News Flash:

De la pisica neagra sau oglinda sparta in casa care aduce 7 ani de ghinion, pana la scapatul cutitului pe jos. Misterul celor mai intalnite 10 superstitii la romani

6 Iunie 2018
1386 Vizualizari | 0 Comentarii
pisica

Omul, de-a lungul timpului, a tinut cont de superstitii, mai ales datorita faptului ca nu a putut sa-si explice anumite fenomene. De-a lungul timpului oamenii au creat tot felul de superstitii. Pentru multe nici nu se mai stie DE CE? Iata explicarea catorva dintre superstitiile auzite!

1. O sa ai ghinion daca treci pe sub scara
O scara sprijinita de un perete sau orice altceva descrie un triunghi, iar cam toate superstitiile legate de actul trecerii pe sub scara au reiesit din semnificatiile atribuite acestei forme. Acum 5000 de ani, in Egiptul antic, triunghiul era considerat una dintre acele reprezentari geometrice sacre la fel ca si piramidele.

Mai tarziu, crestinismul prezenta pentru fiecare varf al triunghiului Sfanta Treime (Tatal, Fiul si Duhul Sfant). A trece pe sub scara era dovada ca nu crezi in Sfanta Treime. In Evul Mediu pentru o astfel de fapta te puteai alege cu acuzatii de vrajitorie. Era un pas pana la a fi ars pe rug, deci aducea ghinion.

In Anglia medievala condamnatii la spanzuratoare erau trecuti, de obicei, pe sub scara, gest simbolic pentru acea metoda de executie.
Daca nu considerati a fi suficiente argumente, nu e indicat sa treceti pe sub scara din motive de siguranta, puteti suferi un accident!

2. Norocul incepatorului
Pentru orice joc ati practica, „norocul incepatorului” se refera la faptul ca iese castigator tocmai cel lipsit de experienta, fiind favorizat de zeii jocurilor!

Un argument este fenomenul psihologic conform caruia indivizii tind sa isi aduca aminte cu mai mare usurinta acele evenimente care corespund sistemului lor de credinte. In consecinta, vei continua sa crezi in principiul asta pentru ca memoria ta il confirma.

Un rol il are si faptul ca incepatorii au obiceiul sa fie mai relaxati, sa nu resimta presiunea legata de miza jocului. Probabil asta le aduce „noroc”.

3. Pisica neagra
Omenirea nu s-a pus de acord in privinta pisicilor in general si a pisicilor negre in special. In mare parte a continentului Europa si America sa iti taie o pisica neagra calea e semn ca nu-ti va merge bine. Din contra, englezii si japonezii il considera motiv de bucurie.

Prin Evul Mediu, oamenii se temeau de ele pentru ca se spunea ca se gasesc mereu in compania vrajitoarelor. Unii le considerau metamorfozari ale acestora. Daca pisica neagra trecea prin fata cuiva, era cazul sa intre la banuieli ca necuratul ar fi cu ochii pe el.
4. Piciorul unui iepure nevinovat
Se considera ca labuta unui iepure ar fi un talisman cu puteri protectoare. Convingerea aceasta este legata de credinte stravechi ce aveau legatura cu practicile magice.
Englezii faceau o distinctie clara intre iepuri dupa culoare: se credea ca iepurii negri adaposteau sufletele celor trecuti in nefiinta, iar cei albi ar fi fost incarnari ale vrajitoarelor. Uniunea Nationala a Iepurilor e de parere ca ai putea sa renunti la astfel de superstitii.

5. Sa bati in lemn
Obiceiul de a ciocani intr-o suprafata de lemn s-a raspandit in foarte multe parti ale lumii. Superstitia ni se trage de la unele mituri despre spirite ocrotitoare care salasluiau prin trunchiurile copacilor sau de la increderea pe care o avem in crucifix. Un indiciu ar putea fi faptul ca juramintele se depuneau intotdeauna atingand cu o mana o cruce de lemn. De asemenea, exista si o straveche traditie europeana de a bate cat mai tare in lemn cu scopul de a descuraja spiritele rele de la a-ti face vreo vizita.

6. Fara umbrele deschise in casa
Daca n-ai rabdare pana afara si deschizi o umbrela in casa, o sa te trezesti ca lucrurile nu-ti mai merg la fel de bine.

De ce s-a nascocit superstitia? Ca sa te ajute sa eviti o multime de accidente.

7. Sapte ani de ghinion pentru fiecare oglinda sparta
E posibil ca originea ei sa fie in Grecia antica. Pe-atunci, soarta unui bolnav se decidea cu ajutorul unei oglinzi scufundate in apa. Daca reflectata o imagine clara a pacientului, acesta traia. Daca, insa reflexia era difuza, nu prea mai avea sanse de supravietuire. La aceasta practica medicala s-a adaugat teoria romanilor conform careia sanatatea oamenilor variaza in cicluri de cate 7 ani, de unde o imagine distorsionata in oglinda a inceput sa nu mai implice decesul iminent, ci mai degraba doar boala si lipsa norocului.

O alta convingere straveche ne arata ca, pe langa imaginea sa reflectata, oglinda mai tine la pastrare si fragmente din sufletul celui care se priveste in ea. De aceea exista obiceiul de a acoperi oglinzile din casa dupa moartea cuiva pentru a te asigura ca sufletul nu-i ramane blocat acolo.

Unii au inventat diverse trucuri pentru a scapa de blestem. Fie atingi unul dintre cioburi de un mormant, fie le pisezi marunt pe toate. Nu pare chiar asa de greu. Scapi totusi de 7 ani de nenoroc!
8. Aduce ghinion sa versi sare
Daca se intampla o astfel de greseala, mai aveti o scapare: trebuie sa aruncati un praf peste umar.
Oamenii se tem de risipa de sare, desi aceasta roca sedimentara este din belsug sau poate fi extrasa din apa marii. Explicatia e chiar mai simpla decat ati fi putut crede: sarea a fost multa vreme singurul condiment disponibil si, de aceea, era si foarte scumpa. Se crede chiar ca si cuvantul „salariu”ar fi legat etimologic „sare”.

Ei bine, aruncand inca un praf peste umar, il tinteai, de fapt, pe diavol. Scopul era de a-l nimeri in ochi. Astfel, diavolul devenea orb la rateul tau si nu mai reusea sa-ti fure sufletul.

9. Daca un cutit iti pica pe podea, nu e bine sa il ridici
Se recomanda ca atunci cand scapi pe jos un cutit sa eviti sa il ridici – ca sa te feresti de ghinion. S-a gasit repede solutia – il ridica altcineva pentru tine.
Credinta aceasta a fost rodul unei ratiuni sanatoase la vremea ei. Provine din timpurile de demult in care se practicau duelurile. In cazul in care iti pierdeai sabia din mana, nu era deloc o idee buna sa te preocupi imediat de a o recupera. Ti-ar fi distras atentia si asta te facea vulnerabil in fata inamicului. Desi in ziua de azi rar se intampla sa te gasesti intr-o astfel de situatie, nu strica niciodata sa fii cu ochii-n patru.

10. Potcoava iti poarta noroc
Forma sa aduce a semiluna, despre care grecii credeau ca ar fi de bun augur si ar produce fertilitate.
In Evul Mediu oamenii aveau impresia ca vrajitoarele se tem de cai, din care pricina agatau potcoave la intrarea in casa, deasupra usilor. Vrajitoarele stiau, astfel, sa nu se astepte la ospitalitate. Desigur, potcoava trebuia asezata cu capetele in sus, ca forma concava sa „tina” norocul. Altfel s-ar risipi.

Galerie Video


potcoava
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1100 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006048 (s)