News Flash:

Cat de reala este amenintarea nucleara pentru Marea Neagra | Explicatiile unor specialisti in securitate

4 Octombrie 2022
366 Vizualizari | 0 Comentarii
atac arme nuclare tactice rusia marea neagra efecte romania 792829

Intrebat care ar fi consecintele pentru Romania daca Rusia va alege sa dea un atac cu arme nucleare tactice in Marea Neagra, Mitica Dragusin, directorul de securitate nucleara de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara, a explicat:

"As vrea intai sa se inteleaga ca e o mare diferenta intre bomba atomica, aceea care se inalta ca o ciuperca, cum a fost la Hiroshima si Nagasachi si armele nucleare tactice.

E o diferenta mare, pentru ca ai unda de soc foarte puternica. La bomba atomica norul se ridica si imprastie radiatii pe raze foarte mari.

Cat de reala este amenintarea nucleara pentru Marea Neagra
Grupul nostru de specialisti din cadrul institutului au pus la punct o platforma software. Se cheama CBRNE - Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear, Explozivi intr-un sub-program numit Riscuri si Amenintari Nucleare.

Tot timpul, in fiecare zi, acesti colegi ai nostri au facut simulari la toate cele 4 centrale in functiune Rivne, Hmelnitki, Ucraina-sud, Zaporojie, dar si la Cernobil pentru a afla ce s-ar intampla daca se schimba conditiile meteo si unde s-ar duce norul radioactiv.

Pe de alta parte, ca preocupari din domeniul nuclear in institut e in operare continua un turn meteo de 40 de metri inaltime, iar datele sunt publice pe site-ul institutului.

Pe de alta parte, avem un protocol de colaborare cu Comisia Nationala pentru Controlul a Activitatilor Nucleare in care, pe langa operarea acestui software, sa operam impreuna si ne corelam informatiile cu un alt program RODOS.

Toate informatiile sunt la nivelul amplasamentului institutului, care inseamna vreo 40 de hectare, acolo unde sunt amplasate aceste statii de monitorizare.

Mai exista si posibilitatea sa prelevam aer atmosferic si sa vedem ce contine. De exemplu, daca cumva apare ion radioactiv.

Care sunt consecintele unui atac nuclear in Marea Neagra
Deci noi putem vorbi de scenarii, de estimari. Ca sa putem face un scenariu cat mai aproape de realitate ne trebuie termenul sursa, adica ce cantitate de incarcatura atomica nucleara este in acel purtator, adica pe o racheta din aceasta sau intr-o mini-bomba.

Toate aceste simulari facute de colegii nostri se refera la racheta de tip Iskander, care are raza de actiune de 500 de kilometri cu o incarcatura in racheta de 480 de kilograme, incarcatura nucleara si care explodeaza, adica e pusa in actiune cu o precizie de 5 metri fata de tinta la care se dorea.

Nu discutam la nivelul solului, ci mai deasupra, fara sa precizam la ce inaltime se intampla, pentru ca efectele din punct vedere radiologic sunt mici, comparabile cu alt tip de efecte.

Adica efectele undei de soc si efectele termice ale exploziei.

Astfel, in termenii precizati la inceput asa cum s-a facut simularea pe o raza de 2 kilometri pana la 1.600 de metri avem distrugere totala a populatiei, deci 100%.

Problemele apar, de exemplu, la unda de soc mecanic, pur si simplu.

La o distanta de 1,5 kilometri de zona unde s-a produs, din cauza presiunii mecanice a undei de soc, avem 2% din populatie accidentata si restul de 98% distrusa total. Cladirile, inclusiv cladirile din fier-beton, deci armate cu fier beton se distrug.

Daca ne departam la 2.6 kilometri, numai 50% din oameni mor. Dar, 40 % sunt accidentati fara sa moara si tot asa.

La 4,8 kilometri numai 2% mor, 5 % sunt raniti. Deci raza de actiune e cam la 8.5 kilometri pe incarcatura care am precizat-o si cu tipul respectiv de racheta.

Si mai avem efectele termice si efectele produse de radiatii, acestea din urma fiind mai reduse decat efectele termice si mecanice. Radiatiile se duc pe o raza de maxim de 2 km", a explicat Mitica Dragusin, directorul de securitate nucleara de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara.

Pe de cealalta parte, Petre Min, directorul de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare a explicat: 

"Domnul Dragusin v-a prezentat niste date calculate, simulate. Noi ne-am uitat la niste date statistice, date istorice de la 2 importante programe, programe care au fost implementate in trecut, teste nucleare,.

Putem sa vorbim despre evaluarile si rezultatele, programele care au fost implementate dupa al Doilea Razboi Mondial pentru a verifica foarte multe elemente de la Hiroshima si Nagasaki.

Rezultatele au condus ca avem consecinte radiologice la care ar conta undeva la 20-30 de kilometri de la 50 de kilometri raza si, repet, astea sunt pentru acele bombe care au fost utilizate la testele nucleare la Hiroshima, la Nagasaki.

Daca e sa ne uitam la ceea ce vorbim in acest moment, aceste bombe tactice, probabil ca raza se reduce undeva la 10 kilometri", a spus si Petre Min, directorul de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, in emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005394 (s)