News Flash:

Exercitii de amploare la Moscova: Rusia se deconecteaza de la Internetul mondial

15 Decembrie 2022
833 Vizualizari | 0 Comentarii
Rusia se deconecteaza de la Internetul mondial

Moscova se pregateste de o eventuala deconectare de la Internetul mondial, iar exercitii in domeniul securitatii cibernetice au avut loc in Rusia, dupa un scenariu al unei initiative defensive a Moscovei sau al unei masuri impuse din exterior, in contextul Razboiului rus din Ucraina si sanctiunilor impuse de Occident, dezvaluie ziarul rus Kommersant.

O izolare a Internetului rus de restul lumii ar fi fost luata in calcul de Kremlin in martie, dupa lansarea ”operatiunii militare speciale” in Ucraina, dezvaluie Kommersant, scrie Le Figaro.

Mai multe exercitii in domeniul securitatii cibernetice au avut loc in acest an, la care au participat banci, operatori in domeniul telecomunicatiilor si unele dintre cele mai mari societati in domeniul Internetului, in vederea testarii capacitatii de a functiona in mod autonom a retelei rusesti.

Potrivit Kommersant, aceste exercitii sunt justificate de situatia geopolitica.

Vicepremierul rus Dmitri Cernisenko declara cotidianului ca numarul atacurilor cibernetice a crescut cu 80% in 2022.

”Anul trecut, sectorul financiar a fost tinta principala, iar anul acesta este vizat sectorul public”, precizeaza el.

Impotriva acestor amenintari, un plan de deconectare a Internetului a fost luat in calcul in primavara de catre operatorul rus Rostelecom, dezvaluie Kommersant.

”Daca Rusia este deconectata de la punctele de schimb europene, ea isi va redirectiona traficul de Internet catre Asia”, declara un expert citat de cotidian.

Proiectul unui Internet ”suveran” - evocat in mai multe randuri de catre presediontele rus Vladimir Putin - a fost eclipsat in ultimele luni de restrictii de acces la anumite site-uri - Twitter si Instagram.

O izolare digitala a Rusiei - in masura in care poate fi realizata - ar accentua controlul statului asupra datelor personale si libertatilor individuale si alimenteaza temeri ale unor experti si aparatori ai drepturilor omului.

Din interiorul Rusiei, mai multi furnizori de acces la traficul de Internet, ca de exemplu LINX, si-au deconectat deja serviciile Rostelecom sau MegaFon, informeaza News.ro.

De asemenea, ”furnizorul de cloud american Clouflare a refuzat sa coopereze cu Federatia rusa, insa Departamentul de Stat (american) a indemnat ca Rusia sa nu fie deconectata de la Internet”, scrie Kommersant.

Marii actori de stat - si mai ales serviciile de informatii - prefera posibilitatea de a obtine informatii si nu lipsa datelor.

Incepand din martie, autoritatile ruse au luat masuri sa protejeze site-uri de stat. Toate site-urile de web ale serviciilor publice au fost indemnate sa treaca numele de domeniu rus, sa renunte la gazduiri in strainatate si sa-si consolideze politica parolelor.

Insa sase luni mai tarziu aceste constrangeri au fost ignorate de catre site-uri de stat regionale, care continua sa foloseasca coduri descarcate din strainatate, potrivit Kommersant.

Ziarul explica acest lucriu prin faptul ca amenzile sunt mici, de aproximativ 5.000 de ruble (83 de euro).

O deconectare a segmentului rus al Internetului de la World Wide Web ar avea consecinte asupra concetivitatii intregii retele mondiale, potrivit unor experti.

”Traficul din Kazahstan si din anumite parti ale unor tari asiatice trec prin Federatia rusa”, explica un expert, Ivan Begtin.

In pofida faptului ca exista modele de Internet inchis - in Ira si in China -, un ”shutdown” este putin probabil in Rusia, estimeaza expertul, care considera ca va avea loc o si mai mare ”inasprire interna a restrictionarii accesului”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1222 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008979 (s)