News Flash:

FMI si CE: Amanarea accizei la carburanti, acoperita prin inghetarea unor cheltuieli

4 Februarie 2014
1245 Vizualizari | 0 Comentarii
Autorităţile şi echipele de experţi ale FMI şi CE au ajuns la un acord la nivel tehnic după discuţiile privind prima şi a doua evaluare a programului economic, amânarea implementării accizei majorate la carburanţi urmând să fie acoperită prin îngheţarea unor cheltuieli ale statului, potrivit instituţiilor financiare  internationale. 
Reprezentantii institutiilor financiare internationale noteaza ca majoritatea criteriilor pentru finele lunii decembrie a anului trecut au fost îndeplinite, conform unui comunicat publicat marti de Comisia Europeana.
"S-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Programul ramâne, în linii mari, în directia cea buna. Majoritatea criteriilor de performanta stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost îndeplinite sau sunt aproape îndeplinite", se arata în declaratia de la finalul vizitei.

Problema accizei majorate la carburanti, care a generat tensiuni politice si a condus la amânarea încheierii primei evaluari a acordului, a fost depasita pentru moment.
"Amânarea pentru înca o perioada a implementarii accizelor la carburanti va fi compensata prin înghetari pe partea de cheltuieli", se spune în comunicatul CE.
Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat la Bucuresti în perioada 21 ianuarie - 4 februarie pentru discutii privind prima si a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca acciza de 7 eurocenti va fi introdusa din aprilie la benzina si motorina, iar presedintele Traian Basescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI sa redevina operational, deoarece memorandumul nu va include aceasta masura.
Totodata, primul ministru a precizat ca în functie de încasarile din primele sase luni se vor aplica reduceri de cheltuieli la unele ministere la prima rectificare din acest an.
Institutiile financiare internationale si guvernul mizeaza pe o crestere de 2,2% a Produsului Intern Brut în acest an, dupa un avans de 2,8% în 2013, datorat în principal productiei industriale si recoltei bogate, potrivit comunicatului publicat marti de CE.
Pentru acest an este asteptata consolidarea cererii interne, pe fondul sprijinului acordat prin politici publice, dar si ca urmare a unei mai bune absorbtii a fondurilor UE, combinate cu o crestere a încrederii, se spune în comunicat.
Inflatia va continua sa scada în prima jumatate a acestui an si va reveni în semestrul al doilea spre partea superioara a intervalului tintit de BNR, anticipeaza expertii.
Totodata, deficitul de cont curent ar urma sa fie mentinut între 1-1,5% din PIB, "contribuind astfel la pozitia externa puternica a României, care a ajutat tara sa depaseasca recentele presiuni din pietele emergente", noteaza CE.
Pe partea fiscala, deficitul bugetar tintit pentru acest an este de 2,2% din PIB.
Autoritatile intentioneaza continuarea ajustarii fiscale si anul viitor, pentru a îndeplini obiectivul bugetar pe termen mediu, al unui deficit structural de 1% din PIB, si pentru a permite în acelasi timp noi cresteri ale cofinantarilor pentru proiecte sprijinite de UE.
Cererea interna ar urma sa fie sprijinita si de "o revenire modesta" a creditarii în lei, datorata scaderii dobânzilor în contextul unei politici monetare relaxate, în combinatie cu programele guvernamentale de garantare, anticipeaza expertii FMI si CE.
Echipele institutiilor financiare internationale au remarcat o încetinire a progreselor în ceea ce priveste reducerea arieratelor companiilor de stat, însa precizeaza ca au fost demarate actiuni corective, care includ transferuri bugetare si masuri de restructurare.
FMI si CE asteapta prezentarea unui plan de actiune pentru reducerea sustenabila a arieratelor pe termen mediu.
Discutiile nu au adus noutati în ceea ce priveste privatizarile partiale ale companiilor de stat prin listarea la bursa, care se desfasoara conform planului convenit anterior. De asemenea, reforma cadrului de reglementare din energie si transporturi va continua, ca si procesul de dereglementare a preturilor la gaze naturale si energie electrica, conform cu foile de parcurs convenite, se spune în comunicat.
Totodata, expertii institutiilor financiare internationale au remarcat ca sectorul bancar resimte presiuni legate de calitatea activelor, însa dispune în continuare de un capital confortabil, dar si de lichiditati si rezerve de provizionare.
România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza însa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.
România a încheiat cu succes, în ultimii patru ani, doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, în valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat în 2011 si finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optând sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.
 Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1206 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006410 (s)