News Flash:

De ce nu este bun excesul de vitamina C sau omega 3

22 Noiembrie 2015
2528 Vizualizari | 0 Comentarii
omega
Nu doar zaharul si sarea in exces pot fi daunatoare. Exista si substantesanatoase care ne pot fi daunatoare.

Acizi omega-3

Acestia combat inflamatia – un factor care favorizeaza imbatranirea organismului si aparitia multor boli – si au fost asociati cu numeroase beneficii pentru sanatate, precum reducerea riscului de diabet tip 2, boli cardiace, depresie; de asemenea, se considera ca mentin sanatatea pielii si buna functionare a creierului. Ca urmare, pe piata au aparut numeroase suplimente alimentare cu omega-3, dar si alimente imbogatite cu asemenea substante.

Insa cercetari recente arata ca o doza prea mare de acizi omega-3 tulbura functionarea sistemului imunitar, afectand capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor virale sau bacteriene. Oamenii de stiinta sunt ingrijorati in special de efectul de acumulare care poate aparea atunci cand oamenii mananca alimente care contin in mod natural omega-3 (precum peste si furcte de mare) si, in acelasi timp, iau suplimente de ulei de peste si consuma alimente fortificate cu omega-3, precum oua, suc de portocale si cereale imbogatite artificial cu asemenea substante.

Pentru a evita acumularea excesiva in organism a acizilor omega-3, specialistii recomanda consultarea medicului sau a unui nutritionist in privinta alimentatiei, astfel incat acesta sa determine mai precis nevoia de omega-3 a fiecarui individ.

Vitamina C

Intareste imunitatea si este necesara organismului pentru vindecarea ranilor, mentinerea sanatatii oaselor, a dintilor, a vaselor de sange si a pielii. De asemenea, actioneaza ca un important antioxidant, incetinind imbatranirea si aparitia bolilor cronice, inclusiv a maladiilor cardiace, a cancerului si artritei.

Pentru adulti, doza maxima zilnica, recomadata de specialist, este de 2.000 mg pe zi (aceasta fiind doza totala, provenita atat din alimente, cat si din eventualele suplimente de vitamina C).

In schimb, dozele prea mari de vitamina C produc balonari si alte tulburari digestive (diaree, greata, voma, arsuri gastrice), dureri de cap, insomnii si formarea pietrelor la rinichi.

Pentru a nu ajunge la doze excesive, specialstii recomanda sa ne limitam, de preferinta, la aportul de vitamina C din alimente bogate in aceasta substanti: ardei rosii si verzi, broccoli, varza de Bruxelles, fructe citrice, kiwi, papaya, capsuni, ananas.

Zinc

Zincul se gaseste in fiecare celula a corpului; este un mineral important, stimuland functia imunitara a organismului, simtul vazului,  al mirosului, al gustului; regleaza glicemia, metabolismul, procesele de vindecare si functionarea corecta a tiroidei. Doza maxima recomandata este de 40 mg pe zi.

In schimb dozele mai mari de zinc, luate o perioada indelungata, pot avea efecte ingrijoratoare: tulburari digestive, un gust metalic in gura, ameteala, dureri de cap, o stare accentuata de oboseala cronica, transpiratii intense, pierderea coordonarii musculare, intoleranta la alcool si halucinatii.

In plus, dozele foarte mari de zinc slabesc sistemul imunitar, reduc nivelul colesterolului „bun” (HDL), considerat a avea o functie protectoare pentru inima, si maresc nivelul LDL (colesterolul „rau”), asociat  de specialisti cu un risc crescut de aparitie a bolilor cardiace.

Ca si in cazul acizilor omega-3, riscul de a ajunge la un aport excesiv de zinc este legat de utilizarea concomitenta a mai multor surse ale acestui element: alimente bogate in mod natural in zinc (fructe de mare, carne rosie), plus suplimente de zinc si produse imbogatite cu zinc, precum sprayuri decongestionante nazale si pastile pentru dureri in gat.

Expertii recomanda consultarea medicului, pentru a sti cat zinc consumati si cat ar trebui sa consumati.

Fier

Cea mai mare parte a fierului din organism se gaseste in globulele rosii din sange, fiind implicat in transportul aportul de oxiogen catre tesuturile corpului.

Este un element cheie in producerea energiei celulare si intra in structura multor proteine si enzime necesare mentinerii sanatatii.

Femeile care nu au ajuns la menopauza pierd periodic o anumita cantitate de fier, din cauza sangerarilor menstruale, insa femeile aflate la menopauza, precum si barbatii, trebuie sa fie atenti la cantitatea de fier pe care o consuma, deoarece acesta, odata ajuns in organism, nu se mai elimina, in mod normal, decat in cantitate foarte mica. Astfel, fierul se poate acumula in tesuturi si organe, inclusiv in ficat si inima, afectand functionarea acestor organe.

Limita maxima zilnica a cantitatii de fier ingerate a fost stabilita la 45 mg pentru adulti, insa, in general, femeile adulte care nu au ajuns la menopauza si care nu sunt gravide nu au nevoie de mai mult de 18 mg zilnic; in cazul barbatilor si femeilor peste 50 de ani, acestia au nevoie de aproximativ 8 mg pe zi.

Ca exemplu, o portie de carne de vita de cca. 85 grame  sau o jumatate de cana de linte contin cate 3 mg de fier, insa din cantitatea de fier ingerata, doar 3-35% este absorbit, in functie de alimentul din care provine si de alti factori care influenteza absorbtia (de exemplu, ceaiul reduce absorbtia fierului in sange, in timp ce vitamina C mareste absorbtia fierului).

Dca luati suplimente alimentare, spun specialistii , si nu sunteti siguri daca acestea contin sau nu fier, verificati; in SUA, fabricantii nu sunt obligati sa treaca pe eticheta doza dintr-o anumita substanta, daca aceasta doza nu e mai mare decat cea maxima recomandata zilnic.

Calciu

99% din calciul din organismul uman se gaseste in oase, dar acest mineral este improtant si pentru functionarea inimii, a nervilor, a muschilor si ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului.

Femeile au tendinta de fi mai atente la aportul de calciu, datorita campaniilor intense care urmareau sa le convinga sa isi intareasca oasele pentru a rezista ravagiilor osteoporozei, mai tarziu. Un efect neplacut al acestei preocupari poate fi insa faptul ca unele femei ajung sa ingere prea mult calciu, consumand mari cantitati de lactate, plus suplimente de calciu si alimente imbogatite cu calciu.

Limita maxima zilnica (pentru intreaga cantitate zilnica de calciu, provenita atat din suplimente, cat si din alimente) pentru femeile adulte care nu sunt gravide si pentru barbati este de 2.500 mg inainte de varsta de 50 de ani si de 2.000 mg dupa aceasta varsta.

Depasirea acestei doze poate are ca efect cresterea nivelului de calciu in sange, ceea ce poate duce la probleme ale rinichilor (inclusiv  litiaza renala, adica pietre la rinichi), si depuneri de calciu in tesuturile moi.

Alte tulburari produse de excesul de calciu sunt constipatia si reducerea absorbtiei fierului si zincului.

Rar se intampla ca oamenii sa ingere prea mult calciu doar din alimente, dar, in cazul in care sunt consumate si alte posibile surse de calciu, se recomanda consultarea medicului, pentru stabilirea unui aport echilibrat al acestui element. (sursa: doctorulzilei.ro)

 


zaharul sarea exces daunatoare sanatoase acizi omega-3 vitamina c zinc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007143 (s)