News Flash:

Olanda este de acord sa gazduiasca un tribunal care sa judece invazia Rusiei in Ucraina

13 Decembrie 2022
306 Vizualizari | 0 Comentarii
tribunal

Olanda ar fi dispusa sa gazduiasca un nou tribunal, sustinut de ONU, pentru a judeca invazia Rusiei in Ucraina, a declarat luni ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, citat de Reuters. Impreuna cu UE, Olanda ar cauta sprijin international si finantare pentru tribunal, a declarat Hoekstra, adaugand ca noua instanta nu ar trebui sa interfereze cu activitatea Curtii Penale Internationale (CPI), care este gazduita tot in Olanda, anunta news.ro.

Luna trecuta, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ca un nou tribunal cu un sprijin international larg ar fi necesar pentru a se asigura ca invazia Rusiei, descrisa ca fiind o "crima de agresiune", nu va ramane nepedepsita. Un act de agresiune este definit de Organizatia Natiunilor Unite ca fiind "invazia sau atacul de catre fortele armate ale unui stat a teritoriului unui alt stat, sau orice ocupatie militara.

" In ciuda recunoasterii acestei infractiuni in dreptul international, expertii juridici spun ca jurisdictia CPI in materie de agresiune se extinde doar la statele membre si la statele care au fost de acord cu jurisdictia sa, cum ar fi Ucraina, dar nu si Rusia. Exista un consens din ce in ce mai mare ca avem nevoie de un tribunal special pentru a judeca actul de agresiune, crima de a incepe un razboi. Acest lucru nu poate fi facut de CPI", a declarat Hoekstra.

Cu toate acestea, procurorul CPI, Karim Khan, a avertizat saptamana trecuta cu privire la potentialul de fragmentare si a declarat ca tribunalul sau este, de fapt, cel mai bine plasat pentru procesele care implica infractiuni de agresiune, deoarece statele membre ar putea remedia "lacunele care se spune ca exista".

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004542 (s)