News Flash:

Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii verifica in ce conditii s-a realizat vaccinul antigripal la Institutul Cantacuzino

25 Februarie 2014
1292 Vizualizari | 0 Comentarii
Expertii OMS au început, marti, analiza la Institutul Cantacuzino, urmând sa fie verificate linia de fabricatie si conditiile în care s-a realizat vaccinul antigripal, care nu a mai putut fi folosit întrucât rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine.
Echipa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), formata din doi experti tehnici, s-a întâlnit, marti dimineata, cu secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Adrian Pana, apoi a plecat la Institutul Cantacuzino.
"Expertii vor verifica toata linia de fabricatie, conditiile în care s-a realizat vaccinul, pentru a vedea care au fost problemele ce au stat la baza contaminarii vaccinului si totodata pentru a rezolva problemele si a relua productia de vaccin în 2014", a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Adrian Pana.
Directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, a spus ca expertii OMS au transmis ca vor ramâne în Bucuresti în perioada 25-28 februarie, pentru a vedea care sunt problemele si ce este de facut pentru redeschiderea liniei de fabricatie si reluarea productiei de vaccin antigripal.

Institutul Cantacuzino a produs, pentru sezonul epidemic 2013-2014, 400.000 de doze de vaccin antigripal, însa acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine, care ar putea sa produca la administrare reactii adverse, precum febra sau soc anafilactic.
Agentia Nationala a Medicamentului a anuntat Institutul Cantacuzino, la sfârsitul anului trecut, ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata întrucât au fost descoperite probleme.
Totodata, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agentia franceza a Medicamentului, care a comunicat, în 31 ianuarie, ca vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unitati per mililitru de endotoxine, fata de sub 100 pentru un produs conform. Agentia franceza a facut si un al doilea test, de reconfirmare, care de asemenea a indicat aceleasi rezultate.
Ministerul Sanatatii a desemnat o comisie de experti care a analizat efectele vaccinului antigripal. Întrucât produsul s-a dovedit neconform, el a ramas în custodia Institutului Cantacuzino.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a cerut Institutului Cantacuzino si expertilor OMS efectuarea unor analize complexe asupra procesului de productie, "pentru identificarea tuturor determinantilor care au influentat calitatea produsului".
Eugen Nicolaescu a sesizat si SRI, dupa ce a primit informatii ca salariati sau fosti angajati ai institutului ar fi "influentat în mod negativ producerea vaccinului gripal".
Totodata, Ministerul Sanatatii a cerut Curtii de Conturi sa verifice modul în care au fost folositi banii publici primiti de Institutul Cantacuzino si sa stabileasca valoarea prejudiciului pentru productia de vaccin antigripal în care s-a gasit o concentratie foarte mare de endotoxine.
La finalizarea anchetei comune efectuate de Institutul Cantacuzino si expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), dar si a anchetei Curtii de Conturi, se va evalua pe baza concluziilor prezentate de acestia, daca dosarul "va merge mai departe, la Parchet sau la Politie", preciza Nicolaescu.
În luna mai 2013, ministrul Eugen Nicolaescu anunta ca Institutul Cantacuzino devine, prin Hotarâre de Guvern, serviciu de interes economic general si va primi din fondul de rezerva al Guvernului 10 milioane de lei, suma care nu reprezinta ajutor de stat, ci compensatie financiara din partea statului. Nicolaescu preciza ca s-a ocupat personalul de reluarea activitatii institutului si a discutat cu ANM scurtarea etapelor, pentru ca productia de vaccin antigripal sa poata fi reluata în sezonul 2013-2014.
Anul trecut, Ministerul Sanatatii a achizitionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma sa puna la dispozitie alte 400.000 de doze.
Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuita împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior închisa.
Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a început declinul în februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricatie. În aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri. Mediafax.ro

endotoxine institutul cantacuzino
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005571 (s)