News Flash:

Doi elevi din Timisoara, admisi la cele mai bune universitati din lume. "Mi-am dorit mereu sa plec in strainatate, pentru ca exista posibilitati de dezvoltare mult mai multe"

16 Mai 2018
985 Vizualizari | 0 Comentarii
elevi buni 640x427

Doi elevi de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timisoara au fost admisi la unele dintre cele mai bune universitati din lume, Harvard si Cambdrige. Raluca Vlad a primit o bursa care acopera 90% din costuri, iar Radu Suciu va beneficia de un imprumut acordat de Guvernul britanic.
Raluca Vlad si Radu Suciu, de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, se numara printre putinii elevi din Timisoara care au fost admisi la universitati de top din strainatate. Raluca va studia la Harvard, in SUA, desi a primit oferte de la inca cinci universitati din Marea Britanie, iar Radu – la Cambridge, universitate pe care a ales-o din sapte astfel de institutii de prestigiu din vestul Europei la care si-a depus dosarul de candidatura si a fost admis.

Raluca Vlad are 17 ani, este inscrisa in clasa a XII-a la specializarea Matematica – Informatica, intensiv Informatica, si a terminat fiecare an de studiu cu media 10 pe linie. Eleva din Timisoara spune ca si-a dorit mereu sa plece in strainatate la studiu, in ideea ca ar avea mai multe posibilitati de dezvoltare. Astfel, in primii ani de liceu a inceput sa se documenteze serios despre ce presupune acest lucru, iar anul trecut a aplicat la unele dintre cele mai bune universitati din lume, la Informatica. In luna ianuarie a acestui an, Raluca a aflat ca a fost admisa la patru dintre cele cinci universitati din Marea Britanie la care si-a depus dosarul, plus la Harvard, in SUA, cea mai prestigioasa institutie de invatamant superior din lume. Iar adolescenta din Timisoara a ales Harvard.

“Mi-am dorit mereu sa plec in strainatate, pentru ca exista posibilitati de dezvoltare mult mai multe. Am aplicat la cinci universitati din Marea Britanie si la Harvard. Pentru SUA a trebuit sa dau niste teste, echivalente BAC-ului american, in clasa a XI-a. La Harvard am completat mai multe date pe o platforma online, aveau nevoie sa stie rezultatele mele scolare, ce activitati extrascolare am facut, ce eseuri am scris. De asemenea, am dat si un interviu pe Skype, cu un absolvent de la Harvard, care a incercat sa ma cunoasca. Totodata, am sustinut si un test de limba. Pentru Marea Britanie am inceput doar in toamna anului trecut sa ma pregatesc, sa intocmesc scrisoarea de intentie, sa strang scrisori de recomandare de la profesori”, ne-a explicat Raluca Vlad.
In ceea ce priveste costurile, eleva din Timisoara a explicat faptul ca un an de studiu la Universitatea Harvard costa 78.000 de dolari, insa Raluca va primi o bursa care acopera 90% din costuri. In acesti bani intra si cheltuielile cu hrana si cazarea in camin.

“La Harvard, toata lumea sta in camin. Intr-un an sunt 1.600 de studenti, dintre care 300 – 400 nu sunt americani, sunt tineri admisi din toata lumea. O sa incerc sa-mi gasesc de lucru in timpul facultatii, viza de student imi permite sa lucrez doar in cadrul universitatii, as putea oferi meditatii. Eu imi doresc sa profesez in domeniul Informatica la finalizarea studiilor”, a explicat Raluca Vlad.

Tanara din Timisoara spune, cu sinceritate, ca nu ar vrea sa se intoarca in Romania dupa ce va termina facultatea.

“In acest moment, nu vreau sa ma intorc acasa dupa ce termin facultatea, in SUA sunt oportunitatile mai mari. Ca sa am un job bun in Romania mi se pare o pierdere de timp sa merg pana in SUA sa studiez si sa ma intorc in tara”, a declarat Raluca Vlad.
La fel ca Raluca, Radu Suciu este inscris in clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timisoara, specializarea Matematica – Informatica, intensiv Informatica, iar clasa a XI-a a terminat-o cu media 9,50. Tanarul a fost admis la Cambridge, plus la alte patru universitati din Marea Britanie si doua din Olanda. Iar Radu a ales Cambridge, unde vrea sa studieze Dreptul si viseaza sa devina un avocat de succes.

Elevul din Timisoara a inceput sa se documenteze despre cerintele universitatilor din strainatate in urma cu aproximativ doi ani. Vara trecuta a si dat mai multe examene de Drept, dar si un test de limba engleza pentru a putea aplica in afara tarii. A completat dosarul de inscriere pe platformele online ale universitatilor, iar interviul la Cambridge l-a sustinut in cadrul institutiei, in Marea Britanie.

“Aveam emotii pentru Cambridge, mai ales in timpul interviului, pe care l-am avut in universitate. Patru probe am avut, dintre care una scrisa, sustinute cu profesori de acolo. Fiecare proba avea un set de cerinte specifice, fiecare profesor voia sa afle alte lucruri de la mine. Prima oferta am primit-o de la UCL (n.r. University College London), iar asta m-a linistit putin, pentru ca eram sigur ca aveam o oferta la o universitate super ok. M-am bucurat foarte tare cand am aflat ca am intrat la Cambridge. Stiam ca la interviu m-am descurcat cat de bine am putut, nu stiam daca e de ajuns pentru ce cauta ei si aveam emotii, dar intr-un fel eram sigur ca macar am facut tot ce am putut”, a povestit Radu Suciu.

Elevul din Timisoara va studia Dreptul timp de trei ani la Cambridge, apoi vrea sa faca si masterul tot in Marea Britanie. Momentan, nu are planuri de a se intoarce in Romania dupa ce va finaliza studiile.

“Nu stiu sigur daca raman in Marea Britanie, dar momentan nu am planuri sa ma intorc acasa. Plus ca mi-ar fi destul de greu sa ma intorc, avand in vedere ca as termina dreptul britanic, plus ca acolo nu ai multe dintre piedicile pe care le ai in Romania in a face ceva la nivel inalt, daca iti doresti si poti. In sensul ca in unele cazuri, in Romania, nu conteaza doar cat stii, ci intervin si alti factori in deciziile altora. Nici acolo nu umbla cainii cu covrigi in coada, dar e o diferenta”, a explicat Radu Suciu.

Taxa de scolarizare la Cambridge este de 9.250 de lire, insa elevul timisorean spune ca va primi un imprumut de la Guvernul britanic care va acoperi aceste costuri, urmand ca banii sa-i returneze atunci cand se va angaja.

Radu Suciu a explicat ca a reusit performanta de a fi admis la sapte universitati de prestigiu din Europa pentru ca a avut ambitia de a invata.

“Mi se pare ca aceste rezultate depind foarte mult de fiecare, daca faci ce-ti place si ce te pasioneaza si daca esti dispus sa muncesti foarte tare pentru asta. Dupa ce ai atins un nivel de performanta, devine o inertie, devine un obicei sa lucrezi, nici macar nu mai simti ca o munca neaparat. Normal, din cand in cand mai ai nevoie si de o perioada de pauza si de refacere, dar daca faci ce-ti place, o sa simti nevoia la un moment dat sa te apuci iar, chiar daca ai zis ca iei pauza. Noi mai avem si timp liber, nu invatam toata ziua. Avem timp de iesit cu prietenii. Normal, uneori a trebuit sa sacrificam din distractie. Ziua are 24 de ore, sunt multe ore care pot fi folosite intr-un mod util”, a afirmat Radu Suciu. Mediafax

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005600 (s)