News Flash:

Dominic Fritz, despre situatia Colterm: Ne aflam intr-un blocaj financiar

17 Ianuarie 2022
405 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

In primele doua saptamani ale anului, facturile de gaz la Colterm au fost de 30 milioane de lei, „aproape jumatate din toata suma prevazuta de lege cu care noi din bugetul local putem subventiona sistemul de termoficare”, spune Dominic Fritz. Primarul face un apel catre Guvernul Romaniei sa „urgenteze gasirea unor solutii viabile”.
 
Pe repede-inainte, consilierii locali au adoptat, intr-un plen „de indata”, „Proiectul de hotarare privind aprobarea acoperirii diferentei reprezentand pierderile tehnologice induse aferente anului 2020, din prestarea serviciului public de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice in sistem centralizat, catre populatie”. Au fost 18 voturi pentru.

„Am aprobat peste 37 de milioane din factura de pierderi tehnologice din anul 2020. Nu sunt bani care se afla in cont, dar este o baza bugetara pe care noi vom putea sa decontam aceasta factura de pierderi tehnologice pentru Colterm. Situatia pe piata energetica este dramatica, toate termiile din Romania se afla intr-o situatie extrem de dificila. Sunt in contact constant si cu alti primari din municipii care au probleme similare. Stiti foarte bine ca anul trecut Timisoara a primit o alocare de de peste 53 de milioane de lei din bugetul de stat pentru acoperirea facturilor de gaz pana la sfarsitul anului. Acesti bani s-au consumat acum, in plus fata de aceasta suma, si din bugetul local am dat in decembrie 24 de milioane de lei. Toata aceasta suma pentru functionarea pana la sfarsitul anului. In primele doua saptamani ale anului au scazut si temperaturile, factura de gaz la Colterm a fost de 30 milioane de lei. Sunt deja dimensiuni care sunt foarte greu, daca nu imposibil, de acoperit din bugetul local”, a spus Dominic Fritz.

30 de milioane pentru primele doua saptamani din an inseamna „aproape jumatate din toata suma prevazuta de lege cu care noi din bugetul local putem subventiona sistemul de termoficare”.

„Asta arata in ce situatie dramatica si istorica fara precedent suntem. Noi din partea bugetului local am virat suma de 12,5 milioane de lei la Colterm si maine (marti – n.r.) urmeaza, probabil cu 15 milioane de lei vom da la Colterm. Asta inseamna ca pentru primele saptamani ale anului deja 27, aproape 30 de milioane de lei vor merge catre Colterm. Vreau sa subliniez, nu sunt banii care stau undeva intr-un trezor, ci sunt banii timisorenilor, care sunt de fapt prevazuti pentru alte lucruri, pentru a plati facturile pentru investitii, pentru a plati facturi la curatenie, pentru asistenta sociala, dotarea scolilor. Chiar daca pana acum am reusit din bugetul local sa tinem situatia cat de cat sub control, totusi ne aflam intr-un blocaj financiar, daca vom continua asa”, a mai precizat primarul.

Exista o schema de ajutor gandita de Guvern, care acopera 50% din cresterea pretului la gaz, peste 250 de lei per megawatt ora. Pe aceasta schema, Timisoara va primi pentru luna noiembrie 4 milioane de lei, iar pentru luna decembrie 11 milioane de lei. Bani care ar ajunge „cam pentru o factura de gaz de cam o saptamana”.

„Nu putem sa cheltuim mai multi bani decat avem”
Dominic Fritz a trimis o scrisoare deschisa catre prim-ministrul Ciuca si Guvernul Romaniei pentru a sublinia ca „la fel cum doar alocarea din noiembrie-decembrie de anul trecut ne-a permis sa functionam mai departe, si acum este nevoie pentru orasele care au sistem de termoficare care depinde de gaz, de o alocare din partea Guvernului”.

„Fac un apel catre Guvernul Romaniei sa urgenteze gasirea unor solutii viabile pentru aceasta iarna pentru toate orasele cu un sistem de termoficare centralizat, pentru ca efectiv solidaritatea timisorenilor cu abonatii Colterm este foarte foarte mare, se realizeaza cu un mare efort, dar are limite matematice, de care nu putem trece. Adica nu putem sa cheltuim mai multi bani decat avem”, a conchis primarul.

Colterm a anuntat ca trece la un sistem minim de functionare. In perioada urmatoare, temperatura de producere a agentul termic ar putea scadea cu cateva grade si se ia in calcul si „posibilitatea restrictionarii apei calde pe timpul noptii”.

Compania de termoficare a Timisoarei are datorii de peste 400 de milioane de lei. Mai bine de 106 milioane de lei sunt penalitati aplicate de Administratia Fondului pentru Mediu, pentru lipsa certificatelor EUA pe anul 2020. Inainte de Craciun, consilierii locali au adoptat proiectul care prevede majorarea costului gigacaloriei la Timisoara. Astfel, din 1 ianuarie 2022, pretul gigacaloriei suportat de timisorenii abonati Colterm va fi de 416,24 de lei/MWh, fata de pretul actual de 207,27 lei/MWh.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004567 (s)