News Flash:

Cristian Paun, despre cresterea pensiilor: Sa o spunem direct si cu matematica de clasa a 4, cu algebra, nu cu economi

3 Octombrie 2022
225 Vizualizari | 0 Comentarii
Cristian Paun

Cristian Paun, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a declarat luni in emisiunea Talk News de la Profit News TV ca exista sanse mari ca, pe final de an, inflatia per total in anul 2022 sa fie undeva la 20% , astfel ca, la final de an, vom avea pensiile taiate cu 20%, iar faptul ca Guvernul vine si le majoreaza cu 11%, face ca acele pensii sa fie taiate mai putin, anunta news.ro.

”Sa o spunem direct si cu matematica de clasa a 4, cu algebra, nu cu economie. In momentul in care tu ai inflatie, inseamna ca puterea de cumparare a monedei tale scade. Adica, tot ceea ce este exprimat in leu cumparam mai putin datorita inflatiei. Anul acesta, avem o inflatie undeva la 15 sau 16% acum, dar cele mai mari cresteri de preturi Romania le inregistreaza in ultima parte a anului, cand incepe sa dispara efectul productiei de vara”, a spus profesorul universitar.

Cristian Paun a continuat: ”O sa vedem foarte lejer, din punctul meu de vedere, inflatie in jur de 20%, pentru ca nu am ajuns inca in faza de platou, de temperare a preturilor, mai ales ca vin din spate preturi de productie, am vazut si cresteri de 70 sau 80%. Ceea ce inseamna ca exista sanse mari ca, pe final de an, inflatia per total in anul 2022 sa fie undeva la 20%, pe un cos de consum care include foarte multe bunuri si care pentru pensionari este irelevant”.

Profesorul a explicat ca ”pensionarul nu face altceva cu banii decat isi plateste intretinerea, curentul, medicamentele si mancarea”.

”Pentru ei, inflatia este deja mult peste ce anunta INS-ul, dar noi nu avem niste calcule, aceasta este o alta tara a institutiilor publice. Noi ar trebui sa avem un cos de consum al saracilor, un cos de consum al pensionarilor, pentru ca noi le dam niste bani din buget, si ar trebui sa stim si noi cum arata un cos de consum al pensionarilor”, a mentionat Paun.

Profesorul a mentionat ca ”pensiile vor fi majorate e complet gresit, pentru ca in momentul de fata, inflatia de 20% taie pensiile”.

”Deci la final de an, vom avea pensiile romanilor taiate cu 20%. Faptul ca guvernul vine si le majoreaza cu 11%, asta face ca acele pensii sa fie taiate mai putin”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1309 (s) | 43 queries | Mysql time :0.010177 (s)