian Berbeceanu, fostul sef DIICOT Alba, Ion Muresan, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean si Alin Mirel Muntean, ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba, au fost acuzati, primul de DIICOT, ceilalti trei de DNA, de fapte de coruptie si criminalitate organizata.
Prin decizia de joi a Instantei Supreme, Traian Berbeceanu a fost achitat, fiind gasit nevinovat pentru faptele luare de mita, sprijinire grup infractional organizat, spalare de bani, fals in declaratii, fals sub semnatura privata, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT in 2013.
In cazul fostului sef al DIICOT Alba, Ioan Muresan, judecatorii au hotarat o condamnare de sapte ani cu executare, pentru abuz in serviciu, fals intelectual si represiune nedreapta, fapte de care l-au acuzat procurorii DNA.
Fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost gasit vinovat pentru complicitate la represiune nedreapta si condamnat la doi ani cu executare. Instanta a decis ca Alin Mirel Muntean, ofiter in cadrul BCCO Alba sa primeasca patru ani cu executare.
Rusu Gheorghe, presupus mituitor al lui Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani si sase luni cu executare pentru evaziune fiscala, Rusu Anca, Urs Ion Vasile si Mihai Mihalache fiind achitati.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva si nici executorie, ci poate fi atacata cu apel in termen de zece zile.
Dosarele DNA si DIICOT au fost conexate de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la inceputul anului 2015.
In dosarul trimis in judecata de DIICOT, Traian Berbeceanu a fost acuzat ca din functia de sef al BCCO Alba ar fi luat mita o masina in valoare de 20.000 de euro, de la doua persoane cercetate, pentru a le da informatii din dosare sau despre perchezitii facute la acestia.
Potrivit DIICOT, in 2011, in calitate de ofiter de politie judiciara cu gradul profesional de comisar sef si avand functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat din care faceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Eugen Ioan Cupetiu si alte persoane, a primit un autoturism marca Volkswagen Passat. Masina, in valoare de aproximativ 20.000 de euro, a fost primita de la sotii Gheorghe si Anca Rusu, iar Berbeceanu urma sa le furnizeze celor doi date si informatii privitoare la cercetarea acestora, a firmei SC Uranus Junior 2003 SRL, a altor persoane din aceeasi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale.
Pentru disimularea adevaratei naturi a circulatiei masinii, s-a creat aparenta transmiterii catre Traian Berbeceanu a autoturismului, in baza unei conventii oneroase translative de proprietate, desi, in realitate, autoturismul i-a fost oferit de cei doi soti. Astfel, ei au falsificat un contract de vanzare-cumparare pentru a crea aparenta unei vanzari a masinii, motiv pentru care fostul sef al BCCO Alba Iulia este acuzat si de fals in inscrisuri sub semnatura privata. In plus, Berbeceanu nu a trecut nici in declaratia de avere faptul ca detine aceasta masina, motiv pentru care este judecat si pentru fals in declaratii.
"In perioada mai - octombrie 2012, avand calitatea de ofiter de politie judiciara si functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, a divulgat inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan, prin intermediul inculpatului Rusu Gheorghe, imprejurarea ca in data de 10 mai 2012 se vor efectua perchezitii (in dosarul nr.71/D/P/2011 instrumentat la nivelul DIICOT - Serviciul Teritorial Alba-Iulia) la domiciliile inculpatilor Cupetiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Calin si Sionei Dorin. Din probele administrate a rezultat ca, ulterior, inculpatul Berbeceanu Traian, in mod direct si personal, a divulgat inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan faptul ca se vor efectua in acelasi dosar perchezitii la domiciliul inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan in data de 08 octombrie 2012, precum si alte date confidentiale privind obiectul si existenta acestui dosar penal", conform DIICOT.
In cadrul aceluiasi dosar au mai fost trimise in judecata alte patru persoane, intre care cei doi soti care i-au dat masina in valoare de 20.000 de euro, precum si firma administrata de sotii Gheorghe si Anca Rus.
In 16 iulie 2014, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe Ioan Muresan, procuror sef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz in serviciu, represiune nedreapta si fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT in perioada 7 decembrie 2009 - 15 august 2013, in prezent pensionat, pentru complicitate la abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, si pe Alin Mirel Muntea, ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz in serviciu, fals intelectual si complicitate la infractiunea de represiune nedreapta.
Fostul sef al DIICOT Alba, Ioan Muresan, si cei doi presupusi complici ai sai ar fi fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu incercand sa il reduca la tacere pe fostul sef al BCCO Alba si sa obtina de la acesta materiale despre care credeau ca i-ar fi putut incrimina, potrivit DNA.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata, in rechizitoriul prin care i-au trimis in judecata pe fostul sef al DIICOT Alba, Ioan Muresan, fostul procuror Nicolaie Cean si ofiterul Alin Muntean, ca "actele de urmarire penala efectuate in prezenta cauza au relevat existenta unei activitati infractionale extrem de elaborate a inculpatilor, subtil si atent construita, prin folosirea cu rea-credinta a functiei si a instrumentelor procedurale, rezultatul final constand in colectarea unui material probator cu aparenta de legalitate si temeinicie, folosit pentru punerea sub inculpare si retinerea partii vatamate Traian Berbeceanu, scopul principal decelat in ancheta fiind cel al inlaturarii acestuia din functia detinuta si al intrarii in posesia materialelor compromitatoare pentru oamenii legii, pe care cel vizat le-ar fi detinut".
Potrivit actului de sesizare a instantei, Traian Berbeceanu - care devenise tot mai vocal si mai determinat in a aduce la cunostinta organelor de ancheta imprejurarile cu potential incriminator la adresa celor trei, constatate pe parcursul activitatii in calitate de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia si care efectua anchete care vizau oameni de afaceri aflati in legatura cu acestia - a determinat din partea acestora "o reactie de aparare, generata de panica si concretizata in efectuarea unor demersuri infractionale care au urmarit «reducerea la tacere» a ofiterului de politie".
"Asa cum in situatia in care o persoana cercetata penal care afla despre aceasta imprejurare incearca, inainte de toate, sa stearga urmele infractiunii sau sa isi construiasca o aparare viabila, tot astfel, cei trei au ales ca maniera de aparare fata de o posibila ancheta penala neutralizarea initiatorului, a persoanei care putea furniza elemente de natura a-i incrimina", se mai arata in rechizitoriul transmis judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Procurorii sustin ca cei trei au ales sa actioneze astfel din doua motive, unul fiind acela ca natura functiei detinute - de procuror, respectiv ofiter de politie - le-a permis construirea unei cauze penale impotriva lui Berbeceanu. Al doilea motiv a fost acela ca doar prin intrarea in posesia materialelor incriminatoare pe care Berbeceanu pretindea ca le detine ori prin examinarea continutului acestora ar fi avut un control real asupra propriei lor situatii juridice.
"Astfel, chiar daca inculpatii si-ar fi formulat diverse aparari, in intelegere cu alte persoane, ale caror interese se presupune ca le-ar fi favorizat in schimbul unor sume de bani, chiar daca s-ar fi preconstituit inscrisuri care sa denatureze anumite imprejurari, chiar daca s-ar fi identificat varii modalitati de aparare, cei trei nu ar fi avut certitudini cu privire la un eventual curs favorabil al unei potentiale cauze penale, in lipsa cunoasterii datelor compromitatoare pretins detinute de Traian Berbeceanu, date la care nu puteau avea acces decat in urma efectuarii unor perchezitii", se mai arata in documentul citat.
In acest sens, sustin anchetatorii, Ioan Muresan, in calitate de procuror sef al Serviciului teritorial Alba Iulia al DIICOT, ajutat de Alin Mirel Muntean si cu concursul lui Ion Nicolaie Cean, "a conceput un plan cu vadite conotatii infractionale, in care a fost angrenat si martorul Daniel Costel Chirila, cu privire la care nu au rezultat suficiente indicii care sa ateste cunoasterea completa a activitatii infractionale, "acesta fiind mai degraba indrumat pe anumite piste la solicitarea lui Muresan, cu larga participare a inculpatului Muntean".
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008473 (s)