News Flash:

Crezul oamenilor din Delta: „Cand nu aveam ce manca, mancam caviar“. Cele mai scumpe icre se infulecau cu polonicul la Sfantu Gheorghe

27 Martie 2018
1266 Vizualizari | 0 Comentarii
icre

O fotografie postata pe Facebook readuce in memoria localniclor din Delta o perioada demult apusa: cand caviarul se manca la orice masa. Pentru oamenii din balta nu era un lux, ci facea parte din meniul zilnic.

Din vremea in care pretul caviarului se stabilea la Sfantu Gheorghe, a ramas o fotografie care reprezinta radiografia acestui tinut: un pescar musca cu pofta dintr-o felie de paine peste care este o cantitate dubla de caviar

Fotografia din anii `80 a fost postata de Eduard Acsente, care s-a nascut pe taramul dintre ape. El ne explica cum din fotografie zambeste cu inteles socrul sau, Ilie Marcu, care acum are 73 de ani. „La Sfantu Gheorghe, cand nu aveam ce manca, mancam icre negre“, spune Acsente.

In anii `70–`80, monopolul pescuitului de sturioni il detineau pescarii din Sfantu Gheorghe. De la 80, numarul lor a ajuns la 700 in anul 1998. Icrele de morun se vindeau atunci cu 200 de euro kilogramul.

In anii ’60, pescarii ucraineni din Sfantu Gheorghe erau vizitati permanent de turisti in cautare de sturioni. „Toti aveau telefoane fixe la vremea aceea. Ucrainenii aveau o traditie de pescuit, ei facusera acest lucru demult, pe Don. Obiceiurile lor nu pot fi stinse cu un ordin, cum este ordinul de interzicere a pescuitului de sturioni. Trebuie sa le oferi ceva la schimb, sa aiba un mod de viata decent“, spune Radu Suciu, cercetator la Institutul de Cercetare si Dezvoltare Delta-Dunarii.

Pescarii din Sfantu Gheorghe predau cota de peste si tot mai reuseau sa strecoare in cizme o pastruga, din care hraneau mai apoi cinci-sase turisti. Apoi, cantitatile capturate s-au redus drastic dupa construirea barajelor de la Portile de Fier, cand aceste specii nu au mai putut migra pe Dunare pentru a-si depune ouale.

Sturionii traiesc pe Pamant de peste 200 de milioane de ani. Ei se pot reproduce dupa 8 si 14 ani, atunci cand ajung la maturitate. Unii sturioni pot trai chiar si 100 de ani.

Cel mai bun bors de peste

De altfel, gospodinele din localitate stiu sa prepare cele mai gustoase mancaruri traditionale din peste. Dumitrita Ivanov, din Sfantu Gheorghe, care a castigat premiul I la Festivalul borsului de peste de la Crisan, ne-a dezvaluit reteta celui mai bun bors de peste.

Ea spune ca apa se pune la fiert si, cand a dat in clocot, se adauga zarzavatul taiat marunt: ceapa, morcov, telina, varza, cartofi, patrunjel si, neaparat, leustean.

Cand legumele sunt fierte se acreste borsul de peste. „Noi obisnuim sa punem suc de rosii, lamaie sau otet, dar si zer de branza proaspata“, spune Dumitrita Ivanov.

La final, in oala se adauga si bucatile de peste taiate cuburi. Acest fel de ciorba se face cu somn si salau. Pestele se lasa la fiert doar 10-15 minute.

Ca orice om al Deltei, nici pentru Dumitrita Ivanov nu exista masa fara peste. „Doar in Postul Mare nu mancam peste“, rade ea. Femeia mai spune ca, in restul anului, daca trec doua-trei zile si nu mananca peste, alearga ca pisicile dupa o coada de peste. Din casa lor nu lipseste niciodata. Daca nu e proaspat, e afumat sau marinat.

sursa: adevarul.ro


sfantu gheorghe crisan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1268 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006264 (s)