News Flash:

Cum se intocmeste un certificat energetic?

7 Martie 2018
1139 Vizualizari | 0 Comentarii
cert

Orice persoana care doreste sa vanda sau sa inchirieze un imobil se loveste de nevoia de a avea un certificat energetic. Din 2013, acest document este obligatoriu si in Romania si trebuie sa insoteasca aproape orice cladire in are se desfasoara activitati umane (exista si cateva exceptii prevazute de lege).
Certificatul energetic este o modalitate prin care cladirile sunt clasificate in functie de performanta energetica pe care o au si reuseste sa aduca o multime de avantaje, dintre care transparenta este cel mai mare. Practic, orice cumparator va sti cu exactitate ce cumpara si orice vanzator poate avea o imagine mult mai clara asupra bunului pe care il detine.
Obtinerea certificatului energetic (denumit in mod oficial certificat de performanta energetica) se face prin intermediul unui auditor energetic atestat, cu gradul profesional I sau de gradul II, iar perioada necesara redactarii documentului nu depaseste 24 de ore.

Cum se intocmeste un certificat energetic?

Pentru a redacta certificatul energetic, orice auditor are nevoie de o serie de documente si de informatii. In principiu, exista 2 pasi pe care auditorul trebuie sa ii indeplineasca:
Analiza documentatiei pe care o are la dispozitie proprietarul constructiei;
Analiza pe teren a cladirii pentru o conturare cat mai buna a caracteristicilor.
Pentru a se rezolva totul cat mai repede, proprietarul trebuie sa pregateasca o serie de informatii inainte de a apela la auditor. Astfel, sunt necesare datele sale personale, un plan de cadastru al locuintei si cat mai multe informatii legate de elementele care decid confortul termic. Astfel, sunt foarte importante elemente precum orientarea cardinala a peretilor exteriori si a apartamentului, in general, tipul de ferestre montate in camere, modul in care sunt construite balcoanele si materialele de constructie folosite pentru structura cladirii.
De asemenea, conteaza foarte mult si anul in care a fost realizata constructia, starea sa de degradare si modul in care se face incalzirea, fiind o diferenta foarte mare intre incalzirea oferita de Radet si cea oferita de o centrala proprie.
Alte informatii utilizate ar fi informatiile legate de punctele de apa (dusuri, cazi si lavoare), informatii legate de apometre si de tipul de caloriferelor folosite etc. Practic, orice element care contribuie la confortul termic al unei cladiri poate sa fie luat in calcul de catre auditor.

Ce trebuie sa se stie despre certificatul energetic?

Odata obtinut, certificatul energetic ofera o serie de informatii, cea mai importanta fiind clasificarea  in clase de la A la G, unde A reprezinta clasa cu cea mai buna eficienta energetica. 
Documentul are o valabilitate foarte mare, putand fi folosit timp de 10 ani, atata vreme cat nu se aduc modificari majore la cladire, care sa poata duce la modificarea eficientei energetice. 
Desi pare tentant sa se evite certificarea energetica, riscurile pe care si le asuma cei care fac acest lucru sunt destul de mari si nu merita. Practic, orice contract de vanzare-cumparare sau de inchiriere poate sa fie declarat nul in instanta in lipsa acestui document si exista si alte riscuri, cum ar fi aparitia unor probleme in relatia cu statul.
Dat fiind faptul ca necesita o investitie de maxim 200 de lei pentru un apartament (de exemplu), nu merita asumat riscul de a nu avea un astfel de document.
Investitia trebuie sa fie privita drept una utila, nu neaparat ca fiind una obligatorie, in conditiile in care poate ajuta la cresterea pretului unui imobil pentru vanzator si aduce informatii relevante si cat se poate de utile pentru cumparator.
 


certificat energetic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1198 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008460 (s)