News Flash:

Dorel Visan, despre Radu Beligan: A fost ultimul cordon ombilical ce alimenta generatiile de artisti

20 Iulie 2016
1113 Vizualizari | 0 Comentarii
radu beligan 1
Actorul Dorel Visan a deplans cu emotie in glas moartea lui Radu Beligan, care s-a stins din viata, miercuri, la varsta de 97 de ani, la Spitalul Elias, evocandu-l pentru MEDIAFAX pe actorul si omul Radu Beligan, "ultimul cordon ombilical ce alimenta generatiile de artisti de dupa generatia de aur."
Dorel Visan a vorbit despre personalitatea actorului si omului Radu Beligan, numindu-l, "ultimul cordon prin care se alimentau generatiile de artisti": "Eu sunt inca intr-o stare de necredinta in legatura cu ce s-a intamplat, pentru ca plecarea mesterului Radu Beligan dintre noi este un moment de cumpana pentru cultura si pentru teatrul romanesc, pentru cinematografie, a tot ce-i legat de arta. Maestrul Beligan a fost ultimul cordon omblical prin care se alimentau generatiile de dupa generatia de aur, din care a facut parte si pe care a propovaduit-o prin care viata pe care a avut-o ca om, un om de spirit, un om complet, un artist complet, printr-o mare seriozitate, prin studiu. Radu Beligan a montat, a jucat fara "hodina", cum se zice. Artistii noi din generatiile mai tinere, care au venit dupa generatia de aur, nu mai au aceasta putere, nici biologica, nici intelectuala", a spus actorul Dorel Visan.
Actorul Dorel Visan a vorbit si despre viata pe care Radu Beligan a sacrificat-o in numele artei, amintind ca e important ca publicul si artistii sa-l evoce pe cel care "a aratat directia spre care trebuie sa mearga teatrul si cultura": "A fost un exemplu care precumpaneste istoria teatrului si a culturii. Un exemplu care, daca se pierde si ramane ca o simpla poveste, ca o legenda, nu mai are nicio valoare. Valoarea pe care maestrul Beligan o lasa ar fi ca noi trebuie sa fim tot timpul contemporani cu el. Este un paradox. Este ca pilda lui Iisus pentru noi, pastrand proportiile. Cuvintele sunt sarace, neputincioase, ne trebuie un timp sa decantam, ca sa intelegem ce am pierdut. Teatrul si cultura in lumea moderna au alti vectori, alte directii, mai modeste. Sunt alte lucruri care au intaietate, cum ar fi preluarea puterii politice. Arta nu mai este o dorinta atat de puternica a omului. Din aceasta cauza pierderea este foarte mare, pentru ca el a aratat directia spre care trebuie sa mearga teatrul si cultura romaneasca."
Radu Beligan s-a nascut pe 14 decembrie 1918, in comuna Galbeni, judetul Bacau. Pe linie materna era grec de origine, pe linie paterna, fiind urmas al unuia dintre fratii lui Ion Creanga. A fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru.
Radu Beligan a interpretat - in peste sapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii romane: Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mircea Stefanescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan si universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006298 (s)