News Flash:

Gestul unui roman amarat din Spania face inconjurul lumii

26 Martie 2018
1117 Vizualizari | 0 Comentarii
roman

Gestul unui roman din oraselul spaniol Grado (Asturias) s-a transformat intr-o stire virala in Peninsula Iberica dupa ce ziarul local Grado Noticias a publicat un articol despre fapta acestuia.

Totul a inceput in aceasta dimineata cand Adela, o femeie care fusese insarcinata de compania pentru care munceste sa faca mai multe treburi, a scos 2.100 de euro de la Banca Populara din localitate, scrie Romania Express.

Dupa scoaterea celor 2.100 de euro femeia si-a vazut de drum, insa la aproximativ 45 de minute de la iesirea din banca a realizat ca a pierdut plicul cu bani.

„Am inceput sa caut ca o nebuna. Eram disperata”, a declarat femeia pentru presa din localitate.

Povestea femeii putea sa se incheie cu o concediere sau cu o sanctiune economica din partea superiorilor sai daca in mijlocul acestui scenariu nu ar fi aparut Radu Buliga, un roman in varsta de 46 de ani care se afla in Spania din 2004, iar de patru ani locuieste in Grado, un orasel de 10.000 de locuitori situat la 20 de km de Oviedo, capitala Principatului Asturias.

Romanului i-a fost sortit sa gaseasca cei 2.100 de euro pierduti de Adela si, avand in vedere ca traieste din ceea ce ii daruiesc zilnic cetatenii orasului Oviedo, unde ajunge cu trenul in fiecare dimineata, ar fi fost poate „indreptatit” sau cel putin tentat sa considere acest plic cu bani ca fiind un dar divin pentru un om sarman ca el.

Romanul nostru insa, vazand plicul plin cu bancnote de 50 de euro, nu i-a trecut altceva prin cap decat sa afle cine a pierdut o asemenea suma de bani.

„Mergeam spre casa cand am dat cu ochii de plic. L-am luat in mana si cand am vazut ca e plin cu bancnote de 50 de euro m-am gandit cum sa fac sa ii inapoiez persoanei care i-a pierdut. In niciun moment nu mi-a trecut prin cap sa pastrez banii pentru mine”, spune umil romanul.

Pana si jurnalistii care l-au intervievat au recunoscut ca nu oricine ar fi inapoiat acesti bani.

„Nu erau banii mei. Ma gandeam cat de rau trebuie sa se simta persoana care a pierdut plicul. Cand gasesti un plic ca acesta te pui in locul persoanei care l-a pierdut”, a adaugat Radu Buliga.

Nestiind ce sa faca cu banii gasiti, romanul a apelat la Emilio López, directorul organizatiei Cáritas din localitate, unde in cei patru ani Radu Buliga a apelat de mai multe ori in momente mai delicate.

„Nu stiam ce sa fac cu banii. Cum il cunosteam pe Emilio m-am gandit sa merg la Cáritas”, marturiseste protagonistul acestei frumoase intamplari. La randul sau, Emilio López a avut doar cuvinte de lauda la adresa romanului. „Suntem o organizatie ca nu doar ajutam din punct de vedere economic, ci ii si ascultam pe oameni. Radu a trait momente grele in viata petrecuta pe strada. Din felul in care a stiut sa tina piept moementelor de dificultate mi-am dat seama ca e un om cinstit, insa gestul sau de azi este unul care arata maretia umanitatii sale”, marturiseste directorul Cáritas din Grado.

López i-a telefonat sefului politiei locale, iar acesta, vazand ca pe plic aparea sigla Bancii Populare si stiind ca in localitate exista o singura sucursala a acestei banci, s-a pus in legatura cu directorul sucursalei, care la randul sau a recunoscut ca Adela sunase deja la banca pentru a intreba daca nu cumva au vreo veste despre banii pierduti.

Legea din Spania spune ca atunci cand cineva inapoiaza o suma pierduta are dreptul la o recompensa.

Articolul 616 din codul Civil stipuleaza ca persoana care a pierdut banii in cauza are obligatia de a-l recompensa pe cel ce-i gaseste cu 10% din suma pierduta, daca e vorba de mai putin de 12 euro. In cazul in care suma pierduta este mai mare recompensa se reduce la 5%.

Uimirea autoritatilor a fost si mai mare cand au vazut ca romanul nu vroia sa primeasca recompensa.

„Dupa intocmirea procesului verbal s-a stabilit ca recompensa pentru Radu Buliga sa fie de 106,2 de euro, insa acesta nu a vrut sa ii primeasca. El se incapatana, sustinand ca banii aceia nu erau ai sai. A fost un gest de om cionstit cum rar se poate vedea. A trebuit sa ii explic inca o data ca banii acela ii apartineau prin lege si ca acceptandu-i nu comitea nicio ilegalitate”, a spus uimit José Cuevas, seful politiei locale din Grado.

La un moment dat, femeia care pierduse banii, emotionata la maxim de onestitatea lui Radu, a izbucnit in plans, iar romanul crezand ca femeia plange pentru ca legea o obliga sa-l recompenseze cu aceasta suma a refuzat sa ia cei 106,2 euro. Vazand cat de departe merge onestitatea si sensibilitatea romanului nostru, femeia i-a intins 120 de euro, cu 14 euro mai mult decat prevedea legea.

„Imigrantii si persoanele defavorizate sunt deseori criticate de cei din jur, iar intamplarea de azi este o lectie pentru toti acesti intoleranti si demonstreaza cat de buni putem ajunge sa fim”, a adaugat Emilio López.

Desi la adresa lui s-au spus doar cuvinte de lauda si respect, iar povestea lui a facut ocolul Peninsulei Iberice, Radu Buliga spune cu smerenia-i caracteristica:

„Sunt un om normal ca oricare altul. Tot ce imi doresc este sa pot continua cu viata mea si sa pot trai cat mai frumos posibil”.

Sursa: Romania Express

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1150 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005463 (s)