News Flash:

Cea mai veche rugaciune catre Domnul Iisus si cea mai puternica! Are 2000 de ani!

22 Mai 2018
1148 Vizualizari | 0 Comentarii
rugaciune

Aceasta rugaciune ne-a fost lasata de Mantuitorul Hristos in pilda vamesului si a fariseului. Ea poarta mai multe denumiri, ”rugaciunea mintii”, ”rugaciunea inimii” sau ”rugaciunea lui Iisus”. De asemenea, are si mai multe forme: ”Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului”, ”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul”, ”Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma”, dar poate sa imbrace si alte forme asemanatoare.
Un parinte din Sfantul Munte, care facea curat in camerele pelerinilor folosind o sticla cu pulverizator care continea o solutie de curatat, mi-a spus: ”Rugaciunea mintii este ca aceasta solutie: de fiecare data cand o spui, mai cureti putin din inima”.

Rugaciunea mintii este o rugaciunea care, rostita cat mai des, oriunde ne aflam, fie ca mergem, fie ca stam, ori lucram ceva, ea curata mintea si inima omului. Este o rugaciune foarte puternica ce trebuie rostita cu atentia mintii. La inceput, acest lucru poate fi foarte greu, caci mintea noastra este obisnuita sa se raspandeasca, insa ea lucreaza chiar si daca noi nu simtim acest lucru. Insa, daca nu o lasam, vom vedea roadele ei. De asemenea, este recomandat sa avem si un duhovnic experimentat care sa ne indrume in lucrarea acestei rugaciuni.

Cuvant al Sfantului Paisie Velicikovski despre rugaciunea inimii:
Rugaciunea lui Iisus trebuie sa fie rostita in felul urmator: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma”.
Daca stai, sezi, mananci, calatoresti ori faci altceva ? rosteste intotdeauna aceasta rugaciune cu straduinta indemnandu-te catre ea, pentru ca ea nimiceste vrajmasii nevazuti, precum ostasul nimiceste dusmanii cu sulita.
Intipareste-o si in gandul tau, nu te rusina s-o spui orisiunde te vei afla, iar cand limba si gura vor obosi, atunci roaga-te numai in gand. De la rostirea indelungata a rugaciunii cu limba se naste rugaciunea cu mintea, iar de la ea cea a inimii.


"Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine”. Daca cineva, cu dorinta si neincetat precum e rasuflarea din nari, spune aceasta rugaciune, atunci in scurt timp, in el pogoara Sfanta Treime – Tatal, Fiul si Sfantul Duh si creeaza in el lacas, si rugaciunea cuprinde inima, iar inima cuprinde rugaciunea, si omul spune ziua si noaptea aceasta rugaciune, si astfel se elibereaza de toate mrejele vrajmasului.
Sursa: Sfantul Cuvios Paisie Velicikovski de la Neamt, Crinii tarinei sau Flori preafrumoase adunate pe scurt din Dumnezeiasca Scriptura, Editura Bisericii Ortodoxe din Moldova, Orhei, 1995, p. 26.

Cuvant al Parintelui Arsenie Boca:
Cand ziceti: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu”, atunci sa inspirati, ca si cum Il primesti pe Mantuitorul, Dumnezeul nostru, iar cand ziceti: „Miluieste-ma pe mine, pacatosul” – atunci sa expirati ca si cand ati da afara tot raul.

Cand eram copil nici nu stiam daca respir, numai dupa aceea am bagat de seama.
Multi sunt mai slabi si nu pot sa ajunga acolo, la rugaciunea mintii, unde trebuie. Fireste, cine nu poate, nu poate, dar toti sunt datori sa incerce. (…)
De aceea trebuie sa rumegati neincetat rugaciunea asta, ca mintea este ca o moara, ce pui de dimineata in moara aceea macina toata ziua. Daca pui grau, macina grau, iar daca nu pui nimic, atunci vine satana si-ti presara neghina.
Sursa: Parintele Arsenie Boca, Din invataturile Parintelui Arsenie Boca – Rostul incercarilor, Editura Credinta stramoseasca, Petru Voda – Neamt, 2008, pp. 175-176.

sursa: ortodoxia


aceasta rugaciune rugaciunea mintii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1150 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006757 (s)