News Flash:

Fatada cladirii Operei din Timisoara ar putea fi reabilitata

13 Februarie 2015
1215 Vizualizari | 0 Comentarii
Reabilitarea cladirii Operei din centrul Timisoarei este in continuare la stadiul de... facut diligente la Guvern pentru alocarea de fonduri, autoritatile locale oferindu-se eventual sa cofinanteze o astfel de lucrare. In bugetul local pe 2015 sunt prevazuti bani pentru pregatirea documentatiilor in vederea reabilitarii fatadei Palatului Culturii. Cladirea nu va fi readusa la forma ei initiala, dupa cum au cerut unii alesi, dar primarul ar vrea ca vechile statui care ar exista ascunse in frontispiciu sa fie expuse in fata Operei.
In proiectul de buget al municipiului Timisoara pe anul 2015 este prevazuta suma de 180.000 de lei pentru pregatirea documentatiilor tehnice in vederea reabilitarii fatadei Palatului Culturii din Piata Victoriei.
Consilierul local Simion Mosiu, cel care a mai cerut administratiei locale, in trecut, sa readuca la forma initiala de acum aproape 100 de ani cladirea Operei Nationale Romane si a teatrelor, l-a intrebat pe primarul Nicolae Robu ce fel de lucrari vor fi prevazute mai exact.
„In legatura cu Opera, cu Teatrul, am inteles ca se reabiliteaza si as vrea sa intreb - se reabiliteaza cum a fost sau se repara cum este?”, a intrebat Mosiu.
Primarul a explicat ca imobilul nu va fi adus la forma initiala, se va reface fatada actuala, dar o schimbare ar putea exista. Robu propune ca vechile statui care ar exista ascunse in frontiscipiul cladirii sa fie expuse in fata, scrie tion.ro.
„Fatada Operei va fi reabilitata pe aspectul de acum, care e facut de catre Duiliu Marcu, considerat cel mai mare arhitect al Romaniei din toate timpurile, dar ce doresc eu este sa extragem din acele nise, care se zice ca sunt ascunse in fatada, cele doua statui si sa le pastram la vedere. Sigur, nu se potriveste pe frontispiciu, dar se potriveste jos, simetric fata de intrarea principala, pe postamente corespunzatoare. Am discutat cu arhitecti si aceasta solutie este considerata mai buna. Aducerea Operei in ansamblu la forma sa initiala este total nepotrivita in noul context. Ar fi o cladire stearsa (...) Atunci cand Opera a fost proiectata initial, ea dadea bine in context”, a afirmat edilul.
Totul este sa se gaseasca bani pentru lucrari. Primarul spunea, inca de la inceputul anului trecut, ca exista promisiuni din partea guvernantilor pentru finantarea reabilitarii. Acum suntem tot la stadiul de.... facut diligente, din spusele sale.
„Lucrarea este una foarte costisitoare, pe care noi nu o putem duce de la bugetul local. E o cladire monumentala, e una dintre cele mai emblematice cladiri pe care le are municipiul Timisoara, daca nu cumva cea mai, si trebuie sa fie reabilitata asa cum se cuvine. Facem diligente in continuare pe langa Ministerul Culturii sa fie sprijinit si acest obiectiv, desigur noi avand disponibilitatea sa cofinantam”, a mai declarat Robu.

palatului culturii operei declarat robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1407 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005770 (s)