News Flash:

Cateva indicii ca suferi de o boala de ficat

13 Martie 2017
1193 Vizualizari | 0 Comentarii
ficatt
Ficatul joaca un rol foarte important in organism. Totusi, nu-si da importanta. Si cand se imbolnaveste, nu da semne decat tarziu. Prin urmare, e treaba ta sa faci din cand in cand analize pentru ficat.
Un junghi, ceva care te "tine", undeva, in partea dreapta, sub coaste, te duce imediat cu gandul la durerea de ficat. Ca doar acolo e locul lui, nu? Or, de cele mai multe ori, bolile ficatului nu dor. Cel mai des acestea evolueaza in tacere si sunt descoperite cu ocazia unor teste de rutina sau menite sa investigheze o cu totul alta afectiune.
Ce inseamna durerea de ficat
Aceasta regiune abdominala, numita de medici hipocondru drept, gazduieste reactii si din partea altor organe interne. Prin urmare, ar trebui sa iei in considerare un set amanuntit de analize, cand simti ca te doare. Pietrele la fiere, precum si dischinezia biliara dau astfel de dureri, in regiunea mai sus mentionata. Nici colonului nu-i e straina zona pentru a-si manifesta nemultumirile, mai ales in cazuri de constipatie, inflamatie sau iritabilitate. Si nevralgia intercostala doare in acelasi loc, la fel ca si in cazul pietrelor la rinichi, infectiilor sau tumorilor renale.
Poate fi de vina si glanda suprarenala, dar si coloana poate fi afectata. Nu ar trebui pierdut din vedere nici pancreasul si nici ulcerul. Pana si banala apendicita poate da durere in hipocondrul drept, in special daca apendicele e localizat mai sus decat de obicei. E drept, sunt si situatii in care chiar se poate vorbi de o durere de ficat, cunoscuta printre specialisti ca hepatalgie. Insa aceasta se caracterizeaza si prin imposibilitatea de a respira normal din cauza durerii, prin icter, oboseala, modificari de culoare ale urinei si scaunelor, greata, lipsa poftei de mancare. Chiar si asa, niciunul dintre simptome nu este suficient de convingator pentru a ne pune singuri diagnosticul.
Analize pentru ficat
Cand durerea pe care o simti in regiunea ficatului e trecatoare, nu e cazul sa-ti faci griji, dar nici sa lasi lucrurile sa evolueze. Un set complet de analize, efectuat periodic, nu strica. Insa, "cand durerea nu este trecatoare sau se insoteste de simptome alarmante (icter, oboseala extrema, sangerari gingivale, mancarime de piele etc), trebuie sa va faca sa mergeti la medicul hepatolog sau gastroenterolog. Vi se vor recomanda teste suplimentare, precum ecografia abdominala si analize de sange specifice. In functie de rezultat, se pune diagnosticul si, daca este cazul, se mai pot recomanda si alte teste, precum biopsia. Cele mai frecvente situatii in care o durere in dreapta sub coasta este data chiar de o problema hepatica sunt: bolile de inima cu marirea ficatului, tumorile sau chistele mari hepatice, hepatita acuta virala sau alcoolica, icterul mecanic, cancerul de ficat, metastazele hepatice, abcesul hepatic. Hepatitele cronice B, C, autoimune, ciroza, hemangiomul nu dau dureri."

ficatul j organism
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1300 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005418 (s)